ТРАМП ШОКИРАО УКРАЈИНУ

TRAMP ŠOKIRAO UKRAJINU

21 septembra 2019

Američki predsednik Donald Tramp smatra da su američke akcije u Ukrajini besmislene i da ljute Rusiju, sa kojom treba imati prijateljske odnose, piše Vašington posta, pozivajući se izvor.

Neimenovani izvor je više puta razgovarao sa američkim liderom koji, po njegovim rečima, smatra: „To što mi radimo u Ukrajini je besmisleno i samo ljuti Rusiju“.„Stav predsednika je da treba priznati činjenicu da Rusija treba da bude naš prijatelj i koga uopšte briga za Ukrajinu?“, citira list svoj izvor.

U članku Vašington posta se navodi da Tramp odbija da navede konkretan datum sastanka u Beloj kući sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dok pomoćnici šefa vašingtonske administracije žele da sastanak bude održan. List to povezuje sa zahtevom Trampa i njegovog advokata Rudija Đulijanija da se u Ukrajini pokrene istraga protiv bivšeg potpredsednika SAD Džizefa Bajdena i njegovog sina.

Dogovor

Bivši gradonačelnik Njujorka Đulijani je ispričao listu da je tokom ove godine obavio pet sastanaka sa pomoćnikom ukrajinskog lidera Andrejem Jermakom. Pri tome, on je to uradio u svojstvu advokata predsednika i nije informisao ambasadu SAD u Kijevu o takvoj vrsti kontakata.

Đulijani je, između ostalog, tražio da se pokrene istraga delatnosti ukrajinske gasne kompanije, povezane sa sinom Bajdena. On je tražio od Kijeva da istraži da li je postojala zavera ukrajinskih vlasti 2016. godine sa Demokratskom partijom SAD kako bi se objavljivale klevete o bivšem rukovodiocu Trampovog predizbornog štaba Polu Manafortu. U zamenu, gradonačelnik je obećao da će Tramp odmrznuti američku vojnu pomoć Ukrajini u visini od 250 miliona dolara, i obaviti sastanak sa Zelenskim u Beloj kući.

Prema rečima advokata šefa vašingtonske administracije, ukrajinska strana je obećala da će se ispuniti zadatak.

Vašington post podseća da je američka strana obnovila vojnu pomoć Ukrajini i da će sastanak Trampa sa Zelenskim biti obavljen za vreme 74 sednice Generalne skupštine UN naredne nedelje.Telefoinski razgovor

Vol strit Džurnal je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da je za vreme telefonskih razgovora koji su obavljeni u julu Tramp „oko osam puta“ saopštio Zelenski treba da treba da prihvati predlog Đulijanija. Po mišljenju advokata, Bjaden, kao potpredsednik SAD, mogao je da izvrši pritisak na Kijev da se prekine istraga protiv ukrajinske gasne kompanije koja je povezana sa njegovim sinom Hanterom. Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da nisu otkrile nikakve prekršaje Bajdena niti njegovog sina.

Podsetimo, Džozef Bajden je najozbiljniji protivnik Trampa na predstojeće predsedničke izbore 2020. godine.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Ovo što sada je rekao Tramp "Rusija treba da bude naš prijatelj i koga uopšte briga za Ukrajinu?" u SAD i u Evropi počeće ozbiljno da shvataju tek za 4-5 godina. Zapad ne shvata da ako ovako nastave da "prijateljuju" sa manjom državom Albanijom izgubiće veći cilj na "zapadnom Balkanu". Isto tako ne shvataju da zbog manje Ukrajine izgubiće veću Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *