ТРАМП ТВРДИ: Ево због чега се распао СССР!

TRAMP TVRDI: Evo zbog čega se raspao SSSR!

3 januara 2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je rat u Avganistanu bio pravi razlog zbog čega se raspao Sovjetski Savez.

„Rusija je bila Sovjetski Savez. Međutim, Avganistan je od SSSR-a načinio Rusiju, jer je ta ogromna zemlja bankrotirala u tom ratu“, rekao je on za televiziju „Foks“.

Istovremeno, Tramp je rekao da je Sovjetski Savez bio u pravu kada je pokrenuo rat u Avganistanu, pogotovu jer je otuda stizala velika teroristička pretnja od strane talibana.Trenutno, kako je dodao, situaciju u Avganistanu rešavaju, pored SAD, i Rusija, Indija i Pakistan.

Podsetimo, Sovjetski Savez je u Avganistan ušao 1979. godine, a 10 godina kasnije je izvukao i poslednju jedinicu iz te zemlje.

Tramp je ponovo govorio i o povlačenju Trupa iz Sirije. Naveo je da će se američke trupe povući iz Sirije u “određenom trenutku“.

On je izveštaje medija, koji su pisali o tome da će se povlačenje dogoditi u narednih nekoliko meseci, nazvao lažnim.

Tramp je krajem decembra najavio povlačenje trupa iz Sirije, preupštajući Turskoj da se bori sa “onim što je otalo od Islamske države“.

Nakon te objave, “Njujork tajms“ je pisao da će Tramp narediti povlačenje u naredna četiri meseca.

“Nikada nisam rekao brzo ili polako. Neko je rekao četiri meseca, ali ja to nisam rekao“, naveo je Tramp.

Trampovu odluku kritikovali su mnogi zvaničnici i iz republikanskih i iz demokratskih redova, pogotvo zbog špekulacija da će kurdski borci da budu ostavljeni na milost i nemilost turskih vojnika.

“Želimo da zaštitimo Kurde, ali ne želim da budem u Siriji zauvek“, naveo je Tramp.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *