Трампов “дрим тим” за Русију и Kину!?

Trampov “drim tim” za Rusiju i Kinu!?

24 marta 2018

Piše: Tomislav Kresović

Oligarhija za vreli “hladni rat”?

Američki predsednik oko sebe stvara jak antiruski tim, koji na neki način treba da bude skidanje mantre sa njegove politike da je bio preko svojih smenjenih saradnika i njega samog blizak Rusiji i predsedniku Putinu. Na ovaj način Predsednik Donald Tramp želi sebe da predstavi kao državnika koji nastavlja poltiku svojih prethodnika prema Ruskoj federaciji i predsedniku Putinu kroz doktrinu vrelog “hladnog rata”. Sve je izbalansirano sa politikom republikanske većine, gde u pozadini stoji porodica Buš, vojni i energetski lobi i poljuljano poreverenje u politiku Donalda Trampa. Tramp je otvorio više frontova prema EU, Rusiji, Siriji, Iranu, Severnoj Koreji, Palestini, Kini i to se smatra slabostima američke politike. Glavna “ meta “ američke spoljne politike treba da bude Rusija i Iran, a ne sukobljavanje sa Kinom i pogrošanje odnosa sa Turskom. Nakon avanturističke politike sa kadrovima vrhu Trampove administracije sada se formira nova” tvrđa” pre svega antiruska liderska mreža Trampove politike. Da podsetimo ko je u toj oligarhijskoj mreži.

Kad CIA vodi diplomatiju

Tramp je po iskustvu svog partijskog druga i neformalnog šefa Džorž Buša starijeg koji je sa mesta šefa CIA ušau u veliku imenovao je svog najbližeg saradnika, doskorašnjeg šefa CIA Majka Pompea (55). Poreklom Italijan, nekadašnji pitomac prestižne vojne akademije Vest Point, i diplomac sa Harvarda, koji uživa podršku bogate braće Koh, kao i moćne Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), Pompeo je za kongresmena iz Kanzasa izabran 2010. godine tokom talasa ultradesničarskog pokreta „Čajanka“. Bio je član Odbora za obaveštajne poslove, gde je oštro kritikovao Trampovog protivkandidata, demokratu Hilari Klitnogn, pre nego što ga je prošle godine Tramp postavio za šefa CIA. Pompeo vidi opasnost za SAD ne smao od Rusije već preveshodno od Kine. Pompeo, inače jedan od najoštrijih kritičara režima u Pjongjangu, primećujući da bi zemlje zajedno mogle da učine više u borbi protiv kineskih nastojanja da preuzme moć nad Zapadom. Džon Bolton novi je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa upamćen je, između ostalog, zbog protivljenja priznavanju kosovske nezavisnost ali to nije od velikog značaja za čvrstu politiku SAD na Balkanu ,i jasnog definisanja svoje politike prema nezavisnosti Kosova kao poltike “svršenog čina”. Bolton je bio deo administracije još u vreme Ronalda Regana, a visoke funkcije obavljao je tokom predsednikovanja starijeg i mlađeg Buša.

Od avgusta 2005. do decembra 2006. bio je američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, organizaciji koju je kritikovao tokom većeg dela političke karijere. Govorio je da Ujedinjene nacije ne postoje već da postoji jedna „međunarodna zajednica“ koja može biti vođena samo od strane jedine prave sile na svetu – SAD. Ekonomist je tada pisao da je Bolton najkontroverzniji ambasasador kog su Sjedinjene Države ikada poslale u UN. Uz Pola Volfovica, Dika Čejnija, Zalmaja Kalilzada i nekolicinu drugih bio je pokretačka snaga ideje o invaziji Iraka 2003. godine, zbog čega se nalazio na meti oštrih kritika liberala.

Šira ovlašćenja CIA po svetu

Novi direktor CIA je Đina Haspel, profesionalni obaveštajac sa dugogodišnjim stažom u agenciji. Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu. U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke. Haspel je široj javnosti poznata kao operativac zadužen za tajne operacije i upravnica tajnog zatvora na Tajlandu gde su sprovođene ozloglašane ispitivačke metode koje mnogi smatraju mučenjem. Kod mučenja tzv. metodom „voterbordinga“ zatočeniku se prekrije lice krpom na koju kapa voda. S obzirom da voda tako ne dospijeva u dušnik, zatočenik u pravilu ostaje živ, ali stalno ima utisak da će se pod vodom udaviti.

Mičel američki “komesar” za Evropu i evroaziju

Novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na ovoj poziciji nasledio je Viktoriju Nuland u oktobru prošle godine. Poznat je kao oštar kritičar ruske politike i predsednika Vladimira Putina. Mičel je godinama radio u nevladinom sektoru, odnosno Centru za analizu evropske politike (CEPA). Mičela smatraju najzaslužnijim za to što je CEPA 2015. obezbedila ugovor sa Pentagonom za izradu studije koja podržava pomeranje NATO bliže Rusiji, „kako bi se štititile Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija“. Američka štampa prenosi Mičelove stavove da vlade Rusije, Kine i Irana žele da izazovu „američku moć“, koju „grickaju na malim zemljama od Baltičkog i Crnog mora, preko Persijskog zaliva, Indijskog okeana sve do Azije“. Mičel se zato zalaže da odgovor SAD na ovo treba da bude jačanje međunarodnih saveza.Micel je diplomirao je istoriju i političke nauke na Teksas univerzitetu, a magistrirao nemački i evropske studije na Fakultetu za diplomatiju Univerziteta u Džordžtaunu. Doktorirao je na Univerzitetu u Berlinu. Najbliza ekipa Donalda Trampa sledice poltiku republikanaca,moćnih koropracija i poltičke doktrine Zbignjeva Bžežinskog.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *