ТРАМП У СВОЈ ТИМ ДОВЕО ЖЕНУ са којом мисли да „разбије“ Путина!

TRAMP U SVOJ TIM DOVEO ŽENU sa kojom misli da „razbije“ Putina!

10 juna 2017

Fiona Hil u ponedeljak počinje da radi u Beloj kući. Biće viši ekspert za Rusiju i Evropu u Trampovom Savetu za nacionalnu sigurnost. Ali, ono što je posebno zanimljivo jeste da je Hilova jedna od autorki knjige zvučnog naslova “Gospodin Putin: operativac u Kremlju,” koja na 500 stranica donosi psihološki profil ruskog lidera. Knjiga seže sve do Putinovih ranih godina u KGB-u pa do njegovog uspona. Tramp će tako, s gospođom Hil u Beloj kući, imati u svom timu na neki način sopstveni dosije Vladimira Putina, piše Vašington Post.

Teško je znati ko zaista vodi spoljnu politiku Sjedinjenih Država ovih dana, ili u kojoj meri gospođa Hil može da utiče na stavove Trampove administracije povodom Rusije. Njena knjiga nudi jednu realnu političku perspektivu Putinovih namera i mogućnosti, te zaista niska očekivanja za zbližavanje kako je to Tramp zamišljao tokom predsedničke kampanje. Putin, prema onome što Hilova piše, vidi Sjedinjene Države kao zlonamernu, nesposobnu silu koja ne zavređuje poštovanje ali i kao prepreku u njegovom neumornom nastojanju da vrati i proširi moć ruske države. I svoju ličnu moć, takođe. Veličina Rusije je njegov cilj, ali snaga Vladimira Putina je njegovo sredstvo.

Šest Putinovih identiteta

Knjiga je prvi put objavljena 2013., a izmenjena verzija 2015. U njoj se analiziraju Putinove preklapajuće osobine, analizira se kako oblikuje svoju dominaciju u zemlji i rivalstvo u inostranstvu. Hil i koautor Kliford G. Gedi s Brukings Instituta pišu o 6 Putinovih identiteta, koji zajedno čine njegov pogled na svet. Posebno važnim smatraju identitet koji Putina podrazumeva kao manipulatora.

“On je majstor manipulacije informacija, suzbijanja informacija i stvaranja pseudo informacije”, piše u knjizi. Smatraju ga i ucenjivačem protivnika, saveznika i stranih lidera.

“On može verovati u potpunosti samo sebi”, pišu autori.

Putin je sebe proglasio “slugom države” u manifestu od 5 hiljada reči koji je izdao malo pre nego što je postao predsednik.

“Putin je obećao da će obnoviti rusku državu, zaštiti ruski suverenitet, očuvati stabilnost i jedinstvo i osigurati nacionalnu sigurnost”, nabrajaju autori. On nije, međutim, objasnio kako će to učiniti.

Ličnost autsajdera

Druga Putinova ličnost u knjizi je nazvana Putin-istorijski čovek, u kojem piše kako Putin koristi priču o svojim porodičnim korenima da bi se pokazao pravim Rusom. Njegova porodica je u Rusiji od početka 17. veka, bili su u pokrajini Rjazan, jugoistočno od Moskve. Putin svoju priču uklapa u rusku nacionalnu priču. Tako kroz rusku posebnost naglašava i onu sopstvenu.

Što se tiče Putinove autsajder ličnosti, autori u knjizi napominju kako dosta političkih lidera, sebe prikazuju kao autsajdere. Putinova priča je u tom smislu poučna. Relativno je skromnih korena. Retko je bio u centru pažnje tokom svoje rane profesionalne karijere. Služio je kao KGB-ovac u Drezdenu, a tokom 90-ih u Sankt Peterburgu, tada je razvio kulturna znanja i stekao političke reference kao vodeći opštinski zvaničnik. Njegov humor je neprikladan, šale o testisima su mu specijalnost, a voli da pravi šou ismevajući ili grdeći svoje podređene ili oligarhe.

“Javnost voli da vidi kako opominje ljude koji im se ne sviđaju jezikom kakvim oni nemaju prilike inače da čuju.Autsajder je pragmatičan. On nema interesa u politici ili ideologijama. U sistemu opterećenim ideologijom, samo autsajder može videti njegove nedostatke.”

Ekonomija mu je bojno polje

Putin je prikazan i u identitetu slobodnog trgovca zbog svog umeća dogovaranja.

“Kapitalizam, prema Putinovom shvatanju, nije proizvodnja, upravljanje i marketing. To je cenkanje i pregovaranje. Ne radi se tu o kupcima i radnicima. To je pronalaženje i korišćenje rupa u zakonu.” Za Putina je ekonomija bojno polje, navode autori.

Kao zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga, a kasnije i u Kremlju, koristio se metodama prisile oslanjajući se na poznavanje ličnih slabosti i finansijskih nedela svojih protivnika. Bilo da se radi o lokalnim političarima, stranim poslovnim partnerima ili recimo, bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču, fokus je na pronalaženju i korišćenju slabosti. I na kraju Putin- službenik. Zbog svojih 15 godina u KGB-u Putin je vešt u proučavanju slabosti svojih meta i kombinovanju kako ih koristiti.

“Ovo je kako je on uspeo da stane na kraj ruskim oligarsima, koristeći njihovo bogatstvo protiv njih”, kažu autori.

 

Novi šef, nova inspiracija za knjigu

Nije baš potpuno jasno, međutim, ima li Putin pravi utisak o SAD-u. Zna nekoliko Amerikanaca, tipa Džordža Buša Mlađeg i Obamu koji mu se ne sviđaju. Henri Kisindžer mu je najdraži među njima, ali možda i nemačko poreklo ima neke veze s tim. Putin SAD vidi kroz napade na širenje NATO-a, sramotnu intervenciju na Kosovu i slične poteze.

“Putin je proveo mnogo vremena u svom profesionalnom životu manipulišući istinom, manipulišući činjenicama, igranjem fikcijom”, piše u knjizi.

“On, takođe, možemo zaključiti, nije uvek u stanju da razlikuje jedne od drugih.”

Fiona Hil, autorka ove opširne knjige koja analizira Putinovu ličnost u ponedeljak će upoznati novog šefa, Trampa. Možda ne tako različitog od ovog lidera o kojem je napisala knjigu. Ko zna, možda sledeća knjiga bude baš o novom šefu, zaključuje VP.

 

 

Kurir

KOMENTARI4 komentara

 1. oro says:

  Ni autorka ni njeno delo, čini mi se, neće doneti ništa korisno ni Americi ni svetu, jer je po svemu sudeći potpuni promašaj. Reklo bi se da je autorka imala odredjeni cilj, nešto kao hipotezu da Putin nikako ne može ili ne sme biti ispravan, normalan čovek, da SAD nemaju nikakvu odgovornost za današnje urušavanje sveta i da se onda trudila da je po svaku cenu dokaže tu polaznu hipotezu. Zato sve što je ovde rečeno o njenom radu deluje potpuno šašavo. Putin autsajder? Gde je ona mogla videti da je Putin autsajder ili da pokušava da stvori takvu sliku o sebi? On jednostavno kao i milioni drugih ljudi koji se trude da što bolje obavljaju svoj posao ni ne misli o tome da jeste ili nije autsajder, to nije njegova tema. Keri mu je najdraži? Pa još zato što ima nemačko poreklo? Bože sačuvaj nas od ovakvih zaključaka. Kao deca iz obdaništa! Putin manipuliše istinom i činjenicama, igra se fikcijom, više ne razlikuje realnost i fikciju? I to je u stanju da napiše pripadnica naroda čija je kompletna elita ogrezla u manipulacijama, igri fikcijom i već odavno ne razlikuje realnost od fikcije (setimo se jugoslovenske manipulacija tokom krize 90-ih i Klintonovih onda i danas). Crno se piše Americi i svima nama ako je ovo najbolje što oni imaju. Ovo liči na pripremu za novi još žešći i podmukliji medijski rat protiv Rusije.

  • Lajla says:

   @oro ,prosla je Rusija mnogo gori medijski rat 90tih,ovo su sada samo neki jadni pokusaji.Utopljenik se vata za slamku,Rusija je kontinent a ne samo drzava.Pusit ce oni qvarc,petro dolaru je odzvonilo.OVO SU MANIPULACIJE I FIKCIJE ZA LUDAKE.

 2. goran says:

  Ova zena nije nikakav ekspert ni za sta nego najobicnija tracara i alapaca. Moze samo da ondulira.

 3. Lajla says:

  Znaci da ce Tram u Beloj Kuci iducih gana citati knjigu da prouci Putina,a to ce malo duze da potraje,jer ako on nije sve te knjige dosada procitao,daba vam poao drugari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *