ТРАМПОВ ЧОВЕК ИЗГУБИО КОНЦЕ: Помпео поново напао Кину, а онда тражио помоћ те земље?!

TRAMPOV ČOVEK IZGUBIO KONCE: Pompeo ponovo napao Kinu, a onda tražio pomoć te zemlje?!

23 aprila 2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo je danas napao Peking zbog izbijanja pandemije virusa Kovid-19 i optužio ga da koristi situaciju za napad na komšije, iako je pozdravio kinesku pomoć u vidu medicinskog materijala.

Pompeo je rekao da SAD veruju da Kina nije pravovremeno alarmirala svet o izbijanju infekcije, čime je prekršila pravila Svetske zdravstvene organizacije, a nije ni izvestila o virusu koji se prenosi sa čoveka na čoveka sve dok se nije proširio po svim kineskim provincijama.Prema njegovim rečima, Kina je obustavila testiranje novih uzoraka virusa, uništila postojeće ne podelivši saznanja sa spoljnim svetom, čime je, kako kaže „onemogućila praćenje evolucije bolesti“.

„Kina nije podelila sve informacije koje je imala. Umesto toga prikrivala je koliko je infekcija opasna“, rekao je Pompeo.

Pompeo je optužio i generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma da je propustio da javno optuži zemlju članicu SZO da ne poštuje pravila, iako ta organizacija ima obavezu da obezbedi poštovanje bezbednosnih standarda u virološkim laboratorijama.

Američki državni sekretar ponovio je i da Kina koristi situaciju kako bi pritiskala Hongkong i Tajvan.

„SAD se protive tome“, rekao je Pompeo.

Upitan da prokomentariše vest da SAD zalihe medicinske opreme dobija iz Kine, Pompeo je rekao da računa da će Kina nastaviti da ispunjava svoje ugovorne obaveze.

„Računamo na to da će nam pružiti pomoć i proati nam tu robu na način koji je u skladu sa svim pravilima međunarodne trgovine“, rekao je Pompeo.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

    Ma Kina ce biti luda ako vam ista proda!!!

  2. Milutin says:

    Kako to da sada trebaju da važe pravila međunarodne trgovine, a dok je bila neviđena otimačina, po sistemu - otmi od bližnje svog- ta pravila nisu važila. Ali dobro, da vidimo sada njihovu demokratiju na delu ako bude trebalo pomoći južnoj hemisferi, siromašnoj, da se izbori sa istim ovim virusom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *