Трамп разбија Америку

Tramp razbija Ameriku

6 jula 2016

Aleksandar-Pavic-4558Piše: Aleksandar Pavić

Šta god ko mislio o Donaldu Trampu, jedno je sigurno – neprestano unosi pometnju u neokonzerativno-liberalni establišment koji se, što izborima, što državnim udarom – kako nam je otkrio sam Vesli Klark[i] – ustoličio u Vašingtonu, i američkom javnom životu uopšte. Onaj isti establišment koji podržava izbor Hilari Klinton za predsednika SAD kao sledeću fazu u njegovom ratu protiv ostatka planete.

Nedavni novi Trampov udar došao je u vidu „tvitova“, kojim je optužio Belu kuću da „podržava ISIS“.[ii] Sve je počelo kada je posle prošlomesečnog masovnog ubistva u diskoteci u Orlandu, u kojem je Omar Matin – koji je tokom svog ubilačkog pohoda objavio lojalnost ISIS-u – ubio 49 ljudi a ranio preko 50, Tramp kritikovao ne samo Obaminu „mlaku“ reakciju, već i njegovu politiku prema radikalnom islamu uopšte:

„U svom današnjem obraćanju, predsednik Obama je sramotno odbio da čak i izusti reči ‘radikalni islam’. Samo zbog toga bi trebalo da podnese ostavku. Ako posle ovog napada Hilari Klinton još uvek ne bude bila u stanju da izgovori dve reči – ‘radikalni islam’ – onda bi trebalo da se povuče iz predsedničke trke“.[iii]

Naravno, ovo su neokonsi/liberali dočekali na nož u svojim medijima. Međutim, kao i obično, Tramp im nije ostao dužan. Objavio je „tvit“[iv] u kojem je podelio članak novinske agencije Brajtbart, naslovljen: „Hilari Klinton primila tajni memorandum o ‘podršci’ Obamine administracije ISIS-u“.[v] I očigledno pogodio u metu, što se vidi po tome ko je reagovao demantima: Vašington post i bivši drugi čovek CIA, Majkl Morel.

Pomenuti Brajtbartov članak govori o dokumentu o kojem je još prošlog maja pisano na FSK.[vi]Ukratko, reč je o „informativnom izveštaju“ američke vojne službe bezbednosti (DIA) o situaciji u Siriji, od 12.8.2012. godine, odnosno sledećem ključnom delu:

„Generalna situacija:

A. Na internom planu, događaji se razvijaju u jasnom, versko-sektaškom pravcu.

B. Salafisti, Muslimanska braća i Al Kaida-Irak su glavne snage iza ustanka u Siriji.

C. Zapad, Zalivske zemlje i Turska podržavaju opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podržavaju režim

  1. Posledice po Irak…

C. U daljem raspletu situacije, postoji mogućnost uspostavljanja proglašene ili neproglašene salafističke kneževine u istočnoj Siriji (Hasaka i Deir Ezor), što je upravo ono što sile koje podržavaju opoziciju žele, kako bi izolovale sirijski režim, koji se smatra strateškom dubinom šiitske ekspanzije (Irak i Iran)“.

Dakle, izveštaj američke vojno-obaveštajne službe je jasno govorio o zapadnoj podršci radikalnim islamistima u Siriji.

U svom odgovoru na Trampov „tvit“, Vašington post je pokušao da relativizuje ovaj po Obamu i SAD vrlo kompromitujući izveštaj tvrdnjama da je „relativno nebitan“, „rutinski“, i slično.[vii] Što, naravno, nije tačno. Jer, kako ispravno ukazuje Bred Hof, bivši američki marinac koji je proputovao Siriju, pomenuti izveštaj DIA je, u najmanju ruku, služio za brifovanje članova komiteta američkog Kongresa za obaveštajne poslove.[viii] A kao što će se dalje videti, i više od toga. Vašington post je takođe citirao glasnogovornika Stejt departmenta, Džona Kirbija, po kome takav izveštaj uopšte nije dolazio do Stejt departmenta ili Državnog sekretara. Što je, opet, bilo skretanje pažnje sa suštine.

Sa svoje strane, bivši broj 2 CIA, Majkl Morel, upotrebio je oprobani metod diskreditacije, nazivajući još u naslovu svog odgovora Trampovu tvrdnju „teorijom zavere“ („Bivši šef CIA: Trampova teorija zavere o ISIS je besmislica“),[ix] a zatim, u podnaslovu, kategorički negirajući Trampovu optužbu rečima: „(Obamina) administracija nikad nije davala podršku Islamskoj državi ili Al Kaidi“.

Morel je ovu tvrdnju hladnokrvno izneo iako je morao da zna (jer to mu je, između ostalog, i posao) da je bivši direktor DIA, dakle agencije koja je proizvela optužujući obaveštajni izveštaj, general Majkl Flin, lično svedočio o tom izveštaju u intervjuu Mehdi Hasanu na Al-džaziri još prošle godine, tačnije 29.7.2015.[x] Na prvom mestu, Flin je potvrdio da je pomenuti izveštaj lično prostudirao, što već govori da je isti, uprkos tvrdnjama Vašington posta, ipak bio bitan – jer, da nije, ne bi ga lično čitao direktor DIA glavom i bradom. Još važnije, Flin je u emisiji nazapanjujuće direktan potvrdio da je Bela kuća i te kako bila svesna svojih postupaka:

Hasan: Vi suštinski tvrdite da ste tada, radeći za državu, znali da su te grupe (radikalni islamisti – prim. aut) prisutne, pročitali ste ovu analizu, bili ste protiv toga (podrške njima – prim. aut) – i ko Vas nije slušao?

Flin: Mislim da (Obamima) administracija nije slušala.

Hasan: Dakle, administracija je zažmurila na Vašu analizu?

Flin: Ne znam da li su zažmurili. Mislim da je to bila odluka. Mislim da je bila svesna odluka.

Hasan: Svesna odluka da se podrži pobuna u kojoj su učestvovali salafisti, Al Kaida i Muslimanska braća?

Flin: To je bila svesna odluka, da rade ono što su radili…

Hasan: Tokom 2012. SAD su pomagale u koordinaciji prebacivanja oružja tim istim grupama (salafistima, Muslimanskoj braći, Al Kaidi u Iraku). Zašto to niste zaustavili ako ste bili zabrinuti usponom tzv. islamskih ekstremista?

Flin: Mrsko mi je što moram da kažem da to nije moj posao… moj posao je bio… da obezbedim da naši obaveštajni podaci budu predstavljeni na najprecizniji mogući način.

Naravno, neće ni Morel ni Vašington post, ni Njujork tajms, ni Hilari Klinton, suočeni čak ni sa ovakvim, nepobitnim činjenicama, promeniti svoju ploču. Niti će to uraditi globalistički establišment koji iza njih stoji. Nastaviće da podržavaju ne samo radikalne islamiste, nego ekstremiste svih vrsta u postizanju svoji ciljeva, destabilizaciji suverenih zemalja, širenju zona (ne)kontrolisanog haosa. Ali ovde je još jednom postalo jasno šta sve može da se desi kada se stvari bar delimično „otmu kontroli“, odnosno kada glas potisnute javnosti dobije priliku da se negde probije. U ovom trenutku, deo te potisnute američke javnosti ima priliku da govori kroz Trampa. I već samim tim se može reći da je njegova kampanja uspešna, kako god se završila. Jer, Trampova kampanja je, kao ranije i Sandersova, nametnula neke nove teme, koje čak ni korporativna medijska hobotnica ne može skroz da uguši.

Možda je sve to, kako će neki tvrditi, „uzaludna priča“, sa „unapred poznatim ishodom“. Šekspirovska priča koju je ispričao idiot, puna buke i besa, bez ikakvog značenja. Možda će, na kraju, Hilari ipak da pobedi. Možda su čak sve to – i Tramp, i Sanders, i Bregzit, i slične ponuđene alternative (sa ili bez navodnica) – samo svesno propagirane „antiteze“, uoči nadolazeće, već uveliko pripremljene apokalipse koja treba da nam ponudi veliku sintezu Novog svetskog poretka. Pa, ako je tako, onda vredi poginuti u borbi pre nego što do toga dođe. A, što se tiče SAD, neka Tramp samo tako nastavi, neka još žešće tuče po neokononsima/liberalima, neprijateljima čovečanstva. Boljeg kandidata tamo trenutno nema.

[i] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/ne-samo-eu-ceo-politicki-zapad-je-na-hitlerovom-putu/

[ii] http://www.businessinsider.com/donald-trump-obama-administration-supports-isis-2016-6

[iii] https://www.donaldjtrump.com/press-releases/donald-j-trump-statement-regarding-tragic-terrorist-attacks

[iv] https://twitter.com/realDonaldTrump/status/743075154507489280

[v] http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/06/14/hillary-clinton-received-secret-memo-stating-obama-admin-support-for-isis/

[vi] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/gde-ste-bili-i-sta-ste-radili-dok-se-pravio-balkanski-teroristicki-pakao/

[vii] https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2016/06/16/trumps-bizarre-claim-that-the-administration-actively-supported-terror-groups/

[viii] http://original.antiwar.com/brad_hoff/2016/06/27/declassifying-syrian-jihad-cia-vs-pentagon/

[ix] http://www.politico.com/magazine/story/2016/06/trump-obama-isis-conspiracy-theory-fbi-213970

[x] http://www.foreignpolicyjournal.com/2015/08/07/rise-of-islamic-state-was-a-willful-decision-former-dia-chief-michael-flynn/

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *