Трамп ТРАЖИ ДОГОВОР око KиМ до фебруара?! На јесен састанак СРБА и АЛБАНАЦА у Белој кући!?

Tramp TRAŽI DOGOVOR oko KiM do februara?! Na jesen sastanak SRBA i ALBANACA u Beloj kući!?

19 avgusta 2019

Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Beloj Kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

On je u tekstu za „European Western Balkans“ rekao da bi američki predsednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978. godine kad je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.– Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto – napisao je Pinelis.

Analitičar smatra da bi kao uslov, nakon sazivanja samita, nova vlada lažne države morala da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova.

Pinelis smatra i da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

– Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati – smatra Pinelis.

Uspeh susreta na najvišem nivou, prema njegovoj oceni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivana says:

  Jadna je ta kolonija Srbija kojoj će veliki "prijatelji" ameri i evropljani reći kako će se dogovoriti s Albancima na štetu Srba i Srbije.

 2. Slobodanka says:

  Olinjali, profucani i stari mačak hteo bi da je sve spremno do čuvenog "mačjeg meseca". Kako da ne. Slikaj se dedice sa svojim snovima.

 3. Slobodanka says:

  Kosovo je projekat SAD i Zapada i taj projekat se očigledno kotrlja nizbrdo. Predsedniku Srbije skočila je cena otkad se dešavaju povlačenja priznanja Kosova, a dotad nisu hteli ni čestito da ga prime. Nema sumnje da državni sekretar SAD tražiće od Predsednika Srbije da Srbija ODMAH prestane da radi na povlačenju priznanja Kosova. Bilo ih je 116 -3 nevažeća (države koje nisu članice UN) = 113 - 15 povlačenja = 98. Do kraja godine moguća su bar još 3 povlačenja, te broj priznanja pao bi na 95. Za ugled izuzetne Amerike to je poražavajuće. Hm, do kraja iduće 2020 godine da li će tih priznanja biti 85 ili još manje? To moraju da spreče! Najefikasniji način je da Srbija sama konačno i što pre prizna njihov projekat Kosovo. SAD štampaju pare bez pokrića, oni sad za taj bezvredni papir mogu da pokušaju da kupe priznanje Kosova od strane Srbije. Ne tvrdim, ali iz njihovog ugla, bolje i kupiti to priznanje i platiti ga iz čuvene "berićetne" štamparije, nego dočekati potpuno srozavanje njihovog projekta Kosovo, koje je ujedno i srozavanje ugleda svetske velesile.

 4. Slobodanka says:

  "Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka." Neka to prevlada u trenucima iskušenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *