ТРАМП ЗАПРЕТИО ТУРЦИМА: Ако нападнете Курде – уништићемо вас! ОДГОВОР ТУРСКЕ ЈЕ БИО БРЗ И ЖЕСТОК

TRAMP ZAPRETIO TURCIMA: Ako napadnete Kurde – uništićemo vas! ODGOVOR TURSKE JE BIO BRZ I ŽESTOK

14 januara 2019

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da će ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije.

Američki predsednik to je napisao na svom Tviter nalogu.

“Počinje dugotrajno povlačenje iz Sirije dok napadamo mali preostali deo teritorijalnog kalifata Islamske države iz više pravaca. Ponovo ćemo ih napasti iz postojeće obližnje baze ako se ponovo formiraju. Ekonomski ćemo uništi

ti Tursku ako napadne Kurde. Napravite bezbednosnu bazu od 20 milja”, napisao je Tramp.

Predsednik SAD je poručio i treba da se zaustave beskrajni ratovi.

“Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja ID u Siriji, prirodnih neprijatelja. Takođe, i mi imamo koristi, ali sada je vreme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!”, rekao je Tramp.

Turska Trampu povodom Kurda: Teroristi ne mogu biti partneri

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije, na šta je zvanična Ankara uzvratila da „teroristi sirijskog ogranka PKK“ ne mogu da budu partneri SAD.

„Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PYD/YPG“, napisao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru, prenosi Rojters.

„Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom“, naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu severne delove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom.

Koalicija protiv Islamske države, predvođena SAD, započela je proces povlačenja iz Sirije, saopštio je u petak portparol koalicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, objavila je da je povlačenje počelo u četvrtak uveče.

U Siriji ima oko 2.000 američkih vojnika.

(Kurir)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Napuštanjem Sirijskih Kurda kao saveznika SAD rizikuje da izgubi ugled na međunarodnom planu. Zato prete Turskoj. Zašto ih onda nisu direktno predali Siriji, reč je o teritoriji države Sirije. To ne ide uz sve pretnje dosad izrečene na račun zvaničnog Damaska. Ispada da Turska kao NATO saveznik treba da im čuva ne samo obraz i dojučerašnjeg saveznika, nego i teritorije istočno od Eufrata. Ako bi Turska sada uspela da lepo sarađuje sa Sirijskim Kurdima, onda oni ne bi imali potrebe da se okreću ka Damasku niti da se vraćaju pod kapu Sirije. Kako god da se gleda Amerikanci na osnovu svoje superiornosti nastoje da postignu prekoviše: da nisu tu i da teritorije istočno od Eufrata neko im sačuva od Sirije, a one pripadaju državi Siriji. To govori da imaju neki još veći plan. Tramp je već poznat kao veliki blefer.

  • Miraš says:

   Kao da žele da se dogodi veće razmimoilaženje između Rusije i Turske, a zbog Sirije. Time ujedno ciljaju i stabilnost astanske trojke Rusija-Turska-Iran, da bi na taj način poremetili i dosadašnje političke dogovore o budućnosti Sirije i naravno da te političke dogovore vrate što više pod kontrolu SAD i najbližih partnera.

  • Miraš says:

   U igri je dvostruki cilj, a pored Sirije drugi cilj je Turska. Ako bi Turska ozbiljnije se razmimoišla sa Rusijom u sledećem koraku ona bi morala postati opet stabilna članica NATO pakta.

 2. Opet ja says:

  Fora je u tome da u Siriji i dalje nema mira, odnosno da kada se povuku tamo borbe budu pojačane, a Sirija podeljena.

 3. Miraš says:

  Ipak su se naknadno dogovorili Tramp i Erdogan. Na razgovorima sa Erdoganom Zramp je razmotrio demilitarizovanu zonu duž granice sa Tuskom, u kojoj Sirijski Kurdi moraju da povuku sve strukture YPG/SDF. I tako uveravaju turski mediji, Tramp se složio da nakon povlačenja američkih trupa (Tramp je to još jednom lično potvrdio Erdoganu), da Turska će preuzeti kontrolu nad kurdskom teritorijom sa populacijom od 1,4 miliona ljudi i ključne kurdske gradove: Kobani, Tel Abjad, Kamišli, Ajn Isa. Dubina te zone od granice biće 32 km. U kakvom formatu će se ostvariti kontrola nad tom zonom nije određeno, ali Turci su nagovestili da da će to biti Turska armija i proturski borci. Kurdima u tom scenariju predlaže se da prosto predaju svoje gradove Turskoj. Alterniva je poznata - predati te gradove Asadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *