ТРАМПОВ САВЕТНИК: Русија се заглавила у Сирији

TRAMPOV SAVETNIK: Rusija se zaglavila u Siriji

22 avgusta 2018

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da se Rusija „zaglavila“ u Siriji i traži nekog drugog ko bi mogao da finansira njenu posleratnu obnovu, što Vašingtonu daje instrument za pregovore sa Moskvom, saopštila je agencija Rojters.Bolton je rekao da Vašington ima sredstva u pregovorima sa Moskvom, jer se „Rusija u ovom trenutku tamo (u Siriji) zaglavila“.

„I ne mislim da oni žele da budu tamo zaglavljeni. Smatram da njihova fanatična diplomatska aktivnost u Evropi pokazuje da oni žele da pronađu nekog drugog, na primer, ko će snositi troškove za obnovu Sirije i oni u tome mogu da budu uspešni ili neuspešni“, istakao je Bolton, prenosi Rojters.

On je dodao da će SAD razmisliti o formatima saradnje sa drugim zemljama u Siriji, ali pod uslovom da budu izvedene iranske snage.

„Videćemo u čemu se mi i ostale (zemlje) možemo složiti u smislu rešavanja sukoba u Siriji. Ali postoji jedan preduslov — povlačenje iranskih snaga u Iran“, istakao je Bolton.

„Naši interesi u Siriji su da završimo likvidaciju teritorijalnog kalifata DAEŠ-a, da izađemo na kraj sa kontinuiranom pretnjom terorizma DAEŠ-a i da brinemo zbog prisustva iranskih odreda i redovnih snaga“, rekao je Bolton.

Bolton je napomenuo da je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa Trampom u Helsinkiju izjavio da Moskva ne može da prisili Iran da se povuče iz Sirije. „Ali on je takođe rekao da njegovi interesi i interesi Irana nisu isti. Zbog toga ćemo očigledno sa njim razgovarati o ulozi koju bi oni mogli da igraju“, rekao je Bolton, koji će se u četvrtak u Ženevi sastati sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Dobili ste vi od Rusa i Asada po lajavoj njokalici,pa sada SAMO da kevćete možete,i da se ljutite na Asada,i Ruse,što vašim firmama ne daju da obnavljaju Siriju koju ste VI porušili! Nema više,GOTOVI STE! Sirija je sve do pre rata bila izgradila normalnu državu,dok je VI niste napali,pa će Sirija opet na isti način izgrađivati samu sebe sa svojim i uz pomoć svojih resursa kao i do sada što je! A VAMA ostaje da kevćete što niste opljačkali sirijske resurse!

 2. padre says:

  Ipak joj fali još mnogo, da bi se zaglavila toliko, ka što ste se vi zaglavili u Avganistanu i Iraku!A o Vietnamu drugom prilikom!

 3. Miraš says:

  NIJE REČ O POSLERATNOJ OBNOVI SIRIJE NEGO SAMO O POVRATKU SIRIJSKIH IZBEGLICA IZ EVROPE I STVARANJU NAJOSNOVNIJIH USLOVA DA IMAJU GDE DA SE VRATE. SAD je žrtvovao svoje evropske partnere stvoriviši im problem sa dolaskom velikog broja izbeglica i migranata zbog svojih ratova u Aziji i Africi. Gotovo u isto vreme, za vreme Trampove vladavine, zabranio je dolazak migranata i izbeglica u SAD. SAD igraju sebično i podmuklo do kraja i prema svom mladjem atlantističkom bratu EU. Vodeće zemlje EU imaju sada normalan interes da saradjuju sa Rusijom i Sirijom da bi se rasteretile bar sirijskih izbeglica. Više im se isplate da daju novac za obnovu razrušenih domova i naselja, vodovoda, puteva, zdravstvenih ustanova, škola, itd. nego da isplaćuju visoka socijalna davanja i podmiruju druge troškove u vezi smeštaja izbeglica u Evropi. Bolton na osnovu sile pravi zamenu teza te priča o tome da Iran treba da napusti Siriju, a zapravo treba da se razgovara o američkom povlačenju iz Sirije. Ako se razgovara o Siriji i o ozbiljnim poteškoćama koje su zadesile tu ratom razrušenu zemlju, onda nikako nema smisla stavljati na prvo mesto interese Izraela koji je ceo i sav blista. Takodje ovih godina stanovništvo Izraela nije se raseljavalo po svetu nego stalno raste.

 4. Miraš says:

  Američke trupe treba da napuste najpre bazu Al Tanf zbog humanitarnih razloga i zbog prave borbe protiv ISIS. 1. Humanitarni razlog. S tom bazom Amerikanci blokiraju oko 50.000 - 60.000 sirijskih izbeglica u Rukbanu tik uz jordansku granicu te oni ne mogu da se vrate kući pa se postavlja pitanje da li su oni izbeglice ili zarobljenici-logoraši. Taj veliki izbeglički kamp nekad je brojao oko 90.000 ljudi. Šta se desilo sa oko 30.000 do 40.000 izbeglica iz samo tog jednog centra? ... 2. Borba protiv ISIS, ali prava a ne lažna. U okolini američke baze Al Tanf stalno ima ISIS i stalno se obnavlja ISIS odatle u svim severnijim pravcima po Siriji. Kako se onda to Amerikanci bore protiv ISIS, a praktično rasadjuju ga kao opasan korov po Siriji. U izbegličkom logoru Rukban koji pokriva ta baza bilo je pripadnika ISIS pa su jedno vreme ubijali čak i jordanske vojnike koji su bili pratnja humanitarcima za dostavu pomoći izbeglicama. Kako je onda tek tim civilima?

 5. M says:

  Kad bi se situacija u Siriji riješila u korist Asada,onda bi Kinezi bili sretni da mogu u nju investirati,a za to imaju i novaca i resursa!Ali,situacija u Siriji se neće tek tako riješiti!USA-Izrael-Zaoad-Turska-itd.,neće napustiti svoje položaje i interese u Siriji tek tako!

  • Milan says:

   Ishod sirijskom rata se već zna. Ostalo je jako malo za oslobadjanje oko 8,8% teritorija i to su periferije koje ne ugrožavaju velike oslobojene delove zemlje. Sirijske snage drže preko 60% oslobodjenih delova Sirije, ali to su delovi Sirije koji su i sa najvećim brojem stanovništva. Damask sve više saradjuje sa Kurdima a oni su oslobodili oko 26% teritorija koje su najslabije naseljene. Turska drži oko 4,7% sirijskih teritorija na krajnjem severu koje će vratiti Siriji. Ukupno to je teritorija od oko 91% na kojoj već sada može da se nastavi mirnodopski život. Deo razrušenih sirijskih gradova i naselja je već obnovljen te u sve većem broju sirijske izbeglice iz Libana i Jordana vraćaju se kući. U Turskoj od početka sirijskog rata smešten je baš veliki broj sirijskih izbeglica te i Turska ima interes da se i te izbeglice vrate u Siriju.

 6. rajko says:

  Ne bi se reklo da su se Rusi zaglavili u Siriji. Nisu oni zaglavljeni, nego oni tamo na tenane razvijaju svoju vojnu i političku moć, pridobijaju nove saveznike za pravednu borbu za oslobodjenje od kolonijalnih zapadnih napasnika, utvrdjuju svoje odbrambene "zidove", uspostavljaju meku dominaciju nad bliskim istokom i time žderu živce zapadu. Rusi i da mogu ne bi trebalo da utiču na Iran da se namesti Zapadu. Što bi oni činili uslugu Zapadu koji se u sukob u Siriji uputio ko bula u jagode, pa sad ne zna šta će dalje? Jesu li se to zapravo oni zaglavili? Oni, razume se, mogu da izadju iz sukoba, ali ne na častan i profitabilan način, a i jedno i drugo je njima jako teško prihvatljivo. Sad Rusi o kojim laju već godinama najgore klevete treba njima nešto da pomažu. "Fanatična aktivnost" Rusije po Evropi? Koja glupost! Ili svesna laž? Svejedno. I kako bi se kroz "fanatičnu aktivnost" mogle pridobiti evropske države da učestvuju u obnovi Sirije? Besmislena tvrdnja, jer je obnova stvar računice, a ne politike, diplomatije ili bilo čijih "fanatičnih aktivnosti". I ovde postoji nešto drugo što SAD žulja: plaše se da će biti isključeni iz obnove, što im se lako može desiti s obzirom na političku klimu raspoloženje evropskih zemalja prema SAD-u. Pa sad, kako su sejali, tako će i žnjeti. Tu im niko ne može pomoći. Rusija po najmanje.

 7. Miraš says:

  Sankcije Rusiji i zatim Iranu to je kažnjavanje zemalja pobednica u Sirijskom ratu. Sankcije upravo izrečene Turskoj imaju više razloga, a u tome je značajna i promenjena politika Turske prema Siriji. Dakle Bolton se nada da će ekonomskim ratom Amerika pobediti u Siriji pošto to ne mogu da ostvare vojno. Sirija treba da oslobodi još oko 8,8% teritorija i tu bi bio kraj rata. Predstoji oslobadjanje Idlibske zone što je oko 3,6%, preostale teritorije pod ISIS su u pustinji i iznose oko 1,5%. Posle toga je obavezno na dnevnom redu prostor američke baze Al Tanf koji trenutno drže Amerikanci + FSA što je oko 3,7% teritorije Sirije. Amerikanci nemaju još puno vremena te zato još nastoje i da posvadjaju medjusobno saveznike na suprotnoj strani nadajući se da će nekako izbeći da oni Amerikanci moraju da napuste vojno Siriju.

  • Nina says:

   Rekao je tada i ovo: Vašington će reagovati "vrlo snažno" ako sirijski predsednik Bašar al Asad "upotrebi hemijsko oružje" u ofanzivi da povrati pokrajinu Idlib. - Takvi američki i veoma prljavi metodi ratovanja su nam već poznati, sećamo se bombardovanja trojne NATO koalicije u Aprilu zbog toga što je SAA oslobodila Istočnu Gutu. Nadajmo se da je sirijska PVO još više ojačana. Samo šta čeka američke trupe posle toga? SAA ih neće napasti direktno "oči u oči", ali biće drugačijih dejstava po takvom neprijatelju. Sa eventualnim ponovnim vazdušnim udarima na Siriju Amerikanci će sami sebi dati ubrzanje za odlazak. Mogu da spremaju plastične kese za povratak kući.

 8. Milica says:

  Kakvo djubre. Bolton je hteo da kaže da se Rusija zaglavila finansijski u Siriji, da nema sa čime da isfinansira njenu obnovu, a Amerika će ostati prisutna u Siriji i biće veoma važna za Siriju po tom osnovu što imaju novaca za njenu obnovu. Dakle Amerikanci još uvek nadaju se da će uspeti ekonomski da porobe Siriju tokom njene obnove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *