ТРАМПОВ ЗАОКРЕТ У СИРИЈИ: Ово Путин није очекивао

TRAMPOV ZAOKRET U SIRIJI: Ovo Putin nije očekivao

20 oktobra 2018

Mediji su izvestili da administracija američkog predsednika Donalda Trampa razvija novu strategiju akcije u Siriji koja uključuje primenu sankcija protiv kompanija iz Rusija i Irana koje su uključene u rekonstrukciju Sirije.

Ruski poltikolog Vladimir Bruter objašnjava šta leži iza ove inicijative.Ranije je severnoamerički kanal NBC rekao da američka strategija uključuje sprečavanje oporavka oblasti gde su prisutni iranski i ruski kontigenti. Vašington takođe planira da nametne sankcije ruskim i iranskim kompanijama koje rade na obnovi Sirije.

Politikolog Vladimir Bruter navodi ciljeve ove strategije.

Prema rečima ovog stručnjaka, SAD će nastaviti da vrše pritisak na Rusiju, uvek i u svakom mogućem pravcu, bez izuzetka Sirije, kako bi postigli niz ciljeva.

Prvo, SAD povećavaju pritisak na Rusiju kako bi sprečili akciju.

Drugo, oni stvaraju prepreke za jačanje pozicija sirijskog predsednika Bašara Asada i iranskog uticaja u Siriji.

“Treći cilj je to da, s ozbiro na to da je obnova Sirije skupa stvar, a nije tajna da bi Rusija volela da se zapadne zemlje priključe, SAD radi sve što može da to zaustavi,“ rekao je on.

Četvrti cilje je da Vašington pokuša da održi unutrašnje tenzije u Siriji i podrži grupe koje su protiv Asada.

“Poslednji razlog je taj da su ove mere deo anti-iranskog programa Bele kuće, koji će se naravno proširiti. Nije slučajno to što se nekoliko dana govorilo da iranski izvoz nafte treba da bude smanjen na nulu. Ovo je očigledno, a zajedno sa pritiskom u pravcu Sirije, ovo bi trebalo da stvori probleme za Iran, ili bar Vašington veruje u to,“ zaključio je analitičar.

Iran i Sirija su na meti SAD-a, jer su to glavne države koje sprečavaju SAD i Izrael u tome da imaju potpunu hegemoniju nad Bliskim istokom.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. jagoda says:

  Neka uključe Kinu i Indiji i druge zemlje Briksa i ne treba im zapad..

  • Nina says:

   Nemačka, Francuska i druge članice EU imaju više razloga i interesa zašto treba da smanje broj izbeglica i migranata u Evropi te da u ime toga obezbede povratak sirijskih izbeglica ulažući u obnovu uslova u Siriji za njihov povratak, čak finansijski to ih manje košta nego ukupna suma socijalne pomoći i drugih troškova koje izdvajaju i izdvajaće za njihov boravak u EU. Projekat raseljavanja sirijskog stanovništva kroz migracije u Evropu u kom je "velikodušno" učestvovala i veštica EU imao je za cilj da Sirija nema dovoljno stanovništva za odbranu i za rad u kritičnim ratnim godinama. Neku štetu Siriji sigurno su napravili a teško se može iskazati zbog izgubljenih ljudskih života. Ta podlost EU ipak nije dala rezultata, nije uspela, jer Sirija je pobednik u sirijskom ratu. EU je svesna toga, a svesna je i svih problema koje joj donosi takvo novopridošlo stanovništvo posebno zbog toga što su političari EU sve manje popularni na izborima. U suštini prijem sirijskih izbeglica u EU pokazao se kao još jedna velika glupost EU na njenu štetu, ta glupost je slična antiruskim sankcijama koje su donele finansijsku štetu i državama članicama EU. Zato neka odreši kesu EU, neka plati. Što bi Rusija, Kina i druge zemlje izfinansirale baš sve u Siriji, a posebno po pitanju obezbeđivanja uslova za povratak iѕbeglica. Izbeglički problem ne pritiska te zemlje nego EU. Ispada da onda velikodušno čine uslugu EU da smanje migrantski problem koji na više načina pritiska Evropu, a po pitanju sirijskog rata i ne samo depopulacijom Sirije nego i na druge načine EU je bila veoma prljav igrač. Zar treba da je za sve to nagrade?

 2. Budi Bog s nama says:

  Kada bi Soroš investirao obnovu domova u Siriji emigranti bi se sami vratili.

  • Milica says:

   Hm Hteo bi Vučić da sa njegovim prijateljom Aleksom Sorošem otputuje u Damask kod Bašara el Asada te da mu takav filantrop (čovekoljubac) napravi predlog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *