ТРАМП ШОКИРАО АМЕРИКУ: Американци ће до наредних председничких избора – остати без земље

TRAMP ŠOKIRAO AMERIKU: Amerikanci će do narednih predsedničkih izbora – ostati bez zemlje

17 septembra 2021

NAKON izbora u Sjedinjenim Državama 2022. (za Predstavnički dom) i 2024. (predsednički izbori), Amerikanci će ostati bez države – izjavio je Donald Tramp u intervjuu kanalu Newsmax.Bivši američki predsednik je u tom razgovoru, koji je vodio Šon Spajser, ocenio da su SAD posle ulaska Džoa Bajdena u Belu kuću, Sjedinjene Države „krenule nizbrdo kao nikada dosad“.

„Kada izađemo na izbore, koji su pred nama, mi više nećemo imati zemlju“, ponovio je Tramp.

Čim je on ovo po drugi put izgovorio – Spajser završio intervju.

U prvoj polovini avgusta je Nil Ferguson za The Economist ukazao da bi se kolaps američke hegemonije mogao pretvoriti u veliki svetski rat.

Prema njegovim rečima, SAD će postati taoci „mračnog izbora“: da priznaju vođstvo Kine ili da pokušaju da odbrane svoju vodeću poziciju.

Nekoliko dana kasnije je kolumnista američkog lista The National Interest Mark Kac pobrojao pet znakova da su SAD kao imperija na ivici propasti i da se njihova hegemonija u svetu bliži kraju.

Među tih pet faktora je naveo: nesposobnost Sjedinjenih Država da pobede u velikim i produženim vojnim operacijama kakve su vodile u Avganistanu i Iraku.

U maju je Samir Sol, istoričar i predavač na Univerzitetu u Montrealu, ocenio da se danas već može govoriti o formiranju tripolarnog sveta jer Sjedinjene Države nisu u stanju da se istovremeno takmiče sa Rusijom i Kinom.

Pogotovo što je Kina već poodavno postala „motor svetske ekonomije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *