ТРАМП ТРАЖИ ХИТАН САСТАНАК СА ПУТИНОМ ПРЕ ИЗБОРА: Медији тврде да је ово тема разговора!

TRAMP TRAŽI HITAN SASTANAK SA PUTINOM PRE IZBORA: Mediji tvrde da je ovo tema razgovora!

17 avgusta 2020

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je svojim saradnicima da bi želeo da se lično sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pre novembarskih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, javila je televizija „En-Bi-Si njuz“ pozivajući se na izvore.

Televizija navodi da je administracija razmatrala nekoliko varijanata za mesta i datume održavanja samita, uključujući i septembar u Njujorku. Administracija smatra da je svrha takvog samita najava napretka u razvoju sporazuma o kontroli nuklearnog oružja.Jedna od varijanata koju je razmatrala američka strana predviđa nacrt sporazuma o daljim pregovorima o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, koji bi potpisali lideri dveju zemalja.

Izvori televizije ističu da bi to omogućilo Trampu da uoči izbora pokaže da može da pregovara o sporazumima.

Bela kuća je za „En-Bi-Si njuz“ saopštila da će Tramp pre izbora održati sastanke sa svetskim liderima, ali nije precizirala ništa konkretno o mogućnosti kontakta sa ruskim predsednikom.

Tramp je ranije izjavio da verovatno neće podržati Putinovu ideju o održavanju onlajn samita Saveta bezbednosti UN o Iranu, rekavši da bi ga radije ostavio za period nakon izbora.

Što se tiče pregovora Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o kontroli naoružanja, od 16. do 18. avgusta u Beču će se održati još jedan krug pregovora o ovom i drugim pitanjima strateške stabilnosti između zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova i specijalnog izaslanika SAD za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija.

(Večernje Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *