ТРАМП СПРЕМИО ПЛАН ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Фокус на…

TRAMP SPREMIO PLAN ZA KOSOVO I METOHIJU: Fokus na…

27 januara 2020

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, poručio je u razgovoru za američku agenciju AP da se vizija Donalda Trampa za Kosovo upravo dešava.

– Vizija predsednika Trampa se upravo dešava. Prednjače poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta – naveo je Grenel.Grenel je boravio protekle nedelje i u Beogradu i u Prištini i pozvao obe strane da se fokusiraju na ekonomiju i nova radna mesta kao put ka normalizaciji odnosa. Prema njegovim rečima, uspostavljanje železničkih veza između Beograda i Prištine postalo je prioritet pošto su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom avionskom saobraćaju između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

Na pitanje s kakvim utiscima je okončao posetu Beogradu, Grenel je rekao:

– Cenim iskrenost Vučića, kao i Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su „mali prozor“ koji im je otvorio Tramp.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je američki pristup pragmatičan i da SAD razumeju da dijalog treba da se vodi na konstruktivnoj bazi:

– Američki paket je ekonomski. Zašto? Otvara mogućnost za komunikaciju. I Srbija je fokusirana na to, šta je za građane najvažnije. Ekonomija relaksira političke odnose i stvara ambijent saradnje. Ovo je potpuno u skladu sa srpskim pristupom, da relaksiramo odnose, a u korist građana.

Đurić danas u Berlinu o železnici

Danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbiju, koji je u prekidu duže od dve decenije. Delegaciju Srbije predvediće Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Beograd, prema rečima Đurića, dok se ne steknu uslovi za nastavak političkog dijaloga, želi da se fokus stavi na praktične modalitete koji će olakšati život ljudima.

– Ne bavimo se novim Dejtonima, već ekonomskim pitanjima i time kako da se građanima Srbije na KiM olakša život – kazao je Đurić.

(Kurir)

KOMENTARI3 komentara

 1. Cetnik says:

  Tramp otvorio mali prozor na klozetu i rekao: Napolje smrad!

 2. milorad2 says:

  nema šta amerikanci su namerili da počnu ISKOPAVANJA na kosovu a železnica je jedini masovni način transporta rude do topionica koje NEĆE biti gradjene na kosovu jer već postoje ili se grade u EU.Očigledno je da žele da sabiju šiptare u radiokaivni rezervat metohije jer tačno su do granice izmedju kosova i metohije i bacali uranijum, pošto, dabome, nije moguće praviti rudnike na zatrovanom terenu.Ovo je potpuno jasan signal raspada i uništenja "nezavinog kosova".Matohija je već ETNIČKI očišćena skoro potpuno ali mi ne treba da sa zbog toga više živciramo pošto će ta oblast biti nenastanjiva za masovniju populaciju još nekoliko hiljada god.Nažalost eko-sistem je tamo toliko zatrovan i opasan.Ostaje pitanje kosova i banda u prištini je itekako svesna da ako ne najure preostalo naše stanovništvo iz tog kraja i zahvate dobar deo današnje zone bezbednosti i južne srbije šiptara u okvirima srbije neće ni biti, jer nemaju nastanjivu teritoriju a glumiti državu u radioaktivno zatrovanoj metohiji je besmisleno.Sad će da vidimo šta će amerikanci da im rade ali šta god da im rade zaslužili su,sad su najeb.jer ono i njihova banditska plemenska hijerarhija predstavlja sad GLAVNU prepreku ubrzanoj i masivnoj industrijalizaciji kosova i ekspolatisanju enormnih rudnih naslaga na kosovu i južnoj srbiji.Samo da znate da skoro svaki dan velike pošiljke geoloških utzoraka prelaze naše granice u madjarsku i bosnu prema nemačkoj i tako to traje već nekoliko zadnjih godina,na kosovu se frenetično istražuje teren.

  • Predrag says:

   i ne samo to amerika kad se zadužuje ona ulaže kosovo kao hipoteku sa svim prirodnim resursima. oni kosovo smatraju svojom teritorijom a šiptari su ovce za šišanje. naj gore od svega je što je Srbija njihpva a ovdašnja vlast im plaća harač pljačkajući narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *