ТРАМП СЕ ОКРЕНУО ПРОТИВ СРБИЈЕ: Обратио се Тачију писмом и подржао га!

TRAMP SE OKRENUO PROTIV SRBIJE: Obratio se Tačiju pismom i podržao ga!

18 decembra 2018

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je u pismu predsedniku takozvanog Kosova Hašimu Tačiju da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

Tramp je u pismu izrazio zadovoljstvo razgovorom sa Tačijem na proslavi Dana primirja u Parizu, ističući da je Kosovo ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi, prenosi N1.

Predsednik SAD pozdravio je Tačijeve napore za pomirenje sa Srbijom.

„Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme“, naveo je Tramp.

„Pozivam Vas i ostale kosovske lidere da ugrabite tu jedinstvenu priliku, da budete ujedinjeni tokom mirovnih pregovora i da se uzdržite od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma“, poručio je predsednik SAD.

Tramp je u pismu podsetio i da su SAD investirale mnogo u uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države.

„Želimo da Vaša zemlja nastavlja da se razvija“, dodao je američki predsednik.

„Spremni smo da Vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biće mi drago da ugostim Vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum“, istakao je Tramp u pismu Tačiju.

KOMENTARI10 komentara

 1. Miraš says:

  Trampe ostavi se Kosovo i Metohije, jer ostaviće te i Melanija i Amerika. Tramp isto kao i EU pominje Tačija (ne novi pregovarački tim) kao ličnost koja će dovršiti dogovor sa kosovske strane. Svi prave juriš i Albanci i Amerikanci, a i EU. Jako im se žuri da što pre završe sveobuhvatni sporazum Srbija Kosovo, sve je u stilu "Sad ili nikad". Bez referenduma gradjana Vučić ne bi smeo da potpiše tako nešto. Iz EU „trojka“, Mogerini, Malstrom i Han, poslali su danas pismo Haradinaju u kom su ga optužili da jednostranim akcijama ugrozio je nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja i dalje Hašim Tači (ranije dogovoreni format). Znači Haradinaj treba da povuče svoje stavove, a on to da li će shvatiti da je istisnut sa kosovske političke scene. Ili je ovo sve dogovoreni dribling u kom svi igrači samo navaljuju. Haradinaj se upravo zaklinjao da neće povući taksu 100% sve dok ne bude potpisan sveobuhvatni sporazum ,a Brisel traži da i ta taksa bude odmah povučena i da odmah bude uradjeno formiranje Zajednice srpskih opština.

  • Miraš says:

   Ako Haradinaj bude morao da povuče odluku o taksama 100% ranije nego što on tvrdi da li će doći do sukoba medju šiptarskim liderima?

   • Milica says:

    Među šiptarskim vodećim liderima jeste moguć sukob. Izgleda da Haradinaj sa svojim oštrim zahtevima moraće da se povuče i to na zahtev Amerike, mada to niko sada otvoreno neće reći. Znaćemo po tome da li će ubrzo biti povučena odluka o taksi 100%, što je Haradinajevo "remek delo". Takvo nešto se naslućuje na kraju članka medija Politiko (SAD, Virdžinija). Evo prenosa te vesti: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je pismo od predsednika SAD nalik onom koje je objavio Hašim Tači, javio je portal Politiko je ocenio da je u iznenadnoj intervenciji u posrnulim pregovorima između Beograda i Prištine Tramp u pismu izneo mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da dogovor bude postignut. „Vučić je dobio slično pismo od Trampa“, objavio je „Politiko“, pozivajući se na Vučićevog savetnika za medije. „Politiko“ ocenjuje da je Tramp na taj način zapravo poslao poruku vladi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je kritikovao Tačijev pristup pregovorima i koji je zauzeo tvrdu liniju prema Srbiji, koju najjasnije predstavlja taksa od 100 odsto na robu iz Srbije.

   • BLACK PANTHER says:

    siptari su podljeni,tacija finacira i podrzava taci,radi baze na kosovu,amerikance nainteresuje stace dobiti srbi aa sta siptari samo opstanak baze na kosovu...

  • Miraš says:

   Međutim Haradinaj je predložio i ovo > NACRT predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom- Taj nacrt je već predstavio ambasadorima Kvinte (SAD, V.B., Francuska, Nemačka i Italija) u Prištini- U njemu do detalja nabraja uslove na koje bi Srbija trebala da stavi potpis i omogući apsolutni državni suverenitet Kosova, njegov ulazak u UN i sve ostale međunarodne organizacije, a da, zauzvrat, Srbi ne dobiju ništa. Sever bi se integrisao u kosovsku državu, a zajednica srpskih opština bila bi udruženje građana, kako se i označava u tom dokumentu. Srpska kulturna baština bila bi pod ingerencijom Kosova, a Srbija bi plaćala ratnu odštetu zbog posledice sukoba na KiM i sankcija, delila imovinu i to po principu Sporazuma o sukcesiji (2001), koji su zaključile države naslednice bivše SFRJ, bez obzira na činjenicu da Kosovo i Metohija nije bilo republika. Kosovo bi, kako se kaže, „uspostavilo Asocijaciju srpskih većinskih opština (ZSO) u skladu sa Ustavom Kosova, Prvim briselskim sporazumom iz 2013. i po ocenama Ustavnog suda Kosova”, prenosi Tanjug.

   • Milica says:

    Taj NACRT koji je izneo Haradinaj je isto preoštar po principu ako tražimo više dobićemo više. Međutim moguć je i kontraefekat, jer to može da zaustavi i uspori briselski dijalog. Na kraju će Haradinaj biti taj koji će naterati EU da kapitulira, a nama odgovara da se Kosovo iz EU vrati u UN. Ili EU neće kapitulirati nego će EU i SAD zajedničkim snagama nastojati da se Haradinaj povuče, ali i to će biti sa komplikacijama i potrajaće. I ovo drugo nam odgovara, jer dobijamo u vremenu. Haradinaj ne shvata da Kosovo nije njegovo nego da je ono važan američki projekat.

 2. trikornjanin says:

  Ako Tramp tvrdi da su mu siptari glavni za mir u ovom delu Evrope onda je apsolutno sigurno da tako inteligentnog coveka Amerika u potpunosti zasluzuje. A na proslavi "dana zastave" u americkoj ambasadi maltene komplatan politicki vrh Srbije i prvi medju njima , najponosniji Patrijarh. E kad sam i njega video onda mi je bilo potpuno jasno zasto Crkva mudro cuti o Kosovu.

 3. petrovgrad says:

  KOME SU AMERI DONELI SLOBODU TAJ JE JE... JEŽA U LEDJA. Ameri su razbucali Šiptare, kao svinja masan džak. Šipatri nisu naivni i ne veruju Amerima. Američki pogled na život i Šiptarski pogled na život razlikuju se kao bog i šeširdžija. To su dva različite talasne dužine.Tu nema ništa zajedničko. To kićenje američkih zastava po ulicama, to je samo jeftini marketing, sve to Kinezi štampaju za siću. Kinezi osvajaju Prištinu i celo Kosovo. Na KiM ih ima dva puta više nego u ostalim delovima Srbije, a to nije slučajno.

 4. Deda Micko says:

  Bio je i ostao kreten, senilni majmun, cionisticki papucic, slameni pajac sa p-lasticnom kosom, sadista, badavadzija, sonja, dileja, vampir.

 5. soko says:

  siptari su podljeni,tacija finacira i podrzava taci,radi baze na kosovu,amerikance nainteresuje stace dobiti srbi aa sta siptari samo opstanak baze na kosovu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *