ТРАМПОВ ПОТЕЗ који је означио крај америчке империје

TRAMPOV POTEZ koji je označio kraj američke imperije

6 juna 2017

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma predstavlja simboličan kraj svetskog vođstva Amerike i signal da se SAD povlači ka „bizarnoj antinaučnoj fiks-ideji“, izjavio je za Sputnjik bivši savetnik Evropske unije Paolo fon Širah.

Trampova odluka da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma potvrđuje da se američka vlada povlači prema opsesiji negiranjem objektivnih nalaza naučnih istraživanja, rekao je Fon Širah.

„To znači da Amerika više ne vodi svet. Amerika će se povući u svoj uski univerzum koji se sada odlikuje bizarnom antinaučnom fiksacijom koju vodi čudni predsednik koji je ’protiv svega‘“, smatra Fon Širah, predsednik Instituta za globalnu politiku i profesor međunarodnih poslova i ekonomije na Međunarodnom univerzitetu BAU.

Prošle nedelje je Tramp objavio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Pariskog klimatskog sporazuma koji je njegov prethodnik Barak Obama promovisao i odobravao.

„Tramp smatra da je to loš posao za Ameriku, tako da je ispravno da se iz njega izađe. Poštovanje obaveza koje nameće dogovor dovelo bi do ogromnog poreza za američku ekonomiju, jer je propisivanje stroge kontrole emisije veoma skupo“, rekao je Širah.

Međutim, globalni rejting Sjedinjenih Američkih Država platiće veliku cenu zbog ovog poteza, istakao je Širah.

„Sa stanovišta starih prijatelja i saveznika, Trampova najava o izlasku iz Pariskog sporazuma je još jedan znak da Amerika više ne predvodi ostatak sveta u ključnim pitanjima“, rekao je on.

Pre Trampove odluke nemačka kancelarka Angela Merkel već je razmatrala da je vreme da Evropa razmišlja o budućnosti bez bliskih veza sa Amerikom, podsetio je Širah.

„Trampova odluka o ovom prilično emotivnom pitanju ima neposredne političke posledice. Sa stanovišta drugih nacija, a posebno lidera G7, to znači da je Amerika odlučila da ide sama, otvoreno se ne slažući sa globalnim konsenzusom o globalnim pretnjama za Zemlju“, naglasio je on.

Međutim, posledice izlaska Amerike iz Pariskog klimatskog sporazuma neće dovesti do pogoršanja globalne klime, upozorio je Širah.

„Ukoliko sve bude kako treba, Pariski sporazum obećava skroman napredak u smanjenju temperature u svetu i tek posle mnogo godina, a to takođe pretpostavlja da će svi ostali učesnici zapravo raditi ono što su obećali u smislu snižavanja emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte“, istakao je on.

Pariski klimatski sporazum nema mehanizam za sprovođenje i obaveze preuzete od strane potpisnika su potpuno dobrovoljne, dodao je Širah.

„Ovo je uglavnom politička simbolika… U principu se uglavnom radi o percepciji o vođstvu SAD. Bilo bi bolje za Vašington da bude deo toga, a ne da postane neka vrsta velikog izgnanika u očima sveta“, smatra on.

S obzirom na široku negativnu međunarodnu reakciju na Trampovu najavu, on neće izvući nikakvu političku korist od toga, zaključio je Širah.

Sputnjik

KOMENTARI3 komentara

  1. komita says:

    kenja. Najveci zagadjivaci nisu ni bili potpisnici tog ugovora. Cela stvar se svodi na to da Tramp hoce da ponovo otvori neke rudnike uglja jer je to i obecao u predizbornoj kampanji.

  2. Branko Samac says:

    Globalistička naklapanja! Globalnog zagrevanja nema i to se vidi po nivou mora koji se ne menja!

  3. Batina says:

    Koliko li su samo pokrali (napljackali) na taksama za racun toboznjeg zagrijavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *