Трамп забранио да се Бела кућа на било који начин огласи поводом Мекејнове смрти

Tramp zabranio da se Bela kuća na bilo koji način oglasi povodom Mekejnove smrti

27 avgusta 2018

AMERIČKI senator Džon Mekejn, koji je preminuo u subotu, zatražio je u svom političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš-Mlađi, ali i naglasio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

U Vašingtonu je, eto, čak i smrt politička stvar.

Senator iz Arizone je i za života govorio da su Trampovo ponašanje i populistički stil suprotan osnovnim vrednostima SAD i svetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima.Tramp je samo napisao tvit povodom Mekejnove smrti.

Dok su članovi njegove najbliže porodice veličali Mekejnov karakter i zasluge, on to nije učinio. Asuzdržana je bila i Bela kuća

The Washington Post je objavio da je upravo Tramp zabranio da Bela kuća izda saopštenje u kojem se hvali Mekejnova karijera u Senatu i u vojnoj službi.

List navodi da su „saradnici predsedničkog aparata“ bili predložili da se oficijelnim saopštenjem da „visoka ocena životu i heroizmu senatora Mekejna“. Precizira da su za to bili i šef aparata Bele kuće Džon Keli i njena portparolka Sara Sanders. Da su čak predlagali da se Mekejn nazove „herojem Sjedinjenih Država“.

Navodno je u ovom smislu pohvalni tekst za Mekejna bio Trampu predložen dok je još senator-republikanac bio živ. Predsednik SAD je, međutim, bio neumoljiv. Saopštio im je da će se oglasiti samo on i to – preko Tvitera.

A na taj način je samo izrazio saučešće mekejnovoj porodici. Bez ocenjivanja njegove političke karijere i zasluga.

Po tradiciji, Bela kuća se oglašava povodom smrti istaknutih Amerikanaca.

Mekejn je do kraja svog života smatrao da Tramp predstavlja istorijsku anomaliju.

Verovatno Trampu nije oprostio što je u jednom razgovoru rekao da ga ne smatra američkim herojom jer je kao vojni pilot bio oboren i proveo pet godina u vijetnamskom zarobljeništvu.

The Washington Post tvrdi da se Tramp u poslednje vreme veoma negativno odnosio prema Mekejnu. Navodno je svojim pomoćnicima govorio da mu senator nije prijatelj, da ga je „izdao“ i da u Senatu SAD minira „napore administracije“.

Povodom Mekejnove smrti zastave SAD nad Belom kućom bile su ipak `na pola koplja`.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    BRAVO za Trampa! To što je ovo pseto bacilo kašiku nije trebalo nigde objavljivati! Ovakve spodobečak i lipsale zaslužuju SAMO prezir!

  2. Velika Metla says:

    BRAVO za Trampa! To što je ovo pseto bacilo kašiku nije trebalo nigde objavljivati! Ovakve spodobe,čak i lipsale,zaslužuju SAMO prezir!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *