ТРАМП ШОКИРАО – АКО ПОБЕДИ НА ИЗБОРИМА: „САМО ДВА ПОЛА, ЗАБРАНА УЛАСКА МУСЛИМАНА И КРАЈ СЛАЊА АМЕРИЧКОГ БЛАГА УКРАЈИНИ“

TRAMP ŠOKIRAO – AKO POBEDI NA IZBORIMA: „SAMO DVA POLA, ZABRANA ULASKA MUSLIMANA I KRAJ SLANJA AMERIČKOG BLAGA UKRAJINI“

15 novembra 2023

Masovne deportacije, zabrana ulaska za muslimane, tarife na svu uvoznu robu. Pitanja na koja se fokusira Donald Tramp, lider u trci republikanaca za predsedničku nominaciju uprkos krivičnim postupcima koji se protiv njega vode, dijametralno su različita od onih na koja se fokusira aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden.

Ako se ostvare, Trampovi planovi značiće i velike promene u državnoj upravi, čak i veće nego u prvom mandatu. Prve četiri godine Trampa obeležili su haos, unutrašnje borbe i brojne predsedničke uredbe koje su posle poništavali sudovi, navodi Glas Amerike.Taj medij prenosi šta sada najavljuje Tramp ako dođe na vlast.

Demontaža „duboke države“

Tramp obećava da će pokušati da otpusti desetine hiljada zaposlenih u državnoj upravi jer želi da „totalno uništi duboku državu“.

To će pokušati da uradi uz pomoć uredbe koju je donio 2020. poznate kao „Raspored F“, koja mu omogućava da premesti na druga radna mesta veliki broj radnika. Fokus će mu, kako je najavio, biti na „korumpiranim birokratama u sistemu pravosuđa, nacionalnoj bezbjednosti i obavještajnim službama“.

Pretpostavlja se da bi mete mogle da budu zaposleni u FBI-u i pravosuđu koji su uključeni u krivične postupke protiv Trampa.

Takođe želi da se obračuna sa oninma koji novinarima dostavljaju informacije. Najavio je i da će zaposleni u državoj upravi morati da prolaze novu obuku.

Granica SAD i Meksika

Tramp je obećao da će ako dođe na vlast „momentalno zaustaviti invaziju na južnoj granici SAD“ i okončati ilegalnu imigraciju.

Deo tog plana je, kako kaže, najmasovnija deportacija u američkoj istoriji, usmerena na ilegalne imigrante – posebno na one koji imaju „simpatije prema džihadu“. Najavio je i da će ukinuti studentske vize onima koji imaju anti-američke i anti-semitske stavove.

U pokušaju da obezbedi granicu SAD i Meksika, Tramp kaže da će tamo rasporediti desetine hiljada vojnika koji su trenutno u inostranstvu, kao i da će neke federalne agente – poput onih iz Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i FBI-a, prebaciti u graničnu službu. Obećava i još zida na granici.

Bivši predsednik želi da ponovo uvede zabranu ulaska muslimanima iz sedam zemalja u SAD, koja je već bila na snazi kad je bio na vlasti. Poslije napada Hamasa na Izrael, obećao je da će uvesti „ideološku proveru“ za imigrante. Cilj mu je da se zabrane „opasni ludaci, hejteri, rasisti i manijaci“ i oni koji su „naklonjeni radikalnim islamističkim teroristima i ekstremistima“.

Tramp kaže da će ukinuti praksu dobijanja američkog državljanstva po rođenju za one koji su u SAD ileaglno. Odnosno, da bi dete dobilo državljanstvo po rođenju, barem jedan roditelj mora biti državljanin ili da bude u SAD po legalnoj osnovi.

Trgovina

Ako dođe na vlast, Tramp obećava da će uvesti tarife od 10 odsto na skoro svu uvoznu robu, a trgovci će plaćati veće kazne ako budu kršili postojeće propise.

Apelovaće na Kongres da usvoji „Trampov akt o recipročnoj trgovini“ čime se predsedniku daju ovlašćenja da uvede tarife onim zemljama koje su Americi to uvele.

Veliki dio agende fokusiran je na Kinu.

Tramp je predložio četvorogodišnji plan za potpuno ukidanje kineske uvozne robe, uključujući osnovne namirnice, elektroniku, lekove i čelik. Želi da kineskim kompanijama zabrani da u SAD poseduju važnu infrastrukturu u sektorima energetike, tehnologije, poljoprivrede. Tvrdi da će naterati kineske vlasnike da prodaju imovinu koja „dovodi u opasnost nacionalnu bezbednost SAD“.

Spoljna politika

Tramp najavljue da će i pre inauguracije okončati rat Rusije i Ukrajine. To podrazumeva i zaustavljanje „neprekidnog slanja američog blaga Ukrajini“. Tramp kaže da će od evropskih zemalja tražiti da Americi nadoknade troškove dopunjavanja potrošenih zaliha.

Nije precizirao da li će insistirati da se Rusija povuče iz Ukrajine, sa teritorija koje je okupirala.

Kaže da će stajati uz Izrael koji je u ratu sa Hamasom i da će podržati pokušaje Izraela da „uništi“ militante. Tramp najavljuje da će ponovo „fundamentalno preispitati“ svrhu i misiju NATO-a.

Prava transrodnih osoba

Tramp je izjavio da će od Kongresa tražiti da usvoji zakon prema kojem postoje „samo dva pola“ data na rođenju.

Bolnice koje rade hormonske terapije i operacije promene pola više neće dobijati sredstva iz federalnog budžeta, jer neće ispunjavati federalne standarde o zaštiti zdravlja i bezbednosti.

Tražiće od Kongresa da zabrani hormonske ili hiruške intervencije za transrodne maloletnike. Ljekari obično vode maloletnike kroz terapiju pre medicinske intervencije i hormonske terapije su mnogo češće nego operacije. U SAD su dostupne više od decenije i odobravaju ih sve velike zdravstvene organizacije – poput Američkog medicinskog udruženja.Energetika

Trampov cilj je da SAD imaju najjeftiniju struju od svih zemalja na svijetu, uključujući i Kinu.

Kaže da bi podržao bušenje nafte na javnom zemljištu i da bi ponudio poreske olakšice proizvođačima gasa, uglja i nafte. Time bi poništio politiku Bajdenove administracije da se podstiče upotreba električnih automobila i propišu nove granice zagađenja – koje bi zahtevale da do 2030. godine najmanje 54 odsto vozila u SAD budu električna.

Tramp ponavlja da će istupiti iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i da će ukinuti propise Bajdenove administracije koji se odnose na sijalice, šporete na gas, mašine za pranje sudova i određeni tip tuševa.

Obrazovanje

Bivši predsednik je obećao da će zatvoriti Sekretarijat za obrazovanje, ali i dalje želi da ima uticaj na lokalne školske distrikte i koledže.

Predlaže da se iz federalnog budžeta daje novac onim državama i školskim distriktima koji ukinu postojeću zaštitu od otpuštanja za nastavnike, usvoje princip nagrađivanja nastavnika po zasluzi i odobre direktan izbor direktora škola od strane roditelja.

Tramp kaže da bi ukinuo finansiranje školama koje traže obaveznu vakcinaciju i nošenje maski, kao i da bi promovisao molitve u javnim školama. Borio bi se za takozvano „patriotsko obrazovanje“ – da se deca uče da „vole svoju zemlju, a ne da je mrze, kao što to uče sada“. Tramp se zalaže za „nukelarnu porodicu, sa ulogama oca i majke“.

Da bi dodatno zaštitio učenike, najavljuje da će podržati one školske okruge koji dozvole nastavnicima da nose oružje. Obezbedio bi novac iz budžeta za škole koje bi unajmile veterane, policajce u penziji i druge obučene za rukovanje vatrenim oružjem da rade kao školski čuvari.

Beskućnici

Bivši predsednik želi da ukloni beskućnike sa ulica tako što će sagraditi šatorska naselja na otvorenim i jeftinim parcelama. Kaže da će raditi sa državama da ukinu „urbano kampovanje“, te da oni koji to budu radili mogu da završe u zatvoru ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Tramp želi da ponovo aktuelizuje velike mentalne bolnice koje će primati one sa „ozbiljnim mentalnim oboljenjima“ ili „opasno poremećene“.

Javna bezbednost

Jedno od obećanja je i da će poslati Nacionalnu gardu u gradove koji se bore sa nasiljem, poput Čikaga.

Tramp najavljuje da će od policijskih stanica koje dobijaju novac od Sekretarijata za pravosuđe tražiti da koriste kontroverzne policjske metode poput zaustavljanja i pretresa. Smatra da lokalna policija treba da ima ovlašćenja da puca u osumnjičene za krađu u prodavnicama.

„Jednostavno je, ako kradete u prodavnici, treba da očekujete da neko puca u vas dok izlazite“, nedavno je izjavio Tramp.

Pozvao je na smrtnu kaznu za trgovce drogom i krijumčare žena i ljudi.

(Glas Amerike/NSPM)

KOMENTARI9 komentara

 1. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Očigledno normalan čovek. Postoji li mogućnost da ako Tramp, ne daj Bože, ne pobedi na izborima tamo, dođe za predsednika ovde?! Stavovi, ideje i planovi koje je izneo su u potpunosti državnički, zdravorazumski i domaćinski. Implementirani u Srbiji, rezultirali bi punim ludnicama i zatvorima. Kako se teret izdržavanja „štićenika” aziluma i KPU ne bi prelivao na građane, mnogi zapusteli rudnici bi se mogli oživeti ovom besplatnom radnom snagom. Najteži slučajevi, kolovođe svih pređašnjih i aktuelnih štetočinskih "vlasti", njihovi satrapi, spletkaroši, muljatori i krimosi oko njih, za koje je teško utvrditi jesu li za aps ili za ludaru, mogli bi, jednostavno - omastiti konopac. Na ljutu ranu - ljuta trava. Sa ovog se dna moramo izbaviti.

 2. Pingback: TRAMP ŠOKIRAO – EVO ŠTA ĆE URADITI AKO POBEDI NA IZBORIMA: „SAMO DVA POLA, ZABRANA ULASKA MUSLIMANA I KRAJ SLANJA AMERIČKOG BLAGA UKRAJINI“ – Sedma Sila

 3. milos says:

  Kako da ne. Ko i svi politicari jedno prica drugo radi.

 4. Gagi says:

  Ovo su neke sale ili nestvarne zelje. Da bi sve ovo sproveo o cemu masta, mora prvo da usledi krvavi gradjanski rat i da pobedi u tom ratu. Tako to ide i tako se menjaju sistemi u drzavama. Inace, o svemu sto prica je licno doprineo jer je podrzavao takav sistem koji mu je omogucio da bude to sto jeste. Danas moze da laprda sta mu nadodje, nikada politicari ne odgovaraju za neispunjena obecanja. Isti je on kao i svi drugi u tom "demokratskom" zverinjaku, imao je mandat i sto nije pokrenuo promene o kojima danas trubi. Aha, treba mu popravni jer je tek sada "shvatio" sustinu i propast te svoje robovlasnicke i mafijaske drzave. Verovatno je razumeo da im neminovno sledi potop, grehota bi bila da toliko otetog kapitala propadne i odnesu talasi u nemirne vode okeana. Nema bato popravnog, sedi, jedan.

 5. hrvacki diktator tito i hrvacki diktator pavelic says:

  Sve je to isti opanak samo ima jedan levi i jedan desni. Sada kad su krenuli u ratove, nama odgovara, bolji je Bajden, utero je US/EU rajh u ekonomski kolaps, gube rat u ukrajini, imaju sranye u Izrahellu, resurse nemaju, dolar se sve vise odbacuje, BRICS je sve veći. Ne treba nam Trump, sa ovim matorim bolesnikom i moronom ide sve kako se pozeleti moze. Jer bojim se da bi Trump možda mogao Rusiju zaustaviti u ratovanju a nas cilj je da se oni zaustave zapadno od srpskih zemalja, tj.da se deratizacija nacista izvrši i na Balkanu.

 6. Kulak says:

  E sad, da će demontirati duboku državu čisto sumnjam.

  • persida says:

   On ne moze da demontira ni kuravu koja ga vodi na sud i pravi od njega majmuna, a sad ce da demontira "duboku drzavu". Matori je prolupao.

 7. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Vidim, nešto ste se mnogo usku*rčili, pa bi svi da izigravate "ratnike"... ali samo na tastaturi. Je l' neko od vas držao pravu, napunjenu pušku?! Teško! Jer da jeste, onda niko iole normalan ne bi beslovesno očekivao da će bilo ko drugi umesto nas izaći na naše zapadne granice. Poslednji (i jedini) put barut ste eventualno omirisali pre više od pola veka, u vojsci, na bojevom gađanju... i tu se, ljuti ratnici u sobnim papučama, svaka vaša veza sa "bojem" - završava. Cmizdrili biste kao sekaperse kad bi vam samo internet ukinuli, kamo li da vas poteraju napolje po ovoj zimi. E, moji trećepozivci... Lako je tuđom alatkom gloginje mlatiti. Zahuktavaju se igre velikih. Bagra sa Zapada teško će se dobrovoljno odreći opljačkanog. Žuta bagra sa Dalekog istoka se pomamila pa bi da i oni zajašu planetu... a satanisti su, kao i uvek, voljni da je odvuku u Ad. Molite Boga da ne odemo svi u majčinu.

 8. persida says:

  Pazi sad: zabranice ulazak muslimana (po kom osnovu?), sto znaci da nece sprecavati ulazak Jevreja, istih onih koji su unistili Ameriku. Tramp je cionisticki papucic isto kao i Bajden.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *