ТРАМПОВ „БЕСНИ ПАС“ СКЕНИРА ВОЈНУ САРАДЊУ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ:Да ли ће„зарежати“на…

TRAMPOV „BESNI PAS“ SKENIRA VOJNU SARADNJU SRBIJE I RUSIJE:Da li će„zarežati“na…

25 decembra 2017

Kako su sve zemlje u regionu orijentisane ka saradnji sa NATO, ovo se može tumačiti kao svojevrsna poruka Srbiji.

Po nalogu američkog Kongresa, Stejt department će zajedno sa Ministarstvom odbrane SAD sačiniti izveštaj o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa Vašingtonom, ali i sa Rusijom. Kako prenose pojedini mediji, za izradu izveštaja zadužen je američki ministar odbrane Džejms Matis, poznat po nadimkom „Besni pas“. Kako su sve zemlje u regionu orijentisane ka saradnji sa NATO, ovo se može tumačiti kao svojevrsna poruka Srbiji, pogotovo u svetlu najave nove nabavke oružja iz Rusije.

– Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom – navodi se u novom američkom federalnom zakonu, a prenosi „Politika“.

Vest o ovom zakonu je objavljena je samo dan pošto je prilikom posete Rusiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom i o vojnoj saradnji.

Američka agencija AP prenela je izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da je bilo reči i o kupovini šest višenamenskih helikoptera „mi-17”. Takođe su podsetili i da je Srbija u septembru dobila šest borbenih aviona „mig-29” iz Rusije, kao i da će joj isporučiti i 30 tenkova i oklopnih vozila.

Komentarišući najave Ministarstva spoljnih poslova SAD da će Ministarstvo odbrane sa Stejt departmentom sledeće godine sačiniti izveštaj o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa SAD-om, ali i sa Rusijom, srpski šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da „svako treba da radi svoj posao“.

– Naš posao je da obezbedimo da Srbija bude jaka, poštovana, da može da se odbrani. Mi smo nezavisna zemlja koja vodi neutralnu politiku odbrane. To znači da naša vojna saradnja ravnopravna sa svima – naglasio je Dačić za RTS.

Da je najava američkog izveštaja o vojnoj saradnji znak pojačane aktivnosti SAD, nedavno je izjavio za Telegraf.rs i Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

– Sjedinjene Američke Države, naime, već duže vreme pokušavaju da se vrate na prostor Zapadnog Balkana, jer se čini da su se posle jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. nekako povukle u senku – rekao je on.

Inače, najava provere vojne saradnje, došla je gotovo sinhronizovano sa izjavom zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia.

– Ne tražimo od Srbije da prekine veze sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU (i naše). Srbija bi trebalo da pokaže i delima i rečima da podržava viziju EU, a ne rusku – rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, to je ista poruka koju je Srbija opet čula od Bele kuće i Stejt departmenta tokom nedavne posete prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Ji je istakao da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali „savetuje“ Beograd da jasno stavi do znanja zemljama članicama da je 100 odsto posvećen pristupanju Uniji, a ne da je rastrzan bilo kakvim dilemama ili suprotstavljenim interesima.

Dačić je s druge strane odgovorio da bi voleo da u Srbiju dođe predsednik Donald Tramp i da saopšti „sve što ima“.

– Nećemo valjda o tome da razgovaramo sa (Brajanom) Hojtom Jiem. Kada neko razgovara u Moskvi razgovara sa Putinom, ne razgovara sa šefom neke direkcije u ministrastvu spoljnih poslova – naglasio je Dačić.

On je dodao da poruke na taj način mogu da se šalju „kvazi državama“ u svetu.

– Što se tiče Srbije mi želimo dobre odnose sa SAD-om, ali za to je potrebno najmanje dvoje – rekao je Dačić.

KOMENTARI4 komentara

 1. amerikeneshol says:

  grrrrrrrrrrrrrrrr...av-av-av :-)))

 2. rajko says:

  i evropa i amerika na prvo mesto svoga postojanja stavljaju rec "demokratija" time sto pokusavaju da nas udalje od rusije govori upravo suprotno tj. da ni amerika ni evropa ne postuju demokratiju i da su belosvetski foliranti. samo je pitanje kada ce srbija shvatiti da postoji i drugi normalniji put u bolju buducnos, nas niko ne moze da odnese na mesec a amerika i evropa ako zele da nam budu prijatelji mi smo tu,

 3. Batina says:

  Ovaj je ocigledno vanzemaljac, koje krvave oci, vampirske. Dzukela.

 4. Lazar says:

  Šibe!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *