ТРАМП СТВАРА НОВУ СУПЕРДРЖАВУ НА БАЛКАНУ: Ево ко ће све бити део Балканске уније! ПРЕГОВОРИ ПОЧИЊУ У ОКТОБРУ

TRAMP STVARA NOVU SUPERDRŽAVU NA BALKANU: Evo ko će sve biti deo Balkanske unije! PREGOVORI POČINJU U OKTOBRU

27 septembra 2019

Američki predsednik Donald Tramp podržao je predlog srpskog kolege Aleksandra Vučića da od pet država u regionu napravi balkansku uniju, koja bi funkcionisala po principima sličnim EU.

Vučić je ključni korak ka ostvarenju svoje dugogodišnje vizije napravio u Njujorku tokom bilateralnih razgovora sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, kojima je predstavio plan o potpunom uklanjanju raznih barijera na teritoriji tri države i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga.Balkanska unija, koja ima punu podršku šefa Bele kuće, osim Srbije, Albanije i Severne Makedonije, uključivala bi još i Crnu Goru i BiH kao neodvojive teritorije regiona koji je van EU. U ovaj savez ušlo bi i Kosovo, koje je po Ustavu južna pokrajina u sastavu Srbije.

Dogovor koji neki nazivaju „mali šengen“ konkretizovao bi se već u Novom Sadu, 9. i 10. oktobra, na skupu gde će, kako je najavljeno, prisustvovati Rama i Zaev.

– Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred EU i druge, a ne pojedinačno. To će biti prvi korak, a cilj je da povučemo i druge u regionu. Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima… Takvo okruženje bi sve nas podiglo – rekao je Vučić u Njujorku.

Ideju o formiranju balkanske unije, koju je prepoznao predsednik SAD kao strateški važnu za zemlje u okruženju, pogurana je i ranije od osovine EU Berlin-Pariz, pošto se o ovoj inicijativi intenzivno razgovaralo na ekonomskom forumu u Davosu u januaru, kada su se lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Emanuel Makron saglasili sa predsednikom Vučićem da je reč o planu od kog će region imati samo benefite.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da bi ovom unijom balkanske države kapitalizovale svoj minorni položaj u Evropi.

– Sve ove zemlje premale su da bi samostalno omogućile neki značajniji sopstveni razvoj. U svetu globalizacije neminovno je povezivati se sa geografski bliskim državama u jedinstveno tržište, tako da su zemlje koje u skorije vreme neće biti primljene u EU prepuštene same sebi. Balkan je previše iscepan državama koje ekonomski ne mogu opstati na globalnom tržištu, zbog čega je ovo velika šansa, jer bi taj savez, na neki način, bio nadgledan iz SAD – navodi Zubenica.

Ekonomista Miladin Kovačević procenjuje da bi ovakav savez bio od ogromnog ekonomskog značaja, ali bi u budućnosti postao i katalizator sve boljih političkih odnosa.16 miliona stanovnika imao bi savez balkanskih država

– Sve ove države imaju odličnu trgovinsku razmenu između sebe, pa ako je razmena sa EU na prvom mestu nekima od njih, region je na drugom mestu, i čini bar 30 odsto naše ukupne razmene. Verujem da bi se u okviru te nove unije uklonile mnoge barijere koje sada imamo kada su u pitanju troškovi uvoza i izvoza robe, što bi dovelo i do novih kooperacija i pojave novih investitora, a podrazumevalo bi i lak pristup resursima – objašnjava Kovačević.

Ogroman pomak u međuregionalnoj saradnji bio je početak rada punkta Tabanovce-Preševo na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije, čime je uspostavljena prva zajednička granična kontrola (tzv. Van stop šop) između neke dve zemlje u ovom regionu.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI30 komentara

 1. Milos says:

  Opet nova Jugoslavija.Vidim ja da su glupim i naivnim Srbima malo bile dve i obe su se okoncale u krvi.Ako, neka bude i treca.Treca sreca.Inace u Balkanskoj Uniji bi bile sve drzave koje su priznale Kosovo, osim BiH koja ne moze zbog RS i Srbija koja jos nije zvanicno priznala Kosovo.Odrod na vlasti je vec nezvanicno priznao Kosovo.

  • Republika Srpska says:

   Niko to neće prihvatiti.

 2. Istina says:

  Ma kakav savez, opet se gura u neku uniju, sliča SFRJ, pa da opet ginu srbi za tudje ideale...

 3. Miroslav says:

  Samo što dalje od tih unija. Bili smo u Američkoj kreaciji zvana Jugoslavija pa su Srbi platili najveću cenu. Samo Srbija i RS skupa i ćao. Nema druge.

 4. Goran Swe says:

  Kakvo kuhanje. SAD će nadgledati svoje nove kolonije. Kakva sprdačina sa istorijom i narodom. Ovaj je luđi nego što sam mislio.

 5. Kosovac says:

  Masoni baš navalili da opet uguraju Srbe u novu Jugoslaviju. ……….Čuješ, Mrežna NVO „Centar Za Međunarodnu i Javnu Politiku“ Mišel Zubenica. Da mi je znati, kolika mu je plata. Verovatno mu je plata po učinku. ……….Moja priča o Zapadnom Balkanu III brzine, postaje aktuelna. Nešto im se žuri da to ozvaniče, pa makar tu malo i Tramp da pogura.

  • Kosovac says:

   Zaista, možda je ovo prilika da Vučić ostvari svoj davnašnji san o Velikoj Srbiji.

 6. Slobodanka says:

  Ovde opisana Balkanska unija je stari projekat Evropske unije za Balkan. Tramp smatra EU nebitnom te zašto bi Tramp gradio projekte Evropske unije? Neko sorošijansko goveče nam podmeće svoje podvale. Baš smrdi.

  • Kosovac says:

   @ Slobodanka, …..Taj projekt EU „Zapadni Balkan“ je već ostvaren. Nezvanično, ali faktički je ostvaren. Ostvaren je onog momenta kada je pušten u opticaj ovaj izraz „Zapadni Balkan“. Očigledno je da je Zapadni Balkan ipak već duže vremena član Evropske Unije. Ali III brzine. Pogledajte samo za koga rade srpski ministri. Oni vladaju kao izvršni direktori EU. Pogledajte samo ministra ekologije. I sada, da se neko ne bi setio u kom grmu leži zec, onda se na beskonačnoj traci pušta realiti nazvan „pristupni pregovori“. Pristupni pregovori Srbije traju 20 godina, ali evo za samo mesec dana će se formirati „država“ Zapadni Balkan. Uspeće se u tome samo ako Evropski Mudraci to odluče po svojim protokolima. Ja bih im predložio da tu jugoevropsku državu nazovu „Velika Srbija“ i onda uključio kameru da snimim kako im ruke drhte i kako doživljavaju nervni slom. Na žalost, Srbija će biti samo član Zapadnog Balkana, i naravno da istorija neće ništa više da beleži o državi koja ne postoji.

 7. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Malo li je bilo jedna grobnica Srpskog naroda zvana jugoslavija, nego sada šiptarsko kopile oće da bude novi grobar Srbima i pravi šiptaroslaviju tj veliku albaniju. More Marš tamo odakle si se ispilio zmijo jedna!

 8. Slobodanka says:

  Nikakav savez sa Albanijom ne dolazi u obzir. Albanija je učestvovvala u agresiji na SR Jugoslaviju 1999 godine, ubijala je naše ljude, sada nam otima KIM a bg-sorošoidi bi sa njom da usaveze Srbiju. Fuj, mentalni idioti.

 9. deda mraz says:

  Ovo je kraj Srbije ako nas ovaj komunisticki sljam u ovo uvuce,jer siptari cej preplaviti jug Srbije i Rasku oblast i to im je jedini cilj,a ovaj nas mali titic sto je sad na vlasti ce to upakovati u nekakvu oblatnu isto kao i sljam milosevic koji je cuvao komunistima guzicu prodavajuci Srbe.Ovo se radi posto je vise nego jasno da bez Rusa nema siptara u UN i to je samo privremeno resenje.

  • Kosovac says:

   @ deda mraz, …..Milošević je šljam samo kod hrvatskih idiota, što je lako razumeti.

 10. Mile says:

  Tramp je alergičan na EU, voleo bi da je nema, a oni sad smislili da podmetnu Trampu ideju evropske unije za Balkan koji je na dugom čekanju da bude integrisan u EU. Nismo dosta dosad slušali i čitali svakakve manipulacije na temu: Braća Rusi ovo..., braća Rusi ono..., malo im je to, pa su prešli i na Trampa. Kad neko nema sopstveni ugled onda pozajmljuje tudji i još svoj prljavi veš i sve svoje smradarije pakuje pod zvučno strano ime.

 11. Goran says:

  Neka hvala...

 12. Goran Swe says:

  Ne mislim na ovoga sto radi svoj posao porobljavanja naroda, vec ovog sto nas na tacni rasprodaje ni za sta. Eto sad odakle forsiranje autoputa do Tirane, strateski cilj naprednjaka. Jako napredno, nema sta, u djir sa marionetom iz najnovije Makedonije i agentom rastuce Albanije. Super drustvo za nas, dokazano. Taman da udavi eho sopstvenih rjeci o ne-alternativi za EU. Bolesno, gdje smo pali sa ovakvom pozicijom i jos ludjom opozicijom. Ne vidim nikakve politicke snage na vidiku da u interesu Srbije smaknu ove ludake sto ih gledamo preko 20god..

 13. Mile says:

  Rasim Ljajić, inače (alijas) Tramp kaže i ovo: "cilj je da se ukinu sve barijere i da se priznaju svi fitosanitarni i veterinarski sertifikati, kao i laboratorijski nalazi. To bi, konkretno, značilo da, kada u Makedoniji postoji nalaz o kvalitetu određenog proizvoda ili robe, u drugoj ili trećoj zemlji ne mora da se radi ponovo, jer to povećava troškove, odnosno konkurentnost." - Znači kad Albanija izda takve papire kod nas uopšte neće biti provere, a mi treba samo da kupujemo i jedemo sve što nam uvezu. Tretiraju nas gore nego stoku.

 14. Zoran Pavičić says:

  Gore od ovoga nam ne bi trebalo. Taj predlog bi bio najbolji recept za nestanak srpskog naroda sa prostora Balkana.

 15. Milan says:

  Jedino ovo nešto znači pod uslovom da i to ne uprskaju do kraja priče > Pet zemalja će do kraja godine povući ili suspendovati priznanje tkzv. države Kosovo, izjavio je danas u Njujorku Ivica Dačić, koji je bio član srpske delegacije na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. "Jedan od naših ciljeva u UN-u je bio da razgovaramo sa zemljama koje su nekada priznale Kosovo da preispitaju svoje odluke. U tom smislu smo imali veliki broj sastanaka i razgovarali sa predstavnicima tih zemlja. Ono što je sigurno je da će veoma brzo broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod polovine ukupnog broja zemalja članica UN", rekao je Dačić.

  • Goran Swe says:

   Jedino to Milane..

 16. deda mraz says:

  Ovo je samo nestanak Srba i Srbije jer cej nam u nekoj varijanti uvaliti siptare da mogu slobodno kupovati po Srbiji i da mogu nesmetano primitivci da se kote.

 17. milorad2 says:

  Znači unija sa bilo kim na ovome spisku osim prisajedinjenja republike srbske srbiji jer to jeste srbija, je samoubistvo, ekonomsko i političko. Neka oni drže carine do bola i koliko hoće oni MORAJU sa nama da rade jer GRAVITIRAJU EKONOMSKI prema srbiji koja je u centru zone, ma bre samo beograd je tržište pola makedonije da izvozi ovde,alo oni ekonomski ne postoje, fleka na šoferšajbni i kosovo i bosna i makedonija.Nego ova država treba da korisiti svoju geografsku poziciju i objasni kokosima da na sankcije, carine i ostale poljkaške ispade može da se odgovori i da će da boli mnogo više njih nego nas.Mi imamo direktan izlaz na zapada preko madjarske i na istok preko bugarske i TO se neće promeniti još dugo vremena. šta koji k nas nteresuje da li će makednija da divlja na svojim granicama zato što tata NATO tako kaže ili još više neko smešno kosovo. Zatvoriti prelaze isključiti dalekovode i pedala, neka grade pruge i puteve kroz prokletije da im mama albanija doturi ..ŠTA da im doturi? ŠTA iz albanije oni mogu da dobiju i šta tamo da im prodaju, će razmenjuju belo roblje i bubrege?Šta mi imamo sa sarajevskomj čaršijom koja umire bre dave se u sopstvenim glupostima, ljudi beže iz muslimanskog dela kao da vlada crna kuga i mi da im dajemo kiseonik da nas sutra opet napadnu zajedno sa ustašama , nek se raspadnu bre super za nas.Uključivati te bolesne parazitske nesposobne grupacije sa balkana u plan "pojas i put" je VELIKA i SKUPA GREŠKA , najpametnije je kozare zaobići i zaboraviti da su tu, od njih nema vajde niti će je IKADA biti jer SVI oni zajedno su samo drumski pljačkaši generacijama već. Oni ništa ne znaju i ništa bitno ne poseduju.Sve što je izgradjeno izgradila im je srbija i srbi.Šta je novo u makedoniji ili u bosni a kosovo ne treba ni pominjati tamo bre premjer seče vrpcu na kamen-temeljcu novog kupleraja.Sa njima se ne može pošteno i normalno dugoročno raditi jer to su sve mafijaške države. Pa zbog lizanja i mešanja sa tim kupler majstorima u bivšoj sfrj i nama srbima se skoro raspala i porodica i država i moral i društvo a i sada smo na rubu propasti kao kulturno i uredjeno društvo, zar treba da živimo ko šiptarski klanovi,jadan ti takav život i takvo zanimanje i to još porodično gde se ne zna ko je kome otac a ko kome stvarno brat ili sestra.Ili ćemo se odlepiti od toga ili ćemo postati ISTI kao oni , djubre od naroda neupotrebljivo i nepotrebno.Što se investicija tamo tiče NIKO ozbiljan ne želi ni da razmišlja o tome, bolje je vučiću da gleda srbiju i samo srbiju nas ne treba da zanima šta se okolo dešava imaju svoje države i ministrepa neka se snalaze,tražili ste gledajte.

 18. Gagi says:

  Koja je to BAGRA. "Balkan je previše iscepan državama koje ekonomski ne mogu opstati na globalnom tržištu, zbog čega je ovo velika šansa, jer bi taj savez, na neki način, bio nadgledan iz SAD – navodi Zubenica". Zar nije isti taj SAD iscepao perspektivnu drzavu Jugoslaviju i napravio ove drzavice. Sta mi to proizvodimo za globalno trziste, zasto je to nasa briga kada su sve fabrike u rukama zapada a mi samo radimo u tim fabrikama. Kakva je ovo prevara,razgovaralo se i u Davosu a narod nema pojma sta mu se sprema. Znaci, Srbi se bacaju u zagrljaj muslimanima i sa njima prave zajednicku drzavu. E Care Lazare, uludo si dao glave najboljih Srba, vide li kako se ovi segace sa Vasom zrtvom.

 19. Sloba says:

  Unija sa neprijateljima... nije mi dobro...

 20. deda mraz says:

  KOSOVAC-- Milosevic je komunisticki sljam koji nije ni slavu slavio ni u crkvu isao a izdao je i prodao Srbe u hrvatskoj i prodao je on licno iako mu nije ni trazeno najveci Srpski grad posle Beograda po broju Srba koji u njemu zive Srpsko Sarajevo i on je pravio jugoslavije preko ledja Srba,a ovaj sadasnji ,a tadasnji njegov potrcko samo nastavlja gde je on stao i sada nas uvlaci u jad i bedu sa siptarima da nam i ovo malo Srbije sto je istalo prepolove.

  • Mile says:

   Vi smatrate da Milošević sa svojim i našim mišićima mogao je da nas zaštiti od unipolarnog sveta predvođenog Amerikom i to na vrhuncu njihove moći. Nema kod vas nikakve sumnje da mogao je on to jer je naš i onda mora biti svemoćan, bez obzira kolika je sila bila nasuprot nas. Aha, samo to što je mogao on nije hteo da sprovede jer je imao komunističku manu. Svaka čast na tvrdoglavoj samouverenosti koja se poklapa sa tananom inteligencijom tj. sa glupošću.

  • Kosovac says:

   @ deda mraz, …..Da, da………. Pročitaj onaj moj komentar još jedanput. Možda će ti biti jasno kako smo došli do saznanja zašto se kroatocentrični Srbi sada nazivaju Drugosrbijanci. Oni „nisu“ komunisti, slave slavu, idu u pravoslavnu crkvu, obožavaju svog prestolonaslednika malteškog viteza, „nisu“ Draškovićevci,…. …..Ali ih je odala samo jedna komponenta: Patološka mržnja prema čoveku koji je jedno vreme uspeo da izvrši homogenizaciju Srba, i pokvario postojeću komunističku idilu. Seti se Vidovdana 1989. godine i Kosovskih junaka. …..Hrvati i Soroš su bili dosledni i prvi ustali u odbranu svojih poljuljanih pozicija, preterano žustro, kao i Ti. Tako se i tebi „srpska koža“ poderala na jednom mestu, markiranom kao „Milošević“. Rupa je nastala ne zato što kritikuješ Miloševića, već zato što nenormalo mrziš. Kao što mrze normalni Hrvati.

 21. Žarko says:

  Ne zavaravaj te se, ovo je samo način kako da Srbija ne uđe u Evro-azijske strukture i ništa drugo. To znači da nikada ne oporavimo privredu i da nas dokusure u narednih 20 godina, i naravno da Srbija kao država nestane sa lica zemlje. Samo maloumni i izdajnici mogu podržati tu zapadnu ideju.

 22. Anderlecht says:

  Ma da, to je gotova stvar. Trump je odlučio. A izvor Srpski telegraf, tabloid. Ne treba ih ozbiljno shvaćati.

 23. Marko says:

  Svaka cast ,ovo je predivna ideja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *