ТРАМП РАЗБЕСНЕО АМЕРИКУ! У тренутку променио спољну политику Америке!

TRAMP RAZBESNEO AMERIKU! U trenutku promenio spoljnu politiku Amerike!

17 maja 2017

Donald Tramp je potvrdio da je ruskom ministru inostranih poslova prosledio informacije o terorizmu. Koliko su informacije po svojoj prirodi zaista bile tajne, američki predsednik je ostavio otvorenim.

Američki predsednik Tramp je priznao da je informacije u vezi terorizma prosledio ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu. „Kao predsednik želeo sam da sa Rusijom podelim informacije koje se tiču terorizma i bezbednosti vazdušnog saobraćaja–na šta inače i imam potpuno pravo“, napisao je Tramp na tviteru.

Novine „WashingtonPost“ i „NewYorkTimes“ izvestile su u ponedeljak da je Tramp odao Rusiji strogo poverljive informacije u vezi terorističke milicije islamske države. Novine se pritom pozivaju na više izvora iz bele kuće.

Predsednik je u svojim objavama na tviteru ostavio nejasnim da li su te informacije bile klasifikovane kao strogo poverljive. Međutim čak i ako su sporne informacije bile tako klasifikovane, predsednik na sonovu svojih ovlašćenja ima pravo da ih podeli sa kim smatra da treba. Što znači da Tramp u ovom slučaju svakako nije načinio prekršaj.

Predsednik je svoju odluku da informacije iz tajnih službi podeli sa rusima obrazložio  „humanitarnim razlozima“. Šta je tačno time mislio, za sada je nejasno. Sem toga on želi da rusi intenziviraju svoju borbu protiv islamske države.

Kremlj: „Potpuna besmislica“

Skoro istovremeno sa Trampovim izjavama po ovom pitanju  ruska vlada je negirala da je primila informacije od tajnih službi. „To za nas nije tema, to je samo najnovija besmislica“, izjavio je predstavnik Kremlja. „To je potpuna besmislica, to ne može biti tema, to nije ni za demanti, ni za potvrđivanje.“

Prema navodima iz američkih novina te informacije su bile do te mere strogo poverljive da ni američki saveznici nisu znali za njih. Špekuliše se da se radi o materijalu koji je obezbedio jedan saveznik Amerike u borbi protiv islamske države. Predpostavlja se da je Tramp naveo i mesto iz koga je određena saveznička tajna obaveštajna služba prikupljala informacije o islamskoj državi. Moguće je da je Tramp time ovaj izvor informacija doveo u ozbiljnu opasnost.

(za Vaseljensku preveo: Milan Zdravković)

KOMENTARI3 komentara

 1. micky says:

  Mosad nikom ne daje informacije. To samo HITLEROVCI mogu da budu jer ljube amere u dupe. Ali sta oni mogu da znaju a da ne znaju ameri kad im i kancelarku prisluskuju. Zapad je moralna kaljuga. Ceo zapad.

 2. goran says:

  Svi truli, sem Srbije. Ha ha. Joj, gde je Ckalja.

  • prle says:

   Niko nije rekao da u Srbiji cveta cveće i da smo bolji od drugih. A da je ceo Zapad truo, dvoličan i licemeran - jeste, to niko ne može da ospori!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *