ТРАМП: Укинућу санкције Русији само ако…

TRAMP: Ukinuću sankcije Rusiji samo ako…

21 avgusta 2018

DONALD Tramp je bjavio da je spreman da ukine antiruske sankcije ako Moskva pristane da „sarađuje sa Sjedinjenim Državama“.

U ekskluzivnom intervjuu britanskoj novinskoj agenciji Reuters precizirao je da ima u vidu „saradnju povodom Ukrajine i Sirije“.

Čak je otišao i šire, dodavši da bi to trebalo da bude saradnja „na primer povodom Ukrajine i Sirije“.

Naglasivši da sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju uiopšte nije razgovarao o sankcijama, američki lider je dodao:

„Razmotriću problem sankcija ako oni urade nešto što bi bilo u našu korist. A bez toga – nemam nameru ni da to pitanje razmatram“.

Tramp je u istom intervjuu naglasio da nema nameru  da Turskoj pravi bilo kakve ustupke:

„Veoma je žalosno ovo što radi Turska, što uvodi mere protiv SAD. Time pravi veliku grešku. Ne zanima me kako zaoštravanje naših odnosa sa Turskom može uticati na ekonomsku situaciju u drugim zemljama“.

SAD su protiv Rusije uvele već poveliki broj različitih sankcija nakon prisajedinjenja Krima matici. Neke od tih sankcija su uvedene Trampovim predsedničkim dekretima i on ima mogućnost i da ih ukine. Međutim, mnoge antiruske mere su uvedene na osnovu  Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija.

Te sankcije ne mogu biti ukinute bez odgovarajuće odluke Kongresa SAD.

U Vašingtonu su pre dve nedelje najavljene i nove antiruske sankcije. Za razlog je uzeta britanska optužba da iza „trovanja u Solzberiju“ ( Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije) stoji Moskva.

Prvi paket tih sankcija može stupiti na snagu već za dan ili dva, a svodiće se na zabranu prodaje Rusiji svega što može imati i vojnu namenu.

Portpareol Kremlja Dmitrij Peskov i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov već su ocenili da takve restrikcije „nanose štetu celoj međunarodnoj trgovini“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  Ili ukinucemo sankcije ako predate siriju i ukrajinu,unistite sve oruzje koje imate i sve resurse koje imate date nama. Kako rusi reaguju na ove sankcije jos ce traziti pregovore u briselu.

  • Miraš says:

   Vučičeva mustra (model) sa Srbijicom da li će biti korišćena i u slučaju Putinove Rusijice? Ne verujem u to. Mislim da neće. Nego Zapad stalno nameće Srbiju i Balkan kao nov problem u ukupnim geostrateškim medjusobnim igrama Zapad-Rusija sa ciljem da još više optereti Rusiju. U Pogledu nje očekuje efekat pucanja usled preopterećenja, a u pogledu sebe želi da se osigura i završi ranije započeti posao osvajanja. Podguzne muve iz Beograda za to odlično služe Zapadu žrtvujući i sopstvenu državu i narod. Rusija se razume u celokupno savremeno ratovanje (ne samo u klasično vojno), ume i da igra asimetrično te dosad nije nasela na takve poteze.

 2. Deda Micko says:

  A turbo-folk kaže: "Daću, daću, daću. Daću nego šta ću."

 3. Milan says:

  U novembru su u SAD izbori za kongres koje još zovu "referendum za Trampa". (Da li će veći broj glasova dobiti predstavnici republikanaca ili demokrata). Dok to ne prodje ne može se očekivati ama baš ništa pametno iz Amerike zbog njihove unutrašnje političke borbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *