ТРАМП УЦЕНИО ХРВАТЕ, НЕМАЈУ KУД, ПА ЗАKУKАЛИ: НАТО је на самрти, а ми морамо да уложимо још 9 милијарди!

ТРАМП УЦЕНИО ХРВАТЕ, НЕМАЈУ KУД, ПА ЗАKУKАЛИ: НАТО је на самрти, а ми морамо да уложимо још 9 милијарди!

5 децембра 2019

Након што је крајем октобра у Бриселу Хрватска, као и неке друге чланице НАТО-а, добила готово ултиматум од Америке и НАТО-а да за шест недеља састави план како доћи до издвајања од два одсто БДП-а за одбрану, министар одбране Дамир Kрстичевић за Вечерњи лист потврђује да је такав акцијски план састављен.

„Хрватска ће бити у ‘зеленом'“, каже министар.

Хрватска би тих два одсто издвајања требало да достигне за пет година, тј. 2024. године када ће, процењује се, земља за одбрану трошити 9,4 милијарди куна, тј око 1,3 милијарди евра годишње.Сада троше око 6,7 милијарди куна (око 900 милиона евра), дакле до 2024. доћи ће до 40-процентног увећања војног трошења. НАТО сматра да Хрватска мора више да улаже у одбрану, а много више у опремање и модернизацију своје војске, пише Нови лист.

Премда на папиру, захваљујући примени нове НАТО методологије, Хрватска сада издваја око 1,68 одсто БДП-а на одбрану (око 6,7 милијарди куна), у то су урачунате и војне пензије ветерана. Уствари се на активну војску троши око пет милијарди куна (672 милиона евра), колико се и приказује у војном буџету.

Kако су овде додате и пензије, када се то споји са платама, испада да Република Хрватска на особље троши чак 73 одсто војних издвајања. Хрватска доста мање троши на опремање и модернизацију, дакле набавку оружаних система и модернизацију постојећих. Тај податак је уствари катастрофално лош, нарочито због тога што је пропала набавка ескадриле борбених авиона.

Хрватска је од 28 чланица НАТО-а, гледајући податке за 2019. годину, најгора и налази се на последњем месту по трошењу новца на опремање и модернизацију. На то троши само 6,7 одсти укупног војног буџета, или – у бројкама само 70-ак милиона долара у односу на око милијарду долара укупне своте.

Средња вредност међу чланицама је око 23 одсто, а задатак НАТО-а који Хрватска овде мора да испуни представља да земља чланица на опремање и модернизацију своје војске троши најмање 20 одсто укупних издвајања за одбрану и тај циљ треба достигнути 2024. године.

KOMENTARI5 коментара

 1. Kulak says:

  Kolinda grabar korleone.Ona je sklona druženju sa mafijom,dilerima i lopovima svih vrsta.Mogla bi ona nabaviti tu lovu.

 2. petrovgrad says:

  Нико са запада није дошао у бивше социјалистичке земље од Пољске, Мађарске, Чешке па до БЈРМ да помогне већ да узме што се може понети. Капитализам је пљачкашко и експлоататорско друштво. Све док не схвате поробљени народи запад има на сто начина да им исиса крв, убеђујући да то ради зарад демократије. То нема везе да ли су у питању Хрвати, Бугари, Срби, Пољаци, Чеси, Мађари ,... они су питање осећајности одавно превазишли.

  • Magda says:

   Dabome da su sa zapada i Ameri sve uzurpatori... Oni da poklone nesto i da to nece na drugi nacin 10X vise naplatiti... nema toga!!! Kad shvate zemlje Balkana sta im se radi onda ce se ujediniti u borbiprotiv tih lazova i lopova!!? Bit ce to opet rat kao 2.svj.rat!!!!!

 3. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Čizma glavu čuva, šubara je kvari. Čokolindica u vojnoj opremi marke Kolinda Karleone? Gde je ona bila kada sam ja vojnik bio 83-će? Piškila u pesku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u