ТРАМПОВ ПОКЛОН ПУТИНУ

TRAMPOV POKLON PUTINU

2 avgusta 2020

Otkad je došao na funkciju, američki predsednik Donald Tramp opsesivno se bavi vezama SAD i njenih istorijskih saveznika, piše CNN.

CNN ocenjuje da je Tramp ove nedelje „bezobzirno iščupao jedanu od tih veza“ kada je najavio plan za povlačenje skoro 12.000 američkih vojnika iz Nemačke.Ova tanka nit američkih snaga, protkana istorijskim gradovima Nemačke, valjanim poljima i gustim šumama, u tri generacije je pomogla da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu posvećenost između bivših neprijatelja, navod CNN.

Međutim, sada je ta veza, posebno ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD ove godine, u slobodnom padu, a odredište je nepoznato.

Čini se da je njegova odluka, ako su njegovi tvitovi tačno naznačeni, kažnjavanje Nemačke.

„Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Nemačku od Rusije. O čemu se to radi?“ Tramp je napisao u jednom postu.

„Takođe, Nemačka je veoma delinkventna u njihovoj nadoknadi od 2% za NATO. Stoga neke trupe povlačimo iz Nemačke!“

Trampove nediplomatske bombe

Njegove nediplomatske bombe sa podacima bačene su u nekoliko trenutaka usred noći, ali mogle bi proći godine da se ponište štete, za koje nemački zvaničnici strahuju da će naneti vojnom savezu.

Šef Odbora za spoljne odnose nemačkog parlamenta Norbert Roetgen odgovorio je na Tviteru u sredu rekavši: „Umesto da ojača NATO, to će oslabiti savezništvo. Vojna snaga SAD-a neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski i Bliski Istok“.

Guverner savezne države Bavarske Markus Soeder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa:

„Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. Vojna korist se ne može videti. Slabi NATO i američke savezne države.“

Malo iznenađujuća izjava stigla je iz Kremlja, od portparola Dmitrija Peskova koji je rekao za CNN: „Nikada nismo skrivali da [mislimo] da je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu granat za mirniju Evropu.“

Tramp i dalje poklanja Kremlju, to je njegova nepredvidljivost navodi CNN.

CNN dodaje da je američkom 45. predsedniku, Donaldu Trampu bilo potrebno četiri destruktivne godine da dostignu ovu tačku, ali je povukao okidač kada je naredio povlačenje trupa iz Nemačke, trećinu ukupno stacioniranih u zemlji, i tako nagovestio kraj onome što Franklin Ruzvelt, 32. američki predsednik, učnio, što je bilo zamišljeno kao naredba posle Drugog svetskog rata zasnovana na zajedničkom interesu i kolektivnim težnjama.

Ruzvelt i druge vođe njegove generacije bili su svedoci najgorih vremena kada su se velike sile sudarale, a reagovali su zbog nekolicine zlih ljudi koji su bili samodržci u tom vremenu.

Pod pretpostavkom da Tramp nije potpuna neznalica, mora da je sam odlučio da to ignoriše, zaključuje CNN.

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Ostrašćenja mržnja lako vodi u glupost, a tu glupost otkrivaju ove kritike Trampovih poteza. Tokom perioda hladnog rata SAD-SSSR za njegovo izvodjenje Nemačka jeste bila veoma bitan poligon. Medjutim nakon širenja NATO-a na istok Nemačka više nema toliki značaj. Sad su značajniji poligoni bliže Rusiji poput Poljske, Litvanije, Letonije, Estonije i južnije iz Rumunije, Bugarske, moguće i iz Ukrajine, zatim iz Turske. Od svih ovih pobrojanih zemalja ranije su imali na raspolaganju samo Tursku. Pa još i ovo > neprijatno iznenadjenje mogu da naprave Finska i Švedska koje su tobože van NATO-a.

 2. M says:

  Idiotizam!Tramp nije neznalica nego genijalac!Prvo,ne povlači USA vojsku iz Njemačke,nego Njemačku oslobađa,a USA vojsku prebacuje daleko naprijed na istok,što bliže Rusiji,da tamo bude prva linija te borbe,a time i žrtvi i razaranja,što dalje od Zapadne Europe,za idealni plan A!!Drugo,čak i da povuče dio USA vojski iz Europe na druga udaljena ratišta(Blistoku,Daleki istok),ovo USA vojske što ostane blizo granica Rusije,kad bude opremljeno do kraja,bit će dovoljno da iznenada zada neobranjiv i poražavajući udar Rusiji!Ili da prije toga,dok još nisu tehnički spremni za to,otrezne Ruse i izprovociraju Ruski prvi preventivni udar,tj.time i Veliki Rat u Euro--Aziji-Blistoku,a što USA također paše kao alternativni plan B,jer misle da će i taj rat dobiti na izdržljivost!Za Europske žrtve im se u konačnici hebe,a za Bliskoistočne i Dalekoistočne još i više!Pače,što je dernek veći,njima bolje,cijelo to područje Euro-Azije-Blistoka-Dalekoistoka,će time biti to više izcrpljeno,olakšavajući sačuvanoj USA da preuzme Absolutnu pobjedu!Što znači da Tramp u tom slučaju nije glup,a on je predsjednik USA i bori se za njihove interese,a ovo je vjerovatno(Veliki Sveopći Rat)najbolji scenario za održati USA dominaciju i još pokušati da USA kroz to ostane Absolutnu pobjednik!A ako je itko glup,to je onda Europa,koja je dozvolila da iz svog lagodnog statusa-položaja,bude uvučena u tuđe prljave igre i postane tek jedna od kanti za napucavanje!!Jest,ni u toj Europi u slučaju Velikog Rata,neće svi jednako proći,ali će najviše nastradati oni najgluplji,u istočnoj Europi,koji su presretni odlučili biti prva linija fronte u tom Velikom Rokanju!A i mi na Balkanu,u tom slučaju,osim pomicanja granica,bit će mo i na putu hordama izbjeglica,ali ipak,ovdje će se dogoditi-krenuti nešto što će promijeniti sudbinu i usmjerenje cijeloga svijeta!

  • Slobodanka says:

   Na prvom mestu Ameriku interesuje ekonomsko slabljenje Rusije. Na osnovu primicanja granicama Rusije očekuju da će uvući Rusiju u novu trku u naoružanju što bi iznutra oslabilo Rusiju. Amerikanci žele da vrate Rusiju u slično stanje kad su njome vladali Gorbačov i Jeljcin. Očekuju da se Rusija sama preda, a ne nameravaju da direktno ratuju protv nje jer to bi bilo ravno samoubistvu. Zato su u igri i mehanizmi sankcija, i raznovrsni pokušaji izolacije Rusije. Evroazijski kontinent (Evropa + Azija) je najvažniji svetski kontinent. Onaj ko hoće da vlada celim svetom mora da postane gospodar Evroazijskog sveta, dok Severna Amerika nema taj značaj. Sa izuzetkom dve savezne države Aljaska i Havaji SAD se prostire u centralnom delu Severne Amerike i ima samo dva kopnene granice sa Kanadom i Meksikom. Dok Rusija zauzima ceo sever Azije i značajan deo Evrope, ali ima kopnene granice sa 18 država: Norveška, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Belorusija, Ukrajina, Gruzija, Azerbejdžan, Kazahstan, Kina, Mongolija, Severna Koreja, zatim Abhazija, Južna Osetija, DNR i LNR. Amerika je sada skoncentrisana na preuzimanje Belorusije, a to će pokušati i sa Kazahstanom. U Gruziji i Ukrajini koje su ranije počeli da preuzimaju ipak su umrtvljeni. Ja tako vidim da najveća opasnost po Rusiju iz ove dve države su biološke laboratorije. Verovatno rade na uvlačenju Finske i Švedske u NATO. Ali značajan deo Azije zauzima veliki rival Kina. Šanse da SAD postane gospodar sveta su sve manje i to je glavni razlog zašto se Amerika cepa iznutra. Neoliberalni kapitalizam je počeo da se urušava pre tkzv. pandemije. Dakle ono što SAD, V.B. i EU su želeli Rusiji i Kini dobili su kod kuće. Ključno pitanje je koliko dugo će dolar-petrodolar biti značajna rezervna svetska valuta. 5, 10 ili 15 godina? Otuda ratovi, obojene revolucije i nasilne smene vlasti u zemljama bogatim naftom i gasom jer dolar-petrodolar na njima parazitira kao stara ovejana pantljičara.

  • Slobodanka says:

   Amerika objavila uslov za prestanak uvođenja sankcija Rusiji 03.08.2020. Američke sankcije protiv Rusije neće biti potrebne ukoliko se Moskva „suzdrži od agresije u inostranstvu i postane prijateljski partner SAD i Evrope“, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan. U svom članku za „Vašington post“ O'Brajan je nabrojao mnogobrojne sankcije koje je administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela protiv Rusije. „Nijedan predsednik još od vremena Ronalda Regana nije pokazao toliku odlučnost prema Moskvi. Predsednik Tramp, poput Regana, traži novi put u odnosima sa Rusijom – put na kome će se Rusija uzdržavati od agresije u inostranstvu i postati prijateljski partner SAD i Evropi. U takvom svetu sankcije protiv Rusije ne bi bile potrebne i procvetala bi trgovina između naših zemalja. Rusi, Amerikanci i ceo svet bi imali koristi od takvih odnosa“, napisao je O'Brajan. --- Rusija je ranije odbacila sve optužbe Zapada o navodnoj agresiji.

  • Slobodanka says:

   Šta nam govori ovaj tekst? Americi je na prvom mestu sputavanje i slabljenje Kine. Da bi to postigli potrebna im je Rusija koja će se uzdržavati od agresije u inostranstvu. Pod agresijom Rusije ne podrazumevaju oni samo Krim, DNR i LNR, nego značajnija je prisutnost Rusije u Siriji i na Bliskom istoku, zatim da Rusija odustane od svog partnerstva sa bivšim sovjetskim republikama u Centralnoj Aziji (Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Tadžikistan i Kirgistan) i iz regiona Južnog Kavkaza (Azerbejdžan, Gruzija, Jermenija). Pod Centralnom Azijom Amerikanci podrazumevaju pomenute bivše sovjetske republike, ali i zapadne delove Kine, Avganistan, Pakistan, zonu indijsko-pakistanskog sukoba i Mongoliju. Od svega toga što je sasvim sigurno u bližem okruženju Rusije nego SAD i EU, eto Rusija treba da odustane da bi tobože imala bolju saradnju sa SAD, V.B. i EU. Zapravo u pitanju je energetska politika Amerike u svetu. Oni nastoje da zauzmu ne samo važne izvore nafte i gasa nego i sve važne puteve gasovoda i naftovoda, a ne treba zaboraviti da postoji i američka varijanta kineskog puta svile od granica Kine preko države+a Centralne Azije do Crnog mora koja bi bila pod američkom kontrolom > "Silk Road Strategy Act" američki kongres je doneo 03.08.1999. godine. To je 1,5 mesec od postizanja Kumanovskog sporazuma i uvodjenja snaga UN ali pretežno natovskih na deo teritorije Srbije na naše KIM. Okončanje nelegitimne agresije na SRJ tada je itekako odgovaralo Amerikancima da bi mogli da nastave sa realizacijom svojih krupnijih ciljeva od Crnog mora do Kine. Godine 1993, dakle tokom druge ratne godine u BIH, Klinton je već inicirao projekat Traseka koji podrazumeva izgradnju više gasovoda i naftovoda iz Centralne Azije sa ciljem izolacije i okruživanja Rusije. Sukob UČK (OVK) sa jugoslovenskim vlastima trajao je od 1996 do 1999 godine i podržan je od strane SAD. U to isto vreme: u martu 1997 pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger izjavio je da Centralna Azija i Južni Kavkaz su prioritetni pravac američke diplomatije, u avgustu 1997 godine SAD su proglasile Kaspijsko more zonom svojih životnih i nacionalnih interesa. Izjalovio se projekt Traseka, Kaspijsko more nisu dobili, a na Arabijskom poluostrvu su se zaglavili, u medjuvremenu Kina razvija svoj put svile. Šta im je ostalo? Ono što oni zovu Zapadni Balkan i zemlje istočne Evrope koje su brzopleto napustile Varšavski pakt i ušle u NATO. Ako SAD i NATO otvore front prema Rusiji samo iz istočne Evrope unapred je jasno da će i to biti neuspešno. ... Jedino ako senilni Bajden pobedi na izborima moguć je ozbiljniji svetski sukob, ali to se neće dogoditi.

 3. mister x says:

  M ti si neki veliki ustaski majmun!kakav neodbranjiv usar,pa oni nu xa deset godina nece imati hipersonicno oruzje,a laseri su im igracke od 100 kw,a peresvet ima snagu od 5 mw!jesi li ti budalo popio terapiju?

 4. Kur-di says:

  Čuvaj se ti Putko, i Gorbačov je bio kućni prijatelj sa Reganom i Nensy mu pa su mu raspali čitavu Rusiju, ni dan danas ne možeš da oteraš njihove oligarhe što te muzu. Za*ebi trojance i tog bikonju trampoja osim ako nisi prihvatio igru glubokoje strani. Onda večnaja ti pamjat.

 5. M says:

  Popij ti terapiju,ili prestani piti!Nemaju samo Rusi čudovišta,imaju ih i USA,samo što se s njima ne hvale,a još manje ih prodaju,nije im nužda!Zato i mijese veliku pitu govnaru za cijeli svijet!A kad zamijese Veliki Rat i Nevolje razne,svima će više prisjeti,nego njima!Oni će biti daleko,a tebi će prisjesti od muke,isto ko i meni,i mnogima drugima,pogotovo što će potrajati,dugo vremena,predugo!I nitko se neće usrećiti tko bude u direktnom ratu,što bliže to gorije!I zašto misliš da ja onda navijam za USA,ili Ruse ili Kineze ili Engleze ili slične ili bilo koje koji hoće doći meni doma i krojiti mi sudbinu?!?Ja navijam za Boga,za Božje Kraljevstvo,kako na Nebu tako i na zemlji!A za sve ostalo mi se sve više fućka!

  • uddu says:

   Amin !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *