ТРАМП УЦЕНИО ХРВАТЕ, НЕМАЈУ KУД, ПА ЗАKУKАЛИ: НАТО је на самрти, а ми морамо да уложимо још 9 милијарди!

TRAMP UCENIO HRVATE, NEMAJU KUD, PA ZAKUKALI: NATO je na samrti, a mi moramo da uložimo još 9 milijardi!

5 decembra 2019

Nakon što je krajem oktobra u Briselu Hrvatska, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od Amerike i NATO-a da za šest nedelja sastavi plan kako doći do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, ministar odbrane Damir Krstičević za Večernji list potvrđuje da je takav akcijski plan sastavljen.

„Hrvatska će biti u ‘zelenom'“, kaže ministar.

Hrvatska bi tih dva odsto izdvajanja trebalo da dostigne za pet godina, tj. 2024. godine kada će, procenjuje se, zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna, tj oko 1,3 milijardi evra godišnje.Sada troše oko 6,7 milijardi kuna (oko 900 miliona evra), dakle do 2024. doći će do 40-procentnog uvećanja vojnog trošenja. NATO smatra da Hrvatska mora više da ulaže u odbranu, a mnogo više u opremanje i modernizaciju svoje vojske, piše Novi list.

Premda na papiru, zahvaljujući primeni nove NATO metodologije, Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu (oko 6,7 milijardi kuna), u to su uračunate i vojne penzije veterana. Ustvari se na aktivnu vojsku troši oko pet milijardi kuna (672 miliona evra), koliko se i prikazuje u vojnom budžetu.

Kako su ovde dodate i penzije, kada se to spoji sa platama, ispada da Republika Hrvatska na osoblje troši čak 73 odsto vojnih izdvajanja. Hrvatska dosta manje troši na opremanje i modernizaciju, dakle nabavku oružanih sistema i modernizaciju postojećih. Taj podatak je ustvari katastrofalno loš, naročito zbog toga što je propala nabavka eskadrile borbenih aviona.

Hrvatska je od 28 članica NATO-a, gledajući podatke za 2019. godinu, najgora i nalazi se na poslednjem mestu po trošenju novca na opremanje i modernizaciju. Na to troši samo 6,7 odsti ukupnog vojnog budžeta, ili – u brojkama samo 70-ak miliona dolara u odnosu na oko milijardu dolara ukupne svote.

Srednja vrednost među članicama je oko 23 odsto, a zadatak NATO-a koji Hrvatska ovde mora da ispuni predstavlja da zemlja članica na opremanje i modernizaciju svoje vojske troši najmanje 20 odsto ukupnih izdvajanja za odbranu i taj cilj treba dostignuti 2024. godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Kolinda grabar korleone.Ona je sklona druženju sa mafijom,dilerima i lopovima svih vrsta.Mogla bi ona nabaviti tu lovu.

 2. petrovgrad says:

  Niko sa zapada nije došao u bivše socijalističke zemlje od Poljske, Mađarske, Češke pa do BJRM da pomogne već da uzme što se može poneti. Kapitalizam je pljačkaško i eksploatatorsko društvo. Sve dok ne shvate porobljeni narodi zapad ima na sto načina da im isisa krv, ubeđujući da to radi zarad demokratije. To nema veze da li su u pitanju Hrvati, Bugari, Srbi, Poljaci, Česi, Mađari ,... oni su pitanje osećajnosti odavno prevazišli.

  • Magda says:

   Dabome da su sa zapada i Ameri sve uzurpatori... Oni da poklone nesto i da to nece na drugi nacin 10X vise naplatiti... nema toga!!! Kad shvate zemlje Balkana sta im se radi onda ce se ujediniti u borbiprotiv tih lazova i lopova!!? Bit ce to opet rat kao 2.svj.rat!!!!!

 3. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Čizma glavu čuva, šubara je kvari. Čokolindica u vojnoj opremi marke Kolinda Karleone? Gde je ona bila kada sam ja vojnik bio 83-će? Piškila u pesku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *