„ТРАМП, У РЕДУ, ДОБРО ЈЕ, али да ипак мало сачекамо!“

„TRAMP, U REDU, DOBRO JE, ali da ipak malo sačekamo!“

12 novembra 2016

65u6-trump_f

Piše: Ratko Dmitrović

Srbi su euforičan narod, povodljiv, sklon brzim promenama raspoloženja. Jedino Srbi u jezičkoj upotrebi imaju sintagmu bratski narod. To kod drugih ne biva, smešno je, krajnje neozbiljno. Prosečan Srbin je spreman da svog najljućeg neprijatelja prigrli samo ako je ovaj u stanju da kaže nekoliko reči koje Srbinu legnu na srce. Srbi bez rezerve veruju u kolektivna prijateljstva i bratstva i nije im jasno zbog čega ih neko mrzi, ne podnosi, blaže rečeno, iako tom nekom ništa loše nisu učinili. Jedino kod Srba postoji projekcija sa ličnog na kolektivno: ako je uspostavio prijateljstvo s nekim Slovencem, na primer, Srbin nakon kraćeg vremena odnose Srba i Slovenaca tumači kroz svoje lično iskustvo i čudom se čudi kad mu neko prinese dokaze koji govore da na kolektivnom nivou stvari baš nisu za primer.

Mnogi u Beogradu i danas misle da je bombardovanje Srbije 1999. godine, od „naših tradicionalnih saveznika“, posledica nekakvog nesporazuma, loše procenjenog stanja. Pa mi smo bili na istoj strani i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, kažu takvi Srbi. Među njima, takvima, najviše je ovih koji u Donaldu Trampu vide čoveka spremnog da Srbima pruži bratsku ruku, vrati Srbiji Kosovo, otkine Republiku Srpsku od Bosne i pripoji je Srbiji.

To što već nekoliko dana jedan deo Srba ispoljava, povodom Trampove pobede u predsedničkoj trci sa Klintonovom, ne ide nam u prilog, naprotiv, a druge koji sve posmatraju sa strane navodi na zaključak da s nama nešto nije u redu. Tramp još nije kazao ni jednu jedinu rečenicu o tome što će učiniti sada kada je predsednik SAD, a Srbi već znaju da će im đuvegija Slovenke Melanije vratiti Kosovo, dodeliti Republiku Srpsku i na kraju, zadovoljstva radi, uhapsiti „kriminalca Mila Đukanovića“. Sve po onome: kako je babi milo, tako joj se i snilo.

U ovom času niko ne zna šta sa Donaldom Trampom kao predsednikom Amerike čeka Ameriku i svet. Plašim se da to ne zna ni sam Tramp. On je izuzetno uspešan i sposoban čovek, ekstremno bogat, zna da pravi novac, ali to u politici ništa ne znači, ili ne mora da znači. Nešto će se, nema sumnje, promeniti, ali šta i u kojoj meri, to je u maglovitoj sferi pretpostavki. Klintonovi napuštaju svetsku političku scenu, rastače se jedna organizacija, banditska i zločinačka, po svemu što su ostavili iza sebe, ali mi ne znamo šta će uraditi Tramp, pre svega u Evropi i na Balkanu. Predizborna kampanja je jedno, čvrst četvorogodišnji mandat, nešto drugo. Budimo strpljivi. Valjda smo, nakon svih nesreća i muka, nešto naučili.

(Večernje novosti)

KOMENTARI17 komentara

 1. Koceljeva says:

  Što puštate ovog Trifuna da "komentariše"? Vidite da čovek već duže vreme ne uzima tablete. Pomešao ljude, vreme, države, službe...Ako imate nekoga ko poznaje Nadu Macuru, zamolite ga da pomogne čoveku. Ako je to uopšte još moguće.

 2. Koceljeva says:

  Ostajem kod navedenog, uz dodatak da najnovije javljanje Trifuna navodi na zaključak da bi treballo reagovati što pre; dakle, dva snažna momka, košulja na kopčanje s leđa, redovan tretman lekovima i biće to dobro. Trifune, do tada diši duboko, gledaj u jednu tačku, isključi internet i biće dobro, veruj mi. Samo nemoj da preskačeš termine uzimanja lekova.

 3. Partizan Mile says:

  Tramp ce da kaze da Srbija moze sama da odlucuje, Melanija ce da pomaze u evropskim integracijama pa da Slovenija i Srbija opet budu zajedno, ali Putin nece da Srbija ide u Evropu. Pa ce tu da izbiju problemi. Ovaj Dmitrovic mi bezveze.

 4. Koceljeva says:

  Auuuu, bemti, ovaj Trifun je luđi nego što se u prvi mah činilo. Nije mu ravan ni onaj što kontroliše crne rupe. Ili je to ista osoba? Apelujem na momke iz "Laze Lazarevića" da požure.

 5. kuka says:

  Dolazak Trampa ili njemu sličnog je bio neizbežan. Klintonovska klika je uvela Ameriku u slepu ulicu iz koje je jedini izlaz bio potpuno uništenje i na kraju samouništenje. Ja lično sam očekivao katastrofu, jer sam mislio da će Hilari pobediti, pa mi je laknulo. Pokušajte da napravite projekciju budućnosti za Ameriku sa Hilari. To jednostavno nije moguće. U njihovoj politici su ostale samo floskule, bolesni konstrukti, propaganda, mržnja, patologija. Ni jedne zdrave tačke od koje bi i najsposobniji stručnjak ili činovnik mogao stvoriti neku vrednost. Za Trampa na čitavom zapadu govore kako je ekscentričan. A on je samo prirodan, govori ono što misli. Ne kažem da je uvek u pravu, ali ponaša se normalno i zdravo. Već sama ta činjenica da je na Zapadu toliko neobično ono što je zdravo, govori da tamo nešto krupno mora da se menja i to pod hitno. Ta promena ne može biti laka i bez potresa. Mnogo toga lošeg će se preliti i kod nas, ali što nam je, to nam je, izbeći nećemo moći. Od Trampa ne treba očekivati ništa što nije u interesu Amerike, ali dosadašnja njihova politika prema Balkanu je bila štetna i za Ameriku, pa se ipak smemo nadati postepenom poboljšanju.

 6. Kosovac says:

  Ratko Dmitrović,….. Što kukuričeš pre vremena, čekaj da svane, nemoj kao srpski analitičari, valjda imaš neki ugled. Napisao si u stilu šta bi bilo ako bi bilo. Evo, biće ono što će da bude.

 7. Kosovac says:

  Još nešto imam da kažem, ali ne smem, ovaj Trifun odmah hvata za gušu. Ispade gori od onih hrvatskih govana, pa čak i od republikanaca svetle nam Vojvodine.

  • Republic of Vojvodina says:

   Barem nije kao ovi iz "srca" Srbije tj. Kosova.

 8. hmm says:

  Konacno jedan realan i umeren tekst u vezi pitanja na relaciji Tramp-Srbija

  • Za Srbiju says:

   Slažem se. Ne sećam se da je bilo koji zapadni predsednik ikada u istoriji bio objektivan prema nama. Ne da je naklonjen, samo neutralan. Njihov je cilj da nas nema, a u međuvremenu ćemo da dobijamo batine.

 9. Republic of Vojvodina says:

  Polako Trifune, imaš šanse da ti i Kosovac budete dupelisci Trampu. Velike su vam šanse, možda čak i zagarantovane.

  • Za Srbiju says:

   Je*ala te ta tvoja republika i ti nju!!!

 10. punca says:

  DONALD TRAMP JE NOVI PREDSEDNIK AMERIKE! a 45. predsednik SAD je Donald . Hilari plakala kao kiša, samo ti si njoj falio AV_AV ,"bež'te, bež'te, troje plavi oblaci..."dolaze poplave. Srbi ako vam dolaze poplave, sada se zna ko je kriv ?!?! TRAMP ĆE PROMENITI SVET: -u 21. veku SVE SE MENJA !!!...

 11. punca says:

  .. 1983 .., 90te ti pametni političari pričaju Bajke i mnogi srbi veruju u te bajke . DOBRA je Režija do danas . 90te/Pitali zapadni novinari Mesića šta misli kako će se završiti rat u SFRJ? ODGOVOR je bio; zna se , završiće građanskim ratom u Srbiji, između če-tnika i partizana! Stalno su najavljivali da će biti gađana "Prva Partizanka"..!!!...spo91 Moje mišljenje - Pitam se koliko ljudi još uvijek vjeruju u ovaj politički teatar. Ali ipak...:))) MI SMO ... PREVARANI ".

 12. Alpinist says:

  Prvi put da se slažem s autorom članka.

  • Harry Neron says:

   I ja se pridružujem tvojoj konstataciji. Prvi put da ovaj avtor napiše neki trezan i relan tekst bez ikakve mitomanije i preterivanja.

 13. Biser says:

  Ali ja ne vidim Trifunove komentare??? Il sam slep, il ga crna ruka odnela! Ne sećam se baš najbolje, ali mislim da je to onaj što piše 10 rodoljubivih komentara u nizu. Manje više. Sačekaću sutra da vidim šta to ne volite kod Trifuna. Ako se komentari pojave kod mene, jer imam nekih zastoja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *