ТРАМП: САД ће иступити из Споразума за ракете средњег и малог домета

TRAMP: SAD će istupiti iz Sporazuma za rakete srednjeg i malog dometa

20 oktobra 2018

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u subotu uveče da će njegova zemlja istupiti iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa.

„Planiramo da ukinemo Sporazum i planiramo da izađemo iz njega. Potrebno nam je da razvijamo to naoružanje“, rekao je Tramp novinarima.Američki predsednik je, kako prenose mediji, rekao da SAD istupaju iz Sporazuma pošto ga Rusija navodno narušava.

Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatio klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. razmestio na Kubi, što je isprovociralo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je bio u potpunosti realizovan. Sovjetski Savez je do tada uništio 1.752 balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja, a SAD 859. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz njega.

Mediji su ranije preneli da Trampova administracija planira da saopšti Rusiji da se priprema da istupi iz tog sporazuma.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Hruscov says:

  Nista novo. I mi istupamo onda i pocinjemo sa proizvodnjom.

 2. Miraš says:

  Potrebno nam je da razvijamo to naoružanje *rakete srednjeg i malog dometa)“, rekao je Tramp novinarima. Za čega su SAD zapravo potrebne ove rakete? S jedne strane antiruske sankcije koje se stalno uvečavaju a s druge strane nova trka u naoružanju koja bi opteretila ekonomiju Rusije, liči na ekonomske iscrpljivanje protivnika. Ali to nije sve. SAD je po okončanju prethodnog hladnog rata već prekršio jedno obećanje da se neće širiti u Srednjoj i istočnoj Evropi. One dve raketne baze sada najbliže Rusiji u Deveselu u Rumuniji i u Poljskoj koliko mogu da ugroze teritoriju Ruske federacije. Isprobavaće efikasnost ruskih PVO sistema? Ali to predstavlja veliku opasnost za celu Evropu i za najbliže partnere SAD u NATO alijansi, a zbog svih baza u Evropi iz kojih je moguće ispaljivanje ovakvih raketa. Odsad izgleda dolazi do izražaja ona Kisindžerova rečenica: Biti neprijatelj SAD je opasno, a biti prijatelj SAD je pogubno.

 3. Miraš says:

  Ovo je pretnja i za Kinu te nova trka u naoružanju u ovoj oblasti odnosno adekvatan odgovor opteretiće i njen budžet. Koliko brzo mogu da postave raketne lansere za ove rakete gledajući koliko SAD ima vojnih baza u svet i manjih i većih ovo je opasnost za ceo svet. Kakve rakete će proizvoditi? Sigurno ne neke stare tipove. Srećne mogu biti samo one planete koje nemaju državu poput SAD.

 4. Milan says:

  Kad se SAD povuče iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa koliko brzo će te američke rakete biti ispaljene iz američkih baza u Evropi, ne sumnjam prema Rusiji? Rusija bi umela na to da odgovori te zašto SAD toliko rizikuje? Takva namera SAD još nije zvanično predata Rusiji, ali danas je u Moskvu doputovao Bolton. Da li Bolton ovim dobija važnu podlogu za današnji zadatak da ucenjuje Moskvu? Ta ucena u čemu sve bi se sastojala? 1) SAD sigurno ne odgovara ovakav tok sirijskog rata i najnovije promene nakon unošenja ruskih S-300 i tehnike za REB što znači da u perspektivi je da će i američke vojne snage morati da napuste Siriju. 2) Iran - SAD su se jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma sa očekivanjem da će oštriji talas sankcija prema Iranu nastupiti za dve nedelje. Međutim Rusija, Kina, zatim vodeće zemlje EU, Turska, itd. neće se pridružiti tim sankcijama nego nastojaće da sačuvaju i iranski nuklearni sporazum i Iran od sankcija zbog zaštite svojih trgovinskih i privrednih interesa. 3) Sigurno postoji još nešto što pogađa dominaciju SAD širom sveta. Uglavnom SAD će grčevito nastojati da ne uzmiče, da ne odstupa od svojih ciljeva i diktata bilo gde u svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *