ТРАМПОВ ЧОВЕК доноси решење за КОСОВО

TRAMPOV ČOVEK donosi rešenje za KOSOVO

7 oktobra 2019

Samo nekoliko nedelja otkako je Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan, iz Bele kuće stiže pojačanje – Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Njegov zadatak mogao bi da bude ubrzavanje rešenja kosovskog pitanja po ugledu na makedonsko-grčki sporazum, smatraju analitičari.„Ambasador Grenel je poznat po bliskim vezama sa Džonom Boltonom, prvim bivšim savetnikom Trampovim za nacionalnu bezbednost, koji je bio među prvima koji je dao podršku ideji razgraničenja, razmeni teritorija, podela, kako god to definisali, a to je ideja koja i srpskom predsedniku veoma leži na srcu, tako da, u ovom trenutku i Vučić i Tači mogu da budu zadovoljni imenovanjem Grenela“, ocenio je Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar.

Imenovanje jednog od glavnih Trampovih saradnika samo dva dana pred kosovske izbore signal je naklonosti Amerike određenoj vrsti rešenja, dodaje Jakšić.

I novinarka Ljiljana Smajlović misli da to nije slučajnost.

„Izgleda da su malo požurili sa tim jer je neko rekao – čekaj, ovima idu izbori, kako da pošaljemo poruku da mi navijamo za Veseljija i Tačija. Dakle, ovde Vašington se upliće aktivnije nego do sada, Grenel je mnogo važniji čovek od Matjua Palmera i onda, kad se već toliko investiramo u to da barem blagovremeno pošaljemo poruku na izborima ko je nama tu draži“, mišljenja je Smajlović.

Na kakvog sagovornika Beograd i Priština mogu da računaju? Sličnog Trampu, ukoliko je suditi prema tome kako se pokazao do sada kao ambasador u Nemačkoj, smatra novinar Dojče Velea Nemanja Rujević.„Verovatno je to čovek koji će lupati šakom od sto, ako Metju Palmer to nije. Takođe, potpuno je nejasno čemu sada Grenel, kada je Palmer već imenovan od Stejt Departmenta kao izaslanik za Zapadni Balkan i moja pretpostavka bi bila da su to suprotstavljene mere, a ne, kako kažu sad iz Vašingtona, da će oni raditi zajedno“, smatra Rujević.

Iako su u Briselu iskazali zadovoljstvo zbog toga što će Amerika i Evropa na zajedničkom frontu raditi na rešenju kosovskog problema, predstoji nam neka vrsta „diplomatskog peglanja“, smatra analitičar Boško Jakšić i dodaje – da li će zbog suprotnih ideja doći do konflikta na relaciji Vašington – EU, ili će ona prihvatiti nekakvu ideju o razgraničenju, rezultat ćemo imati relativno brzo – za pola godine ili maksimum godinu dana.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *