Трамп увео санкције Турској

Tramp uveo sankcije Turskoj

15 oktobra 2019

Predsedniik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv Turske zbog situacije u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Kako je rekao, ovim ukazom Amerika namerava da izvrši dodatni pritisak na Tursku kako bi je primorao da obustavi vojnu operaciju u Siriji.

„Ukaz daje mogućnost Ministarstvu finansija i Stejt departmentu da uvodi sankcije protiv privatniica, organizacija i političara koji su povezani sa turskim vlastima u sprovođenju vojne operacije koja stvara opasnost za građane i narušava stabilnost i bezbednost severoistoka Sirije“, istakao je on.Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija SAD, sankcije su uvedene protiv turskog Ministarstva odbrane, turskog energetskog sektora, kao i protiv šefova tih institucija Huluse Akara i Fatiha Donmeza.
Pored toga, u crni spisak uključen je i zamenik predsednika Partije pravde i razvoja Solejman Sojlu.

Prethodno je američki predsednik Donald povećao i takse na uvoz čelika iz Turske za 50 odsto i zapretio širim sankcijama zbog ofanzive te zemlje u Siriji, dok su poslanici Kongresa najavili uvođenje svojih sankcija Ankari.

Tramp je rekao da će uskoro uvesti sankcije i aktuelnim i bivšim zvaničnicima turske vlade zbog njihovog učešća operacijama na severu Sirije.

On je u saopštenju dodao da će odmah prekinuti pregovore o, kako je naveo, ugovoru vrednom 100 milijardi dolara sa Turskom.

„Turska, na žalost, izgleda da ne ublažava humanitarne efekte invazije“, naveo je Tramp.

On je saopštio da će oko 1.000 američkih vojnika, kojima je bilo naređeno da napuste Siriju, ostati na Bliskom istoku, kako bi sprečili oživljavanje terorističke organizacije DAEŠ.

Jasno je, međutim, stavio do znanja da trupe koje se povlače napuštaju Siriju u potpunosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *