ТРАМП ЗГРОМИО РУСЕ? Бродови из Балтичког мора се окрећу, задат фатални ударац!? Руси кажу: одговорићемо!

TRAMP ZGROMIO RUSE? Brodovi iz Baltičkog mora se okreću, zadat fatalni udarac!? Rusi kažu: odgovorićemo!

23 decembra 2019
Švajcarska kompanija „Olsiz“ povukla je brodove iz Baltičkog mora koji su se bavili izgradnjom „Severnog toka 2“.

Ovu informaciju objavio je „Blumberg“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika kompanije.

Razlog za povlačenje brodova su američke sankcije koje su uvedene ruskom gasovodu. One su stupile na snagu u subotu ujutru. Prema podacima agencije, „Olsiz“ je odbila da komentariše pitanje, koliko će biti odložen projekat, prenosi Sputnjik.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je obećao da će Rusija odgovoriti na američke sankcije ruskom gasovodu, ali tako da sebi ne nanese štetu.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Protiv gasovoda je bila Ukrajina koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa i SAD koji imaju ambiciozne planove po pitanju izvoza tečnog prirodnog gasa u Evropu. Osim njih i Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat. Međutim, Nemačka je ta koja svesrdno podržava ovaj projekat.

Podsećamo, američki predsednik Donald Tramp ovog vikenda je potpisao predlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za „Severni tok 2“.

Prema tom zakonu predviđene su sankcije za kompanije povezane sa izgradnjom gasovoda Severni tok dva.

Vašington smatra da će taj gasovod da poveća zavisnost Evropljanja od ruskog gasa i tako poveća uticaj Moskve. Evropska unija, međutim, snažno osuđuje mešanje SAD-a u njenu energetsku politiku.

Gasovod koji je gotovo završen prolazu ispod Baltičkog mora i zaobilazi Ukrajinu. On će omogućiti da se udvostruči direktna isporuka ruskog prirodnog gasa zapadnoj Evropi preko Nemačke.

Gasovod predstavlja investiciju od desetak milijardi evra koju pola finansira Gasprom, a drugu polovinu pet evropskih kompanija (OMV, Vinteršal Dea, Endži, Uniper i Šel).

Od početka njegove izgradnje brojne prepreke iskrsavale su oko tog projekta. Tako je gasovod Severni tok dva tek krajem oktobra dobio zeleno svetlo od Danske da prođe preko njenih voda, zbog čega bi mogao znatno da kasni njegovo puštanje u rad, prvobitno predviđeno za kraj 2019.

pravda.rs

KOMENTARI12 komentara

 1. Kosovac says:

  Nemci baš nemaju sreću sa ovom ekološkom zelenom čistom održivom obnovljivom energijom. Šta ćete, takav je život, nama Nemci zabranjuju izgradnju siće Mini HE, a eto Nemcima neko ne dozvoljava čak kapitalne održive obnovljive investicije Severni tok 2. ……….Nešto se mislim, pa ne mogu da se setim, ko je Bugarima zabranio onaj čuveni Južni Potok? Da li Nemci, ili Amerikanci? ……….A nešto škripi i u ovom našem Turskom Potoku, izgleda da smo i mi na srpskoj strani džabe razranjavili našu plodnu zemlju i posekli ogromne šume za prolaz tih crnih cevi koje uništavaju sav biodiverzitet. Doduše, za te šume se dekan šumarskog fakulteta nije uopšte sekirao, on je imao nalog da se sekira samo za šume koje je uništila izgradnja Mini Hidroelektrana.

 2. Cetnik says:

  Kad nisu krenuli da grade prvo iz nemacke ili ujeno sa dve strane.

  • Slobodanka says:

   Izgledalo je da je Danska poslednja prepreka za izgradnju Severnog toka 2. Hm. sada izgleda da bi bilo bolje da je duže stajala danska prepreka, i da nije bilo vremena da se uvede ova nova prepreka koja je teža. Naime dana 30.10.2019. objavili su da je vlada Danske dala dozvolu za izgradnju Severnog toka 2. Samo 50 dana posle toga SAD su objavile sankcije za evropske kompanije koje učestvuju u izgradnji tog gasovoda. Dakle za 50 dana Amerikanci su napravili novu prepreku te ovo postaje slično atletskoj trci sa preponama, ali za razliku od te sportske discipline u kojoj je broj prepona fiksno odredjen i unapred poznat, u ovoj "trci" toga nema nego broj prepona (prepreka) maheri iz SAD stalno povećavaju. OVAJ PROBLEM NIJE NEREŠIV, ALI BIĆE ZA NEKOLIKO MESECI ODLOŽEN POČETAK RADA SEVERNOG TOKA 2. NA KRAJU BIĆE DOBRO UPAMĆENA RUŽNA SLIKA AMERIKE DA NJENI BOGATUNI KAd GUBE UMEJU DA BUDU JAKO PAKOSNI. KOME ĆE SE TO DOPADATI? KAKVO ĆE BITI POVERENJE U POSLOVE SKLOPLJENE SA SAD? Dakle, na duži rok gledano, Amerika zida sebi prepreke.

  • Milan says:

   Rusija ima dva broda "Fortuna" i "Akedemik Čerski" koji su takodje sposobni da postavljaju cevi za protok gasa po morskom dnu. Dakle kompanija "Gasprom" može da završi ovaj projekat koristeći ta dva broda, pod uslovom da je kompanija Olsiz (All Seas) stvarno definitivno odustala od završavanja gasovoda Severni tok 2. Prema tome sada je na potezu Nemačka. Možda ova dva ruska broda ako samo oni rade neće tako brzo završiti gasovod, kao što bi se to desilo da učestvuju još tri broda švajcarske kompanije. Uglavnom štagod da pričaju, gasovod će biti završen.

 3. Branko says:

  E sad posaljite dva s 400 u Srbiju kao odgovor na sankcije.😉

  • Ivke says:

   To care i jos neka oforme i jednu bazu

 4. M says:

  Rusi će ekonomski odgovoriti USA?!?Npr.nek im prestanu prodavati rijetke rude,minerale,elemente koje USA jako treba!?!Ali,neće im prestati to prodavati,predpostavljam!Nije se lako bosti s rogatijim od sebe,čak ni u svom dvorištu!Neki će reći da su partnjori,zato!?!

 5. Kulak says:

  Amer sve luđi.

 6. Slobodanka says:

  Ranije su komentarisali da svi poslovi u vezi izgradnje gasovoda Severni tok 2 mogu da budu završeni do 11. Januara naredne godine. Ali odsad otkad su otišli specijalni brodovi za polaganje cevi po morskom dnu, taj mali neizgradjeni i nedovršeni deo može da stoji mesecima, i duže, a ne 2-3 nedelje. Američke sankcije se odnose samo na evropske kompanije koje učestvuju sa oko 50 posto u izgradnji gasovoda, a ne i na ruske kompanije. Rusija može da uvede sankcije SAD-u zato što se ovim sankcijama SAD usporava njen važan projekat. Ali glavni potez i glavno pitanje sada je kako će završiti izgradnju tog gasovoda. Nešto će već smisliti i sigurno to neće objaviti za medije, bar ne odmah.

 7. deda mraz says:

  Ova govna treba oterati iz evrope i zhvaljujuci drugom svetskom ratu postali su bogati a samo ih je 300 hiljada poginulo u drugom svetskom ratu.Tok 2 ce se zavrsiti jer je jos samo 300km ostalo i Rusi treba da traze penale od ove firme.

 8. opet ja says:

  Tramp je pod pritiskom američkih kompanija, ali ovu kompaniju će zameniti neka druga. Niko u Evropi nije zainteresovan da plaća gas duplo skuplje nego što može da nabavlja iz Rusije. Pri tom su Rusija i Ukrajina pre neki dan postigle dogovor o nastavku isporuke gase preko Ukrajine. Potez Amerike je bez uticaja na dalje snbdevanje gasom iz Rusije.

 9. Ras says:

  ". Pri tom su Rusija i Ukrajina pre neki dan postigle dogovor o nastavku isporuke gase preko Ukrajine",to i jeste zapravo pravi cilj amerikanaca!!Sto se tice Severnog toka 2,nacekace se nemci poprilicno.Zaboravlja se ko je sluga(eu),a ko gospodar.Za Ruse to ce biti prica kao i sa francuzima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *