Трамп запретио да ће уништити економију Турске

Tramp zapretio da će uništiti ekonomiju Turske

7 oktobra 2019

DONALD Tramp je poručio zvaničnoj Ankari da će razoriti ekonomiju Turske ako njeno rukovodsto i armija „preduzmu bilo šta izvan okvira dozvoljenog“.

Imajući u vidu vojnu operaciju koju Turska sprema protiv američkih štićenika u Siriji – Kura, predsednik SAD je nastavio da grmi preko svog Tviter-naloga:

„Kao što sam ranije već rekao, ako Turska učini bilo šta nedozvoljeno, ja ću njenu ekonomiju – sa svom svojom ogromnom i neprevaziđenom mudrošću – satrti sa lica zemlje“.Dodao je da su Turska i Evropa, a idruge zemlje, dužne da ceneulogu Sjedinjenih Država u borbi sa Islasmkom državom.

Ocenio je da je Vašington na tom planu uradio „mnogo više nego što je bilo ko očekivao“. Pa poentirao:

„Došlo je vreme da druge sile u regionu (Bliskog istoka) brane svoju teritoriju“.

Tramp je preko Tvitera plasirao i tvrdnju da su Rusija i Kina navodno nezadovoljne njegovom odlukom da povuče američke trupe sa severoistoka Sirije zato što se Moskvi i Pekingu „sviđa da SAD budu zaglibljene u beskrajnim ratovima“.

„Mene su izabrali i zato što sam obećao da će SAD izaći iz tih glupih beskrajnih ratova. Povlačenje iz Sirije čini najnesrećnijim Rusiju i Kinu kojima se dsviđalo da nasgledaju uvaljenim u blato rata. odgovaralo im je da drže na oku to blato a mi da trošimo veliki novac“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je – nakon telefonskog razgovora sa Trampom – izjavio da su SADF počele da povlače svoju vojsku sa severoistoka Sirije gde Ankara ima nameru da vojnom silom uspostavi zonu bezbednosti.Tramp grmi da bi zaglušio optužbe da njegov Vašington izdaje svoje sirijske saveznike Kurde koji su poslušno ginuli pod američkom komandom. U nadi da će na severu i severoistoku Sirije stvoriti bar svoju poludržavu.

A Tramp ih ostavlja na milost i nemilost Turskoj koja ima nameru da na dobrom delu te teritorije formira „zonu bezbednosti“ pod svojom kontrolom. Pretnje razaranjem turske ekonomije povezane su sa traženjem američkog lidera da Erdogan bude, koliko god je moguće, mek prema Kurdima…

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad2 says:

  lepo sam ja napisao pre god. dana da će požaliti kurdi savez sa amerikancima.Turci su sami krivi za problem koj iimaju sa kurdima,da im nije onaj ludi sultan dozvolio genocid nad jermenima kurdi bi i danas bili ono što su bili , nomadsko planinsko PLEME,baš kao i osmanlije na početku karijere.Kada su kurdi SVOJERUČNO i POJEDINAČNO zaklali DVA MILIONA jermena oni su preuzeli jermenske teritorije i gradove tada u turskoj imperiji i time su u suštini stvorili kompaktnu teritoriju koja se danas zove kurdistan, inače to je sve bila ARMENIJA u vizantiji,VELIKA provincija na istoku i severoistoku današnje turske od koje je današnja jermenija samo delić te teritorije.Genocid nad jeremnima koji su za račun osmanlija izvršili kurdi je dugo trajao i bio je veoma temeljan i zato lično mislim d kurdi NIKADA ne bi trebali da budu nagradjeni državom za to ZLODELO i zato je sukob izmedju njih i turaka neminovan i nerešiv jerr turci im neće dati državu ni po koju cenu.Pokušaj državnog udara u turskoj azatim prelivanje rata iz sirije u tursku i naoružavanje kurda od steane amerike je bio pokušaj CEPANJA turske i izazivanja otvorenog gradjanskog rata.Turci su dosada što uspešnim delovanjem a jednim delom i zahvaljujući LUDOJ sreći uspeli da blokiraju taj plan i mislim da se kurdima ne piše dobro jer su ih sada amerikanci ostavili na cedilu kao potrošenu robu.Ove pretnje trampa su bezznačajne ako samo pokuš ucene kinezi i rusi su tu odma i on turcima uopšte ne može realno ništa, ne na današnjem ekonomskom nivou turske američke sankcije bi bile promašaj i nebi mogle dugo da traju.Nije tramp kriv za propast američke politike u turskoj zato i povlači trupe koje je deep state tu dovela i zato će pokušati da poboljša odnose sa edroganom , ne bih se začudio nekoj saradnji trampove administracije i turaka i to može vrlo brzo da se desi i objavi.

 2. Mile says:

  Erdogan neka se čuva, neka ga manje tapše. Kad dežurni baksuz postigne da se nekome blisko približi tom preti opasnost odlaska sa političke scene. Možda nije bukvalno baksuz, nego ne ume da odabere osobe dužeg veka trajanja. Počastio je Klintonovu i potapšan je od strane Klintona, a gde su oni sada? Ciprasa je krajem prošle godine ugostio privatno u Beogradu, evo za pola godine ode Cipras u opoziciju. Veoma srdačno primio je Porošenka u julu prošle godine i za godinu dana otišao je i Po(t)rošenko u opoziciju. Njegova mnogo obožavana Angela Merkel jedva se drži na nogama, trese se kao Frankenštajnova nevesta. Kruži kao najumiljatiji mačak oko Putina, da li će mu opasti popularnost u Rusiji? Počeo je i Trampu da se približava, hoće li izbaksuzirati i Trampu? E, sreća Asadova što sa njim ne kontaktira.

  • Mile says:

   O, veoma srdačno je primio i Mekejna u Beogradu, a on baci kašiku. Kako je ponizno savio šiju pred Bajdenom u njegovoj poseti Beogradu, a gde je sada Bajden? U julu ove godine primio je i Salvinija, e njega mi je žao. Hoće li i beogradski gost Makarona uskoro na klupu za rezerve? Panta rei, panta rei, ali Vuči ih sve politički nadživi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *