ТРАМП УПОЗОРИО ЕВРОПУ: Доста је било! Мењамо правила

TRAMP UPOZORIO EVROPU: Dosta je bilo! Menjamo pravila

11 jula 2018

DONALD Tramp je uoči početka samita NATO (u Briselu 11. i 12. jula) poručio zemljama-saveznicama da će Sjedinjenim Državama morati da kompenzuju izdatke koje imaju za njihovu odbranu.

Preko tvita napisanog u avionu, za vreme leta za Brisel, poručio im je:

„Mnoge zemlje koje ćemo mi, prema očekivanjima, i dalje štititi, daleko su od predviđenih izdvajanja za odbranu od dva odsto svog BDP, a i sa onim što izdvajaju kasne godinama. Hoće li one sve to nadoknaditi Sjedinjenim Državama?“Američki predsednik je uoči poletanja za Brisel izjavio da bi od njegovih predstojećih sastanaka u Evropi možda najlakši mogao biti s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Imam NATO, imam Veliku Britaniju koja je nekako u previranju i imam Putina. Iskreno, Putin bi mogao biti najlakši od svih, ko bi rekao“, rekao je Tramp novinarima ispred Bele kuće uoči polaska za Evropu.

Ocenio je da NATO ne postupa pošteno prema SAD, ali je izrazio nadu da će nešto biti urađeno po tom pitanju.

„Mi plaćamo baš previše, a oni krajnje premalo, ali sredićemo to i sve zemlje će biti srećne“, rekao je Tramp.

Odgovarajući na kritike predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji je naveo da Tramp „kritikuje Evropu skoro svakodnevno“, on je rekao da Evropska unija iskorišćava SAD.

Tramp je naglasio da „trenutno ne može da kaže“ da li je Putin prijatelj ili neprijatelj.

„Mislim da je slaganje s Rusijom, slaganje s Kinom i slaganje s drugima dobra stvar, a ne loša stvar“, ponovio je svoju omiljenu tvrdnju.

Tramp je odao priznanje, kako je rekao svom prijatelju Borisu Džonsonu, dojučerašnjem britanskom šefu diplomatije koji je juče podneo ostavku zbog neslaganja s planovima za Bregzit britanske premijerke Tereze Mej.

„Boris Džonson je moj prijatelj, bio je vrlo ljubazan prema meni“, rekao je Tramp u Beloj kući pred polazak na evropsku turneju.

Tramp u petak ide u Veliku Britaniju da se sastane s Terezom Mej, a za 16. jul u Helsinkiju je zakazan sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Cenim Borisa Džonsona, uvek sam ga cenio. Mnogo me je podržavao. Možda ću razgovarati s njim kad budem tamo „, rekao je Tramp.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš. says:

    Da li je iskrena ova Trampova izjava: „Mislim da je slaganje s Rusijom, slaganje s Kinom i slaganje s drugima dobra stvar, a ne loša stvar“ ? Ne planira on baš "slaganje" nego da i NATO i EU i Rusija i Kina da svi budu budu SLOŽENI onako kako Americi odgovara. Šta se stvarno dešava te kakve su promene na vidiku u odnosima velikih sila? Veliko prepakivanje je u toku. Pronadjite ovaj tekst: "Stepić: Gube pozicije oni koji su Balkan činili „buretom baruta“, Srbija može postati balkanski džin - 30.06.2018." „PRISUSTVUJEMO NOVOM HLADNOM RATU - ČETVRTOM SVETSKOM RATU - KOJI JE I VEOMA VRUĆ PREKO POSREDNIKA“ ",,, Ako SAD zadrže kontrolu bliskoistočnog (arabijskog) „velikog procepa“ (još Mekinder ga je smatrao presudnim za Pax Britanica), a koji je, sa današnjeg stanovišta, neophodno proširiti na čitav basen Sredozemlja, Crvenog mora i Persijskog zaliva kao prirodnih prodora posredstvom kojih talasokratske (atlantističke) sile razdvajaju jedinstveno afro-evroazijsko kopno - onda bi Pax Americana verovatno trajao još veoma dugo. U tom slučaju ni Srbiji se ne bi pisalo dobro! Dakle, trenutno prisustvujemo Novom Hladnom ratu (Četvrtom svetskom ratu). I, on nije samo „hladni“, već i veoma „vrući“ za sada preko posrednika! Ulog je ogroman i za nas egzistencijalno važan: svet se neoblokovski razvrstava na proatlantistički i antiatlantistički, tj. proamerički i antiamerički. Jedan od indikatora tog dihotomnog „prepakivanja“ jeste (ne)priznavanje tzv. kosovske nezavisnosti. Da li umemo to da prepoznamo? Epilog bi trebalo da bude deatlantizacija Evroazije, odnosno Afro-Evroazije kao celine. Brojni su pokazatelji da geopolitička sinusoida vodi upravo ka tome, a iz toga sledi da će doći do - deatlantizacije i Balkana..."

    • Velika Metla says:

      Miraš,kako god bilo da bilo,ali dok se "pirgavo ostrvo zla"ne eliminiše neće biti mira na dunjaluku! "pirgavo ostrvo zla"je iskonsko zlo! Po tome koliko su zlo niko niko im prići ne može,makar i sabrali sva ostala zla na celom svetu na jedno mesto!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *