ТРАМП: Србима дати север Косова!

TRAMP: Srbima dati sever Kosova!

22 januara 2020

Američki predsednik Donald Tramp krenuo je akciju realizacije plana koji podrazumeva usvajanje trajnog rešenja za Kosovo. O političkom rešenju za južnu pokrajinu juče je u Davosu bilo reči i tokom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena.

Direktna avio-linija između Beograda i Prištine deo je paketa konkretnih mera kojim Vašington otvara vrata postizanju kompromisnog rešenja, a koje će biti finalizovano podelom pokrajine.– Tramp je zadovoljan postupanjem Srbije, koja se pokazala kao pouzdan partner. Vašington želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se postigne kompromis kojim će obe strane nešto dobiti, a nešto izgubiti. Konkretno, Tramp smatra da je došlo vreme da Srbi dobiju sever, čime bi se iz ugla Vašingtona obezbedio trajan mir, što je preduslov za napredak čitavog Balkana – ističe izvor iz diplomatskih krugova.

Pohvale iz Vašingtona

U prilog ovoj tezi govore činjenice da su najviši američki zvaničnici, uključujući i Trampa, javno hvalili sporazum koji je Vlada Srbije sklopila sa „Lufthanzom“ o direktnom letu iz Beograda za Prištinu.

– Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u poslednjih 25 godina biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu – napisao je Tramp na Tviteru.

Pohvale i čestitke predsedniku Srbije stigle su i od O’Brajena i od Grenela, koji su ocenili da je reč o istorijskom letu, velikoj pobedi i novom impulsu za nastavak i obnovu dijaloga.

A upravo je O’Brajen bio jedan od Vučićevih sagovornika u Davosu kojem se zahvalio na razumevanju za srpske stavove.

– Zamolio sam za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio sam mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane. Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje – rekao je Vučić posle sastanka sa O’Brajenom.

Uz ocenu da je razgovor bio dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor, srpski šef države naveo je i da O’ Brajenu ukazao i na to „da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O’Brajena“.

Predsednik Srbije rekao je i da u naredne dve nedelje ponovo očekuje posetu Grenela Beogradu.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da će država, pored ekonomskih benefita, imati i značajnu političku korist od Vučićevih susreta u Davosu.

Dačić: Amerikanci su spremni da se maksimalno angažuju na rešavanju kosovskog čvora

– Važno je što je predsednik imao sastanke sa brojnim privrednicima jer je to način da privučemo nove investicije i ubrazamo razvoj zemlje. S druge strane, ogromna je politička korist, pre svega zbog sastanka sa Trampovim savetnikom. Amerikanci žele rešenje, spremni su da se maksimalno angažuju na rešavanju kosovskog čvora i, za razliku od nekih drugih, žele da čuju i uvaže argumente srpske strane – kaže Dačić i dodaje da podrška uspostavljanju direktnog leta dovoljno govori o planu Vašingtona.

Šef diplomatije dodaje da potezi Prištine, od uvođenja taksi preko nedavnog otkazivanje Grenelove posete pa do lakrdije od priče sa formiranjem vlade (pogledaj okvir), potvrđuju da Priština izgubila poziciju miljenika, te da je Vašington okrenuo list i razmaženom derištu više neće ispunjavati želje.

Analitičar Dejan Miletić mišljenja je da je Trampova administracija ima želju, ali za rešavanje kosovskog pitanja.

– Bela kuća želi trajno i održivo rešenje i ne isključuje mogućnost da to bude urađeno po modelu kojim bi sever Kosova pripao Srbiji. Tramp jeste za kompromis i za dogovor, što je ukazao još u pismu koje je pisao predsedniku Vučiću poručujući da je spreman da ugosti predstavnike Beograda i Prištine kako bi potpisali trajni sporazum. Činjenica je da tu ima još dosta toga da se uradi, kao i da u Vašingtonu postoji i druga struja, predvođena demokratama, koje bi preko Kongresa da osujete sve Trampove planove – navodi Miletić.

Trampov govor i pozicija Srbije

Govoreći o Trampovom govoru u Davosu, Vučić je naveo da je Tramp sve vreme govorio o Americi, da je spomenuo još samo Kinu, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju i to iz ugla američkih odnosa s tim zemljama. Predsednik Srbije je ocenio da je normalno da Tramp govori isključivo iz američkog ugla i da to rade i ostali.

– Srbija se dobro pozicionira i polako, ali sigurno, postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama. Zato su važni sastanci sa Amerikancima, Kinezima, zato nisam nesrećan zbog kritika koje dolaze: „Vučić samo sa Arapima i Kinezima.“ Vrlo je značajna ta diverzifikacija naših izvora rasta i izvora investicija – naveo je Vučić.

Lideri EU bez direktnog odgovora

Od evropskih lidera sa kojima je razgovarao u Davosu nije dobio direktne odgovore na pitanje da li će Srbiji dati mogućnost članstva u EU ako kompromisnim putem rešimo problem KiM.

– Recite nam, čak i ako rešimo kompromisnim putem problem KiM, da li ćete nam dati mogućnost ulaska u EU – pitanje je koje je Vučić uputio sagovornicima.

Direktan odgovor nije dobio jer, kako je rekao, „šta god da pitate, uvek dobijete isti odgovor“.

Sa Đukanovićem o zakonu

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je podsetio da je i on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.

– Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo. Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine i naše kulturne i istorijske baštine – objasnio je Vučić.Pohvale ekonomiji

Na panelima i sastancima u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, već samo pohvale, kako Vučić ističe, za razliku od političkog panela o zapadnom Balkanu, na kojem je bilo primedbi upućenih na račun naše zemlje, zbog nabavke naoružanja.

– Primedbe na naš račun jesu zašto se naoružavamo i zašto kupujemo od Rusije, a ja sam rekao da kupujemo samo defanzivno, da ne budemo bilo kome više lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili. Rekao sam im i da smo imali novca i za S-300 i za S-400, ali da ne kupujemo ništa ofanzivno za razliku od drugih koji to rade – rekao je predsednik.

Makron u službenoj belešci

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik se osvrnuo na komentare pojedinih predstavnika opozicije koji su izrazili sumnju u njegovu izjavu da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao da Francuska sada ne bi mogla da otvori poglavlja 23 i 24.

– Rekao sam mu i to, pred ponoć, u Jelisejskoj palati, pred osmoro ili devetoro ljudi, a to nam je ušlo i u službenu belešku – rekao je Vučić.

Dodao je da time nije rekao da Srbija ima uređeniji sistem od Francuske, već da birokratska forma ponekad izlazi iz suštine.

– Ne možete da kažete da je Francuska nedemokratska zemlja zato što predsednik bira sudije, što mi, naravno, nećemo da uvedemo, zato što je demokratska tradicija Srbije na nižem nivou. Da se odmah ogradim, kako ne bi počeli da šire laže po novinama da ja za tim čeznem – ukazao je Vučić.

Ocenjuje da oni koji su sumnjali u njegove reči polaze od sebe jer, kako kaže, znaju da nisu smeli ništa da kažu ni pred kim dok su bili na vlasti, te su sada vođeni istom mišlju da i „Vučić ne može“.

– Ja to kažem svakom, sve što mislim, sve im kažem. Kao što poredim poziciju Srba u Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji, pa pitam kako Srbi nemaju pravo na zvanični jezik u Crnoj Gori, pa kao što ih pitam i za Republiku Srpsku i Kosovo – rekao je Vučić.

Vučić o dijalogu, Tači o vizama

Vučić je rekao i da je na neformalnom skupu u Davosu, kojem je prisustvovao i Hašim Tači, govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

– Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio-linije i zapitao da li je to zbog američke podrške – rekao je Vučić.

Naveo je da je on govorio o nastavak dijaloga i ukidanju taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.

– Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutrašnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema – istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će formiranjem vlade u Prištini deo tih problema biti rešen i podsetio da Srbija zbog taksi godišnje direktno izgubi između 900.000 i 950.000 evra.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI17 komentara

 1. Rafmanjinov says:

  Kosovo i Metohija nisu tvoji Predsedniče Tramp, nego su 100000000% Srpski, to je SVETA SRPSKA ZEMLJA, i to je zagarantovano Rezolicijom1244, a vi ako želite da nešto poklonite šiptari a, izvolite imate 51-nu državu pa im poklonite jednu, a mi Srbi nemamo ni rezervnu Otadžbinu ni zemlje na poklanjanje, zato ne mešajte se u stvari sa kojima nemate nikakve veze.

  • SiNiša says:

   Ma ovo su bljuvotine u predstavi laži domaćeg izdajnika objavljene u đubretu od novina... Tramp se time ne bavi već njegovi nižerazredni političari sa kojima se prijateljski razgovaraju, dok primaju uputstva, nama nametniti političari kao "naši". A naslov je mogao da glasi: "Srbima vratiti (bar) sever Kosmeta".

  • Vinogradarska Breskva says:

   O kompletnoj teritoriji Kosova i Metohije nema ni pregovora ni dogovora - do POSLEDNJE STOPE je naša. Možemo pregovarati i dogovarati koliko je naše oko SKADRA .

 2. krojač says:

  Trajan mir? Kako to da je svima uvek prva ideja da trajan mir postignu davanjem srpskih teritorija i srpskih prava drugoj strani, agresivnoj i krvoločnoj, jer ovo implicitno podrazumeva da veći deo Kosmeta Srbi treba da poklone nekom, čak ne znamo ni kome tačno, da li šiptarima, amerikancima, nemcima, natou? I otkud pravo bilo kome da Srbima daje ono što je oduvek bilo srpsko, teritoriju na kojoj su srpski kulturni, verski i istorijski spomenici u kontinuitetu od 12. veka pa do danas? Razumeo bih da je rekao "Srbima vratiti (čak ni to ne bi bilo davanje, nego vraćanje otetog) Skadar i ostatak jadranske obale do grčke granice. To bi bilo pravedno, obuzdalo bi apetite agresivaca i srboždera. A ovo čašćavanje šiptara onim što im ne pripada je isto što i čašćavanje hitlera češkim teritorijama 1938. što ga je snažno ojačalo i ohrabrilo, te na kraju par godina kasnije dovelo do svetskog rata. Ima li koga tamo, medju zapadnjacima, koji nešto razmišljaju tim svojim glavudžama? Šta podrazumeva "trajan mir"? Podrazumeva: "Srbi, ćutite i trpite dok se šiptari ili neko drugi ne seti da vam otme sledeće parče teritorije!" kao i: "Šiptari, navalite po istom receptu na Makedoniju, Grčku, Crnu goru i, razume se, ostatak Srbije." Može li na taj način biti postignut trajni mir? To što su amerika, zapad i nato devedesetih napravili niz grešaka na štetu Srba ne znači da sad treba da nastave istim putem. Taj put ne samo da ne vodi Balkan ka trajnom miru, nego ne vodi ni ostatak Evrope. Naprotiv, to je put ka trećem svetskom ratu. Nisu šiptari ti koji će ga započeti, slabi su oni za tako veliki poduhvat. Treći svetski rat izazvaće naopaki principi, odnosno nedostatak principa ili gaženje postojećih principa i pisanih i nepisanih medjunarodnih normi. Daju nam naše!!! To me podseća na onaj mangupski gaf kad vas tip zaustavi na ulici, uhvati se za dugme na vašem kaputu i pita vas: "treba li ti ovo dugme?" Ako kažeš da ti treba, on ga otkinei da ti ga u ruku. A ako kažeš da ti ne treba, on ga opet otkine i stavi sebi u džep. A dugme je tvoje i kaput je tvoj... i šta ima ko da se pita treba li tebi ono ili ne. Tako je isto i Kosmet SRPSKI oduvek bio i zauvek će ostati. Neka zaborave na te uličarske trikove "davanja srpske teritorije Srbima" i neka počnu da za promenu počnu da nas nutkaju tudjim teritorijama

  • Gagi says:

   Bravo KROJAC, sve sto si napisao je ISTINA.

  • Ivana says:

   A trajan mir vraćanjem Krajine Srbima?

 3. Za Srbiju says:

  Čim kauboji hvale otvaranje avionske linije, znači da je na našu štetu.

  • Slobodanka says:

   Kauboji ovim čine sebi i svojim štićenicima. U Prištini odavno nema Srba, ali zato ima Šiptara u Beogradu. Ko će se prevoziti Luftanzom? Kauboji žele nastavak pregovora Beograd-Priština koji stoje već godinu dana. Otvaranje vazdušne linije uslovljeno je ukidanjem taksi 100 posto. Od Beograda do Prištine i obratno kauboji i šiptari neče putovati 5 sati, a nastavkom pregovora približavaju se sveobuhvatnom sporazumu kojim bi Srbijica priznala državu Kosovo. Ukidanjem taksi i to nakon više od godinu dana malo ćemo mi dobiti, jer te proizvode već nabavljaju sa drugih tržišta.

 4. Gagi says:

  Sada ce ispasti da je ova izjava VELIKI politicki i diplomatski uspeh nase drzave. Kod "nas" je vrlo interesantna politicka demagogija zadnjeg stoleca, otimanje zivotnog prostora Srba i nacionalni poraz se neretko proglasavaju za pobedu. Svi izgubljeni ratovi od 90-te i progon naseg stanovnistva su VELICANSTVENA POBEDA. Oni koji su bili uzdanica bratstva i jedinstva i njihovog veliklog vodje, sada su veci nacionalisti od Draze. Siguran sam da ce pristati na ovu podelu i omoguciti daljnji opstanak i rad baze Bonstil, to je sustina ove igranke "nasih" politicara. Sustina je da se ne "talasa" i da "ostanemo" makar i na minimumu drzavnog suvereniteta. Polako Srpski korpus krune kao klip kukuruza. Nema tu nikakve ozbiljne reakcije,bitno je da se zivi i da se na miru trose pokradene narodne pare. U nasem danasnjem drustvu je bitno da se peva i zivot svede na zajebanciju,zbog toga su akteri tog projekta "ugledne" osobe u nasem drustvu debelo placene. Cirkuzanti ovog naseg drustva nadjose sebe, a sta drugo, treba skrenuti misli sa ozbiljnih tema jer razbijanje Srbije mora da se nastavi po planu internacionalnih kompanija. U Srbiji se danas zivi na foru, niko nije upoznat koliko su nas 'NASI" politicari zaduzili da bi imali ove impresivne rezultate, za "ljubav" prema zemlji i narodu Svetog Save. Tesko Srbima, dozvolili smo da nam najgori moralni olosi preuzmu drzavu, jesmo li mi toliko hipnotisani,sta se sa nama desava.

 5. Nine says:

  Tramp nikom ništa nije obećao, a sa Vučićem će se sastati na svetog nikad. Vučićev list Srpski telegraf ponavlja ono što je do sad napisao hiljadu puta "kad sam dao sve za ništa" zamajavaću narod pričom da će mi Tramp vratiti nešto od onog što sam protivustavno dao. Teško Srbiji kad je dočekala da je takvi političari vode i donose odluke suprotne i ustavu sopstvene države i Rezoluciji 1244 OUN.

 6. Milan says:

  Otac Tadej Vitovnički poručio nam je pre 20 godina da ovako nešto ne potpisujemo, on je umro 2004 godine. "Šiptari će proglasiti nezavisnost. Ali to će biti protivpravno i bitno je samo to da srpski političari nikad to ne potpišu..."

 7. Nine says:

  Hoće li i sledeći voz biti ukrašen ko uskršnje jaje i ići do Kraljeva? Na kojoj stanici će se ukrcati botovi kojih je bio pun onaj prethodni voz, koji je sa ispratio "direktor 5:0" sa glavne železničke stanice, koje više nema, a Prokop će biti završen malo kasnije od budućeg metroa. Do tad će se beograđani saplitati o ploče lepljene silikonom.

 8. DonDon says:

  klasicna izdaja.

 9. padre says:

  A da vi Srbiji date nešto što je vaše, recimo Severnu Dakotu?

 10. marko says:

  da su ovako mislili srbi kao ovaj vucic koji zeli sigurno dati kosoovo siptarima boze moj on je najevropljanin koj isu pod turcima bili 390 godina nije vise jer posle 1389 turcima je trebalo 100 godina celu srbiju okupirati ne bih bilo srba na balkanu ondasnja sila je bila jaca turska nego sad amerika .licno ne verujem i kad bih vucic dao 90 % da bih uopste i dobio sever toliko je vec u 200 godina zapadna banda politicka prevarila srpske politicare sve odreda u 200 godina.srbija moze iMati jaku vojsku od 40 milajrid u nekoliko godina ima sad 136 miliona tona litija i s ruskom vojskom bleoruskom uci na svoj prostor izaci na svoje granice s iguran sam nato se ne bih upustaO u sukob njegova moc je sve slabija srbija treba uci silom na sVoj teritorij u odkb makAr rusi bili u presevu ne dirEktno isli na kosovO aLi nato ako se 40 miljardi kupi oruzja nece nikad vise moci gadjati SRBIJU ALI TREBA NAPRAVITI PLAN A JAKA VOJSKA ROBOTI DRONOVI I GERILA JAKA . otilsa bih i raksa ivojvodina isgurn okro eu neke dokumente kad bih se ovo potpisalo nema sumnje.NEMA VISE SRBIJI NAZAD NESTANAK KOSOVA NESTANAK CELE SRBIJE

 11. Gagi says:

  Chipetari nisu hteli da izlaze na Srpske izbore jer nisu priznavali drzavu koja je to organizovala. Mi smo se drzavno organizovali da izadjemo na izbore neke "drzave Kosova" i tako direktno priznali da je to drzava. Drugo zvanicno priznanje nije potrebno. Pametnom je i toliko dosta da se shvati da je ovo jedna teska politicka ujdurma i prevara naroda. Hejjj ljudi, mi Srbi izlazimo na shipetarske izbore da glasamo za nase ucesce u upravljanju i zivotu naseg naroda na nasem Kosovu. Jedino me cudi ovaj narod koji je izbegao sa Kosova u Srbiju, ruse im groblja dole i skrnave pretke a oni sve to aminuju i cutke posmatraju, kao da nemaju vise zivotne energije da se suprotstave trgovcima nase proslosti.

 12. Becki konjusar says:

  Što da nam dajete sever kad je ionako nas. Već nam vratiti oststak Kosova i Metohije a vi šiptare vodite u Ameriku ionako ste indijance poubijali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *