ТРАМПОВА ИЗДАЈА: Kосово Америци није тема, а ево какав ће бити нови амбасадор (ВИДЕО)

TRAMPOVA IZDAJA: Kosovo Americi nije tema, a evo kakav će biti novi ambasador (VIDEO)

21 juna 2019

O novim ambasadorima Rusije i SAD u Srbiji u jutarnjem programu TV Pink govorili su Srđa Trifković, Zoran Milivojević i potpresednik Narodne skupštine Vladimir Markinković.

– Prvo i pre svega, slične priče smo slušali kad je pukovnik Dučić dolazio na Kosovu. Moramo jednom za svagda da raščistimo: Diplomati ne kreiraju politiku. Ličnost, delo, karijera i status na lestvici moći jednog činovnika zasnivaju se na tome da li je, u kojoj meri i koliko uspešno sprovodio već zacrtanu politiku. Isto važi za SAD i Rusiju. Što se tiče novog američkog ambasadora, neće doći do promene u smislu drskosti i bezobrazluka prema zemlji domaćinu na koje smo navikli od Kajla Skota – izjavio je Trifković.Po mišljenju karijernog diplomate Zorana Milivojevića izbor novih ličnosti koje stižu u Srbiju je zanimljiv, jer kako objašnjava oni stižu u Beograd u trenutak kada se očekuje da se nastavi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

– Ovde se odvijaju procesi za koji su za SAD i Rusiju jako vžni i obe zemlje su zainteresovane. Jedini benigdni uticaj po nas bi mogao da bude da Rusija uđe u NATO i da oni sarađuju na ovim prostorima – kaže Milivojević naglašavajući da izbor ličnosti nije slučajan.

Trifković smatra da je Tramp popustio neokonzervativnim jastrebovima po nizu ključnih pitanja.

– Nema ni govora o bitnoj promeni američke politike i moramo naglasiti da postoji šizofrena nota u formulisanju i sprovođenju američke spoljne politike, pri čemu je Donald Tramp popustio neokonzervativnim jastrebovima po čitavom nizu ključnih pitanja. Ako se sećate njegove kampanje od pre tri godine, „Ameriku staviti na prvo mesto“, de facto je značilo dezangažman od politike globalne dominacije i povratak kući, bolji odnosi sa Moskvom, evroskepticizam, da je NATO prevaziđen… Po svim tim pitanjima Tramp je popustio. Za njih su Kosovo i Metohija sekundarno pitanje – smatra prof. dr Srđa Trifković.Vladimir Markinković potpresednik Narodne skupštine kaže da je uloga Beograda jako važna, naročito što se tiče pitanaja Kosova, ali da od uloga sa strane, Bela kuća je ta koja je dosta uticajna po ovom pitanju.

– Mi ćemo da radimo svoj posao, i trudićemo da ukažemo na sve ono što se dešava na KiM a pre svega mislim na ugrožavanje Srba na KiM. Treba da se fokusramo na problem Kosova i Metohije, a taj problem možemo da rešimo uz pomoć Bele kuće. Oni su spremni da saslušaju argumente Srbije, jer bez nje nema regionalne stabilnosti – ocenio je Markinković.

Milivojević kaže da će dosta toga da zavisi od ambasadora dveju moćnih zemalja.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    "Po svim tim pitanjima Tramp je popustio. Za njih su Kosovo i Metohija sekundarno pitanje"_____________Ce vam dodju demokrate pa nece Kosovo da bud eskundarno pitanje, kad srte bas toliko navalili. Ovaj sto ovo lupa niej ukapiroa da rapublikanci po definiciji se ne petljaju poo Evropi, nego po Blickom istoku, dok demokrate i te kako vrsljaju po Evropi. Strpoite se, nece biti izdaje, ce vas dohvate demokrate,m necete znati gde s enalazite.:)

  2. Cp6a says:

    "..., a taj problem možemo da rešimo uz pomoć Bele kuće." E jadni li smo ako nam ovakav bambus rešava KiM.

  3. Djoka says:

    Trebalo bi da ovi raznorazni novinarcici da prestanu da laprdaju o americkim robovima koji izigravaju neku moc. Oni imaju isti nivo moci i intiligencije kao lutke na koncu. E onda bi trebalo da se prica o tim lutkarima ! Zar nam nije dovoljna simbolika da je skot bio glavni kod nas ? Zar izgled i ponasanje trampa, kao jednog klovna, nije dovoljno da shvatimo da takve kreature nisu u stanju ni svoje porodice da vode, a kamo li da vladaju svetom !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *