ТРАМП СТВАРА НОВУ СУПЕРДРЖАВУ НА БАЛКАНУ: Ево ко ће све бити део Балканске уније! ПРЕГОВОРИ ПОЧИЊУ У ОКТОБРУ

ТРАМП СТВАРА НОВУ СУПЕРДРЖАВУ НА БАЛКАНУ: Ево ко ће све бити део Балканске уније! ПРЕГОВОРИ ПОЧИЊУ У ОКТОБРУ

27 септембра 2019

Амерички председник Доналд Трамп подржао је предлог српског колеге Александра Вучића да од пет држава у региону направи балканску унију, која би функционисала по принципима сличним ЕУ.

Вучић је кључни корак ка остварењу своје дугогодишње визије направио у Њујорку током билатералних разговора са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Зораном Заевим, којима је представио план о потпуном уклањању разних баријера на територији три државе и слободнијем протоку робе, људи и услуга.Балканска унија, која има пуну подршку шефа Беле куће, осим Србије, Албаније и Северне Македоније, укључивала би још и Црну Гору и БиХ као неодвојиве територије региона који је ван ЕУ. У овај савез ушло би и Косово, које је по Уставу јужна покрајина у саставу Србије.

Договор који неки називају „мали шенген“ конкретизовао би се већ у Новом Саду, 9. и 10. октобра, на скупу где ће, како је најављено, присуствовати Рама и Заев.

– Хоћемо политички и економски дубље да се повезујемо и да излазимо као блок пред ЕУ и друге, а не појединачно. То ће бити први корак, а циљ је да повучемо и друге у региону. Те идеје данас можда не изгледају много важне, али гарантујем да бисмо драматично увећали ниво наших инвестиција, који је већ велики, помогло би и другима… Такво окружење би све нас подигло – рекао је Вучић у Њујорку.

Идеју о формирању балканске уније, коју је препознао председник САД као стратешки важну за земље у окружењу, погурана је и раније од осовине ЕУ Берлин-Париз, пошто се о овој иницијативи интензивно разговарало на економском форуму у Давосу у јануару, када су се лидери Немачке и Француске Ангела Меркел и Емануел Макрон сагласили са председником Вучићем да је реч о плану од ког ће регион имати само бенефите.

Извршни директор Центра за међународну и јавну политику Мишел Зубеница тврди да би овом унијом балканске државе капитализовале свој минорни положај у Европи.

– Све ове земље премале су да би самостално омогућиле неки значајнији сопствени развој. У свету глобализације неминовно је повезивати се са географски блиским државама у јединствено тржиште, тако да су земље које у скорије време неће бити примљене у ЕУ препуштене саме себи. Балкан је превише исцепан државама које економски не могу опстати на глобалном тржишту, због чега је ово велика шанса, јер би тај савез, на неки начин, био надгледан из САД – наводи Зубеница.

Економиста Миладин Ковачевић процењује да би овакав савез био од огромног економског значаја, али би у будућности постао и катализатор све бољих политичких односа.16 милиона становника имао би савез балканских држава

– Све ове државе имају одличну трговинску размену између себе, па ако је размена са ЕУ на првом месту некима од њих, регион је на другом месту, и чини бар 30 одсто наше укупне размене. Верујем да би се у оквиру те нове уније уклониле многе баријере које сада имамо када су у питању трошкови увоза и извоза робе, што би довело и до нових кооперација и појаве нових инвеститора, а подразумевало би и лак приступ ресурсима – објашњава Ковачевић.

Огроман помак у међурегионалној сарадњи био је почетак рада пункта Табановце-Прешево на граничном прелазу Северне Македоније и Србије, чиме је успостављена прва заједничка гранична контрола (тзв. Ван стоп шоп) између неке две земље у овом региону.

(Српски телеграф)

KOMENTARI30 коментара

 1. Milos says:

  Opet nova Jugoslavija.Vidim ja da su glupim i naivnim Srbima malo bile dve i obe su se okoncale u krvi.Ako, neka bude i treca.Treca sreca.Inace u Balkanskoj Uniji bi bile sve drzave koje su priznale Kosovo, osim BiH koja ne moze zbog RS i Srbija koja jos nije zvanicno priznala Kosovo.Odrod na vlasti je vec nezvanicno priznao Kosovo.

  • Republika Srpska says:

   Niko to neće prihvatiti.

 2. Istina says:

  Ma kakav savez, opet se gura u neku uniju, sliča SFRJ, pa da opet ginu srbi za tudje ideale...

 3. Miroslav says:

  Само што даље од тих унија. Били смо у Америчкој креацији звана Југославија па су Срби платили највећу цену. Само Србија и РС скупа и ћао. Нема друге.

 4. Goran Swe says:

  Kakvo kuhanje. SAD će nadgledati svoje nove kolonije. Kakva sprdačina sa istorijom i narodom. Ovaj je luđi nego što sam mislio.

 5. Косовац says:

  Масони баш навалили да опет угурају Србе у нову Југославију. ……….Чујеш, Мрежна НВО „Центар За Међународну и Јавну Политику“ Мишел Зубеница. Да ми је знати, колика му је плата. Вероватно му је плата по учинку. ……….Моја прича о Западном Балкану III брзине, постаје актуелна. Нешто им се жури да то озваниче, па макар ту мало и Трамп да погура.

  • Косовац says:

   Заиста, можда је ово прилика да Вучић оствари свој давнашњи сан о Великој Србији.

 6. Slobodanka says:

  Ovde opisana Balkanska unija je stari projekat Evropske unije za Balkan. Tramp smatra EU nebitnom te zašto bi Tramp gradio projekte Evropske unije? Neko sorošijansko goveče nam podmeće svoje podvale. Baš smrdi.

  • Косовац says:

   @ Slobodanka, …..Тај пројект ЕУ „Западни Балкан“ је већ остварен. Незванично, али фактички је остварен. Остварен је оног момента када је пуштен у оптицај овај израз „Западни Балкан“. Очигледно је да је Западни Балкан ипак већ дуже времена члан Европске Уније. Али III брзине. Погледајте само за кога раде српски министри. Они владају као извршни директори ЕУ. Погледајте само министра екологије. И сада, да се неко не би сетио у ком грму лежи зец, онда се на бесконачној траци пушта реалити назван „приступни преговори“. Приступни преговори Србије трају 20 година, али ево за само месец дана ће се формирати „држава“ Западни Балкан. Успеће се у томе само ако Европски Мудраци то одлуче по својим протоколима. Ја бих им предложио да ту југоевропску државу назову „Велика Србија“ и онда укључио камеру да снимим како им руке дрхте и како доживљавају нервни слом. На жалост, Србија ће бити само члан Западног Балкана, и наравно да историја неће ништа више да бележи о држави која не постоји.

 7. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Мало ли је било једна гробница Српског народа звана југославија, него сада шиптарско копиле оће да буде нови гробар Србима и прави шиптарославију тј велику албанију. Море Марш тамо одакле си се испилио змијо једна!

 8. Slobodanka says:

  Nikakav savez sa Albanijom ne dolazi u obzir. Albanija je učestvovvala u agresiji na SR Jugoslaviju 1999 godine, ubijala je naše ljude, sada nam otima KIM a bg-sorošoidi bi sa njom da usaveze Srbiju. Fuj, mentalni idioti.

 9. deda mraz says:

  Ovo je kraj Srbije ako nas ovaj komunisticki sljam u ovo uvuce,jer siptari cej preplaviti jug Srbije i Rasku oblast i to im je jedini cilj,a ovaj nas mali titic sto je sad na vlasti ce to upakovati u nekakvu oblatnu isto kao i sljam milosevic koji je cuvao komunistima guzicu prodavajuci Srbe.Ovo se radi posto je vise nego jasno da bez Rusa nema siptara u UN i to je samo privremeno resenje.

  • Косовац says:

   @ deda mraz, …..Милошевић је шљам само код хрватских идиота, што је лако разумети.

 10. Mile says:

  Tramp je alergičan na EU, voleo bi da je nema, a oni sad smislili da podmetnu Trampu ideju evropske unije za Balkan koji je na dugom čekanju da bude integrisan u EU. Nismo dosta dosad slušali i čitali svakakve manipulacije na temu: Braća Rusi ovo..., braća Rusi ono..., malo im je to, pa su prešli i na Trampa. Kad neko nema sopstveni ugled onda pozajmljuje tudji i još svoj prljavi veš i sve svoje smradarije pakuje pod zvučno strano ime.

 11. Goran Swe says:

  Ne mislim na ovoga sto radi svoj posao porobljavanja naroda, vec ovog sto nas na tacni rasprodaje ni za sta. Eto sad odakle forsiranje autoputa do Tirane, strateski cilj naprednjaka. Jako napredno, nema sta, u djir sa marionetom iz najnovije Makedonije i agentom rastuce Albanije. Super drustvo za nas, dokazano. Taman da udavi eho sopstvenih rjeci o ne-alternativi za EU. Bolesno, gdje smo pali sa ovakvom pozicijom i jos ludjom opozicijom. Ne vidim nikakve politicke snage na vidiku da u interesu Srbije smaknu ove ludake sto ih gledamo preko 20god..

 12. Mile says:

  Rasim Ljajić, inače (alijas) Tramp kaže i ovo: "cilj je da se ukinu sve barijere i da se priznaju svi fitosanitarni i veterinarski sertifikati, kao i laboratorijski nalazi. To bi, konkretno, značilo da, kada u Makedoniji postoji nalaz o kvalitetu određenog proizvoda ili robe, u drugoj ili trećoj zemlji ne mora da se radi ponovo, jer to povećava troškove, odnosno konkurentnost." - Znači kad Albanija izda takve papire kod nas uopšte neće biti provere, a mi treba samo da kupujemo i jedemo sve što nam uvezu. Tretiraju nas gore nego stoku.

 13. Зоран Павичић says:

  Горе од овога нам не би требало. Тај предлог би био најбољи рецепт за нестанак српског народа са простора Балкана.

 14. Milan says:

  Jedino ovo nešto znači pod uslovom da i to ne uprskaju do kraja priče > Pet zemalja će do kraja godine povući ili suspendovati priznanje tkzv. države Kosovo, izjavio je danas u Njujorku Ivica Dačić, koji je bio član srpske delegacije na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. "Jedan od naših ciljeva u UN-u je bio da razgovaramo sa zemljama koje su nekada priznale Kosovo da preispitaju svoje odluke. U tom smislu smo imali veliki broj sastanaka i razgovarali sa predstavnicima tih zemlja. Ono što je sigurno je da će veoma brzo broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod polovine ukupnog broja zemalja članica UN", rekao je Dačić.

 15. deda mraz says:

  Ovo je samo nestanak Srba i Srbije jer cej nam u nekoj varijanti uvaliti siptare da mogu slobodno kupovati po Srbiji i da mogu nesmetano primitivci da se kote.

 16. milorad2 says:

  Znači unija sa bilo kim na ovome spisku osim prisajedinjenja republike srbske srbiji jer to jeste srbija, je samoubistvo, ekonomsko i političko. Neka oni drže carine do bola i koliko hoće oni MORAJU sa nama da rade jer GRAVITIRAJU EKONOMSKI prema srbiji koja je u centru zone, ma bre samo beograd je tržište pola makedonije da izvozi ovde,alo oni ekonomski ne postoje, fleka na šoferšajbni i kosovo i bosna i makedonija.Nego ova država treba da korisiti svoju geografsku poziciju i objasni kokosima da na sankcije, carine i ostale poljkaške ispade može da se odgovori i da će da boli mnogo više njih nego nas.Mi imamo direktan izlaz na zapada preko madjarske i na istok preko bugarske i TO se neće promeniti još dugo vremena. šta koji k nas nteresuje da li će makednija da divlja na svojim granicama zato što tata NATO tako kaže ili još više neko smešno kosovo. Zatvoriti prelaze isključiti dalekovode i pedala, neka grade pruge i puteve kroz prokletije da im mama albanija doturi ..ŠTA da im doturi? ŠTA iz albanije oni mogu da dobiju i šta tamo da im prodaju, će razmenjuju belo roblje i bubrege?Šta mi imamo sa sarajevskomj čaršijom koja umire bre dave se u sopstvenim glupostima, ljudi beže iz muslimanskog dela kao da vlada crna kuga i mi da im dajemo kiseonik da nas sutra opet napadnu zajedno sa ustašama , nek se raspadnu bre super za nas.Uključivati te bolesne parazitske nesposobne grupacije sa balkana u plan "pojas i put" je VELIKA i SKUPA GREŠKA , najpametnije je kozare zaobići i zaboraviti da su tu, od njih nema vajde niti će je IKADA biti jer SVI oni zajedno su samo drumski pljačkaši generacijama već. Oni ništa ne znaju i ništa bitno ne poseduju.Sve što je izgradjeno izgradila im je srbija i srbi.Šta je novo u makedoniji ili u bosni a kosovo ne treba ni pominjati tamo bre premjer seče vrpcu na kamen-temeljcu novog kupleraja.Sa njima se ne može pošteno i normalno dugoročno raditi jer to su sve mafijaške države. Pa zbog lizanja i mešanja sa tim kupler majstorima u bivšoj sfrj i nama srbima se skoro raspala i porodica i država i moral i društvo a i sada smo na rubu propasti kao kulturno i uredjeno društvo, zar treba da živimo ko šiptarski klanovi,jadan ti takav život i takvo zanimanje i to još porodično gde se ne zna ko je kome otac a ko kome stvarno brat ili sestra.Ili ćemo se odlepiti od toga ili ćemo postati ISTI kao oni , djubre od naroda neupotrebljivo i nepotrebno.Što se investicija tamo tiče NIKO ozbiljan ne želi ni da razmišlja o tome, bolje je vučiću da gleda srbiju i samo srbiju nas ne treba da zanima šta se okolo dešava imaju svoje države i ministrepa neka se snalaze,tražili ste gledajte.

 17. Gagi says:

  Koja je to BAGRA. "Balkan je previše iscepan državama koje ekonomski ne mogu opstati na globalnom tržištu, zbog čega je ovo velika šansa, jer bi taj savez, na neki način, bio nadgledan iz SAD – navodi Zubenica". Zar nije isti taj SAD iscepao perspektivnu drzavu Jugoslaviju i napravio ove drzavice. Sta mi to proizvodimo za globalno trziste, zasto je to nasa briga kada su sve fabrike u rukama zapada a mi samo radimo u tim fabrikama. Kakva je ovo prevara,razgovaralo se i u Davosu a narod nema pojma sta mu se sprema. Znaci, Srbi se bacaju u zagrljaj muslimanima i sa njima prave zajednicku drzavu. E Care Lazare, uludo si dao glave najboljih Srba, vide li kako se ovi segace sa Vasom zrtvom.

 18. Sloba says:

  Unija sa neprijateljima... nije mi dobro...

 19. deda mraz says:

  KOSOVAC-- Milosevic je komunisticki sljam koji nije ni slavu slavio ni u crkvu isao a izdao je i prodao Srbe u hrvatskoj i prodao je on licno iako mu nije ni trazeno najveci Srpski grad posle Beograda po broju Srba koji u njemu zive Srpsko Sarajevo i on je pravio jugoslavije preko ledja Srba,a ovaj sadasnji ,a tadasnji njegov potrcko samo nastavlja gde je on stao i sada nas uvlaci u jad i bedu sa siptarima da nam i ovo malo Srbije sto je istalo prepolove.

  • Миле says:

   Ви сматрате да Милошевић са својим и нашим мишићима могао је да нас заштити од униполарног света предвођеног Америком и то на врхунцу њихове моћи. Нема код вас никакве сумње да могао је он то јер је наш и онда мора бити свемоћан, без обзира колика је сила била насупрот нас. Аха, само то што је могао он није хтео да спроведе јер је имао комунистичку ману. Свака част на тврдоглавој самоуверености која се поклапа са тананом интелигенцијом тј. са глупошћу.

  • Косовац says:

   @ deda mraz, …..Да, да………. Прочитај онај мој коментар још једанпут. Можда ће ти бити јасно како смо дошли до сазнања зашто се кроатоцентрични Срби сада називају Другосрбијанци. Они „нису“ комунисти, славе славу, иду у православну цркву, обожавају свог престолонаследника малтешког витеза, „нису“ Драшковићевци,…. …..Али их је одала само једна компонента: Патолошка мржња према човеку који је једно време успео да изврши хомогенизацију Срба, и покварио постојећу комунистичку идилу. Сети се Видовдана 1989. године и Косовских јунака. …..Хрвати и Сорош су били доследни и први устали у одбрану својих пољуљаних позиција, претерано жустро, као и Ти. Тако се и теби „српска кожа“ подерала на једном месту, маркираном као „Милошевић“. Рупа је настала не зато што критикујеш Милошевића, већ зато што ненормало мрзиш. Као што мрзе нормални Хрвати.

 20. Žarko says:

  Ne zavaravaj te se, ovo je samo način kako da Srbija ne uđe u Evro-azijske strukture i ništa drugo. To znači da nikada ne oporavimo privredu i da nas dokusure u narednih 20 godina, i naravno da Srbija kao država nestane sa lica zemlje. Samo maloumni i izdajnici mogu podržati tu zapadnu ideju.

 21. Anderlecht says:

  Ma da, to je gotova stvar. Trump je odlučio. A izvor Srpski telegraf, tabloid. Ne treba ih ozbiljno shvaćati.

 22. Marko says:

  Svaka cast ,ovo je predivna ideja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u