ТРАМП ШОКИРАО НАТО САВЕЗНИКЕ: Америка више не може…

TRAMP ŠOKIRAO NATO SAVEZNIKE: Amerika više ne može…

5 maja 2018

Američki predsednik Tramp je ponovio svoje obećanje iz predizborne kampanje i rekao kako Sjedinjene Države više ne žele biti svetski policajac, žaleći se da je to vrlo nepovoljna situacija za Amerikance.

“Mi sve manje želimo biti svetski policajac, što smo bili vekovima i potrošili puno novca na održavanje reda u svetu, a to ne bi trebao biti naš prioritet, jer želimo urediti stvari u kući i obnoviti našu zemlju“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare s nigerijskim predsednikom Muhamedom Bukhariem.

Međutim, nije da se Sjedinjenim Državama odjednom probudila savest ili da su odlučile poštovati međunarodno pravo. Tramp jednostavno razume da SAD više ne mogu učinkovito voditi geopolitiku svetskog koncentracijskog logora, koji je izgrađen od strane njegovih prethodnika. Ako američki predsjednik uspije provesti u delo ovaj naum, bivši čuvari tog koncentracijskog logora, koji su vekovima radili pod američkom zastavom, moraće tražiti drugo zanimanje. Poslednji istinski uspešan rad Sjedinjenih Država, kao svjetskog policajaca i tamničara, je bilo svrgavanje Gadafija, koji je ubijen jer je pokušavao pobeći od sistema petrodolara.

Gadafi je počeo provoditi plan za stvaranje panafričke valute i nameravao je trgovati libijskom naftom bez upotrebe dolara. Time je njegova sudbina bila zapečaćena i na likvidaciju pukovnika nije trebalo dugo čekati.

Ali nakon toga više nije bilo “čistih pobeda”, dok je u Siriji došlo do potpunog poraza, kako u vojnog, tako i po imidž Sjedinjenih Država.

Bašar Al-Asad je živ i vodi Siriju iz nepobedivog Damaska. To znači da svetska hegemonija, na koju su se SAD naviknule tokom proteklih 30 godina, više ne postoji.Do nedavno je glavni način da se “unovči” američka vojska, što je i glavni razlog njenog postojanja, bio zaštititi dolarski sistem. Ako je netko jednostrano pokušao izaći iz njega, uglavnom je mogao očekivati američke trupe i invaziju ili bi se na glavnom trgu u zemlji pokrenuo scenarijo primene “Obojene revolucije”. Nakon toga bi na čelo pokorene zemlje dovedene prozapadne elite koje nisu ni pokušavale voditi nezavisnu politiku.

Sada je za SAD problem što ova šema više ne funkcioniše kao pre, a američka vojska troši više sredstava nego ikada. Zbog toga pragmatični američki predsjednik mora tražiti načine da unovči vojsku, koja se više neće koristiti za rješavanje nekih globalnih problema. Ovo bi se moglo dogoditi u slučaju vojska preuzme upravljanje Vašingtonom. Ne državnim udarom, naravno, nego poštujući sistem i uspon kroz institucije.

Ovo i nije tako neverovatan scenarijo, kako se čini na prvi pogled, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prema istraživačkom Pew Research Centru 2017. godine povjerenje Amerikanaca u američku vojsku iznosilo 72%. To je puno više od nivoa povjerenja u predsjednika (32%), američke korporacije (21%) ili Kongres koji uživa podršku svega 12% Amerikanaca.

U ovoj situaciji je Tramp prisiljen raditi kao trgovački putnik i prodajni agent američke vojske, koja je spala sa statusa “branitelja globalne demokratije” na ulogu najveće plaćeničke vojne grupe na planeti.

U tom smislu je vrlo znakovita Trampova izjava da će Saudijska Arabija morati platiti, ako Rijad želi da SAD zadrži svoju vojnu prisutnost u Siriji.

To je bio direktni govor američkog predsjednika:

“Saudijska Arabija je vrlo zainteresirana za naše rješenje i rekao sam, pa znate, ako želite da ostanemo, možda ćete morati platiti.”

Osim toga, ovo nije stav samo Donalda Trampa, nego je novo razumijevanje stvarnosti, primjetno i kod brojnih američkih stručnjaka i dijela medija.

Američko časopis Nacionalni interes je nedavno objavio analizu koja se može smatrati znakom spremnosti da se prizna gubitak hegemonije i potrebe da se pregovara s američkim spoljnim kreditorima o restrukturiranju američkog državnog duga. Sve do nedavno se takvo što smatralo nezamislivim.

Čudno je da je predlog objavila publikacija koju finansira Centar nacionalnih interesa, uticajna nevladina organizacija povezana s umjerenim krugovima Republikanske stranke, osnovana od strane predsjednika Niksona. Sada je predsednik ovog centra Henry Kisindžer, koji je utemeljio standarde američke škole političkog realizma. Ako se istovremeno postavi pitanje koliko koštaju prekomorske eskapade američke vojske i da glavni neprijatelj Sjedinjenih Država nisu Kina i Rusija, već nacionalni dug, očito je da je dio američke političke elite shvatio da je hegemonija gotova. Sada ovaj dio elite počinje tražiti načine kako živjeti u miru.

Kao što je poznato, za gubitkom hegemonije bi u Americi mnogi tugovali. Za njih bi to bila tragedija epskih razmjera, koja bi prošla kroz pet faza, od poricanja, bijesa, pregovaranja, depresije do prihvaćanja.

Najglasniji dio američke elite, Hilari Klinton, Džon Mekejn, Niki Hejli i Majk Pompeo su trenutno još zaglavili u fazama poricanja i ljutnje, stoga se i ponašaju u skladu s tim, pokušavajući pretnjom i nasiljem povratiti izgubljenu “slavu”.

Napredniji, pragmatičan i hladnokrvni dio američke elite, od Kisindžera do Trampa, već je ušao u fazu pregovaranja, pokušavajući izvući maksimalnu korist od prodaje ili drugih oblika zarade “američke imperijalne ostavštine”.

Za Rusiju, kao i za druge sile, sada se otvara jedinstveni prozor u novi multipolarni svijet, što će budući istoričari najvjerovatnije opisivati kao epizode u borbama za “nasljeđe” propalih carstava u prošlom veku.

No, zemljama koje su povezale svoju sudbinu i civilizacijski izbor s umirućim američkim carstvom se ne smiješi blistava budućnost. Kao što nas uči istorija, tokom likvidacije ili propasti jednog carstva, kao u slučaju stečaja preduzeća, prva na rasprodaju ide imovina koja ne čini njenu jezgru. Tada im nikakva jamstva o lojalnosti i skakanja po trgovima neće pomoći.

(logicno.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Sirija je po svom položaju veoma važan katanac za ulazak u severni deo Bliskog Istoka. Ako Sirija ostane cela onda ostaje ceo i Irak i Iran i Liban, a i Turska. Dakle na prvom mestu treba Siriju oslobadjati, jačati i pomagati. Ujedno to je i krah svetskog hegemona jer nije sposoban više da pobedjuje kao dosad.... U vezi su: 1. Trampova izjava da će Saudijska Arabija morati platiti, ako Rijad želi da SAD zadrži svoju vojnu prisutnost u Siriji i 2. eventualni napad na Iran. Pompezni napad na Iran u dosad u uobičajenom stilu: pojavljuje se impresivna preteća velika sila, nosači aviona, ispaljene rakete, hoće li biti kopnene invazije - to bi odmah izazvalo dizanje cena nafte. Takva vrsta napada sada je već zastarela te bi napad najverovatnije bio odbranjen, ali to nije toliko bitno jer berze tako reaguju da bi odmah skočila cene nafte. Time bi Saudijska Arabija kao vodeći izvoznik nafte bez mnogo muke imala sa čime da plati prisustvo američke vojske u Siriji. U isto vreme zbog skoka cena nafte i ukupna vrednost plaćanja za naftu u svetu bi porasla te bi porasla i tražnja za dolarom i bilo bi još štampanja američkog dolara-petrodolara bez pokrića. Bila bi to igra u kojoj matori maratonci trče još koji krug dok još mogu. Ali, ali šta ako američka vojska bude efektno i glatko izbačena naprimer iz velike baze Tanf koja se smestila nepozvana na sred južnog dela Sirije. To je izvodljivo i moguće već u julu mesecu. SAD bi dobio unapred poruku šta ga čeka u slučaju da pokrene raketni napad i pokuša kopnenu invaziju na jug Irana, a Izrael bi cvileo i osećao se ugroženijim više nego da su njega tukli. Onda bi i ugled u svetu te plaćeničke vojske glatko i ubrzo opao. Usluge plaćeničke američke vojske kupovale bi i plaćale samo manje banana države kada prete nekim svojim još jadnijim banana susedima. Dakle srozavanje hegemona je neminovno.

 2. Miraš says:

  Tačno je i ovo što su napisali: "Najglasniji dio američke elite, Hilari Klinton, Džon Mekejn, Niki Hejli i Majk Pompeo su trenutno još zaglavili u fazama poricanja i ljutnje, stoga se i ponašaju u skladu s tim, pokušavajući pretnjom i nasiljem povratiti izgubljenu “slavu”." Isto tako se ponašaju saveznici Velika Britanija i Francuska. Dakle treba im neko vreme da sazreju i udju u sledeću fazu, ali sazrevaće puno brže ako im se desi i poraz.

 3. Mnogo toga je u ovom tekstu tachno i opis onih nekoliko Amerikanaca je identichan onome kako ih ja ocenjujem ,pa po nekoj logici verujem da je tachno i ono napisano o chemu ja nisam dovoljno upucen ili mi je nepoznato. -Jedino shto mi se iz celog ovog spisanija ne svidja je da su marionete posle obojenih revolucija koje su dovodjene na chelo drzava nazvane elita. Te vashke,izdajice,marionete,neljudi,gnjide,zaevci,veleizdajnici, i sve u tom smislu ne mogu da se nazovu elitom ni po kom osnovu. Sve ostalo napisano je za odlichan plus!

 4. M says:

  Neće USA u tom slučaju propasti,samo će se povući i svoje granice i jačati,i nastaviti svoju borbu ekonomski kao Njemačka!Jednima će zbog toga prvo svanuti jer će se na račun toga proširiti,a drugima smrknuti,jer će zbog toga popušiti.A onda će mnogi razvit svoje A-oružje također,pa će nastati sprdačina veća nego prije!Ako se USA odista povuče!Ali neće,jer neće joj to dozvoliti njeni multinacionalni gospodari koji žele osvojiti i exploatirati cijeli svijet.Daklen neće dozvoliti totalni nekontrolirani kaos i propast Zemlje,nego tek njihov kontrolirani djelomični kaos kroz koji misle ovladati depopuliziranom i"pročišćenom"Zemljom!Zato se ja kladim u tu opciju,zapravo 3.WW sada,jer je to bolja opcija nego sutra Opći A-rat mnogobrojnih A-učesnika-država!Jer na kraju krajeva,mora se i to priznati,...ti gospodari svijeta nisu totalni idioti,pače su bolji od mnogih iz masa,i izabrati će bolje rješenje od dva loša!Uostalom,to jest i bit će odraz stanja(slika i prilika)nas ljudi,a ne samo USA!

 5. internacionalista says:

  Bezrezervno podržavam gornje stavove i komentatora i iz teksta. Nažalost, imam drugačije mišljenje. Tramp je svašta pričao a od onda već dva puta bombardovao Siriju a da Rusija to nije ni mogla ni htela da spreči. Tramp je ušao sa vojskom u Siriju i nije mi jasno da neki to ne shvataju. Ko će napasti Amerikance da ih izbaci iz Sirije? Pa to se ni Rusija ne usuđuje, kao što se Amerika ne usuđuje da istera Ruse. Sirija je niz testova i jedne i druge sile. Međutim, glavna zaboravljena stvar je da je Amerika izolovala Rusiju, da joj se uvukla u meki stomak sa Tomahavcima i na Zapadu i na Istoku i verovatno ima impozantan broj nuklearnih glava koje moš rukom dobaciti i do Moskve i do Istočnih delova Rusije. A najgore, uvukla se u Ukrajinu, da ne spominjem i sve države bivšeg Varšavskog pakta i prevela ih na svoju stranu a protiv Rusije. Rusija je ostala usamljena gotovo potpuno. Rusija je prijatelji moji, u govnima do guše. Zapad, predvođen Amerikom "koja gubi moć" se sprema da napadne Rusiju ako mu ne uspe da je sruši sankcijama i izolacijom koje polako nagrizaju Rusiju. Amerika ne želi ratni sukob sa Rusijom a ne želi ni Rusija sa Amerikom i zbog takvog balansa vojnih snaga, Amerika praktično grize Rusiju sankcijama i strpljivo čeka. Meni uopšte nije jasno da ljudi ovakve stvari ne shvataju.

  • Miraš says:

   Rusija nije izolovana, naprimer postoji i verovatno je zato napravljen ŠOS. ŠOS jeste ozbiljna protivteža ne samo ovakvom NATO-u nego celokupnoj atlantističkoj ekonomskoj i političkoj moći. Zatim Rusija je napravila nove vrste naoružanja koje su daleko ispred naoružanja koje poseduje NATO. Rusija jeste u raznim opasnostima ekonomskim, terorističkim pa i vojnim, ali zasad je to ne ugrožava toliko koliko pretpostavljate.

  • Miraš says:

   Ekonomski biće ugrožena država SAD ako se u sve većoj meri počne izostavljati korišćenje dolara-PETRODOLARA u medjunarodnim plaćanjima. I Moamer Gadafi, ali i Sadam Husein su ubijeni zato što su hteli da izadju iz sistema petrodolara. Najveći neprijatelj Amerike je njen ogroman spoljni dug a on je svakim danom sve veći. Na to treba dodati i veliki deficit (minus) u spoljnotrgovinskoj razmeni koji SAD ima već decenijama. Da dolar ne bude izbačen za to im pored svega ostalog značajno služi i američka vojska širom sveta s kojom nastoje da održe i prošire takav nakaradan medjunarodni finansijski i ekonomski sistem na silu. Ali ta njihova vojska polako slabi a svet treba da postane imun na njihove obojene revolucije i druge načine smene vlasti i na razne druge velike podvale.

 6. Velika Metla says:

  Do skoro ste mogli biti svetski policajac,jer ste investirali to "polcajčenje"pljačkanjem resursa od onih od kojih ste bili jači najmanje 30 puta! Sada vam je usfalilo tuđih resursa,i odmah nastaje problem oko policajčenja! Vama je policajčenje svetsko isključivo služilo za pljačkanje ostatka sveta,(pod lažima o širenju demokratije i tkzv ljudskih prava ste policajčili da bi tobože zaštitili demokraDiju i ljudska (ne)prava)jer sve što ste stvorili,u toj vašoj genocidnoj nazovi državi,ste stvorili isključivo pljačkanjem prirodnih resursa ostatka sveta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *