Трампова породица збуњује Европу

Trampova porodica zbunjuje Evropu

10 jula 2017

AMERIČKI predsednik Donald Tramp (71) je, tokom svoje posete Evropi, pokazao da je u raskoraku sa tradicionalnim saveznicima SAD i da se dobrano okrenuo do juče rivalskim silama – Rusiji i Kini.

Ovakvoj oceni agencija Frans pres dodaje upozorenje da je „sa Trampovom ideološkom beskompromisnošću i diplomatskim neuspehom u sprovođenju pobedničke retorike, njegovo drugo putovanje van SAD dovelo u opasnost princip ‘Amerika na prvom mestu’, kome preti da postane princip ‘Usamljena Amerika'“.

Nervozan smeh i pogledi koje su razmenjivali nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trido na minulom samitu G-20 u Hamburgu znak su da Evropljani još nisu sigurni kako da protumače novog stanara Bele kuće. U zajedničkom saopštenju, 19 svetskih lidera se izjasnilo za borbu protiv klimatskih promena, a jedino je Tramp bio protiv. Mučni su njegovi pokušaji da „resetuje“ odnose sa globalnim rivalima, ocenjuje AFP.

Tokom istorijskog sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita, predsednik SAD se složio da mešanje Rusije u američke izbore 2016. ostavi iza sebe, što je veliki ustupak Moskvi. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli tvrdi, međutim, da „se Rusija mešala u izbore u SAD i širom sveta, i da to svi znaju, uprkos Trampovom odbijanju da prizna“.

Tramp je juče na „Tviteru“ objavio da je sa Putinom u Hamburgu razgovarao o brojnim pitanjima. „Dogovorili smo se o primirju u delovima Sirije koje će sačuvati živote. Vreme je da se krene napred u konstruktivnoj saradnji sa Rusijom! Putin i ja smo razgovarali i o formiranju neprobojne jedinice za sajber bezbednost tako da će hakovanje izbora i mnoge druge negativne stvari sada biti onemogućene“.

Zapadni mediji bruje o gafu Trampove ćerke Ivanke, koja je tokom samita G-20 u jednom trenutku sela u stolicu svog oca pored kineskog predsednika Si Đinpinga. „Zašto Ivanka umesto oca sedi na sastancima G-20? Koje su njene kvalifikacije? Ko je glasao za nju?“, zapitao je pisac Čarls Blou na „Tviteru“.

– Zato što je neizabrana, nekvalifikovana, nespremna pripadnica njujorškog visokog društva najbolja ličnost da predstavlja američke nacionalne interese – ironično je prokomentarisala novinarka i dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum.

Kolumnisti „Njujork tajmsa“ Nikolasu Kristofu to izgleda „kao da su SAD banana-republika koju predstavlja jedna neiskusna ćerka“. Naučni saradnik za nacionalnu bezbednost u Centru za američki napredak Brajan Katulis ocenjuje da se Tramp ponaša „kao korumpirani arapski diktator“.

Nemačkoj kacelarki Angeli Merkel ne smeta što je Ivanka sedela pored visokih zvničnika, jer delegacije same odlučuju ko će sedeti za stolom u odsustvu predsednika. „Ivanka Tramp pripada američkoj delegaciji, tako da je to u skladu sa onim što rade i druge delegacije. A poznato je i da je ona angažovana u Beloj kući i da ima odgovornost za neke inicijative“, rekla je Merkelova.

Tokom samita G-20 Bela kuća je napravila i ogroman „propust“ – pobrkala je Kinu i Tajvan, koji je za Peking izuzetno osetljiva tema, prenosi nemačka agencija DPA. U dokumentu dostavljenom novinarima navodi se da je Đinping predsednik „Republike Kine“, što se kao naziv zapravo odnosi na Tajvan, dok službeni naziv za Kinu glasi „Narodna Republika Kina“. Peking smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom, nakon što je ostrvo dobilo zasebnu vladu 1949. godine, pošto su kineski nacionalisti pobegli pred komunistima u građanskom ratu.

NOVI SUKOBI U HAMBURGU

NOVI sukobi izbili su juče rano ujutro na ulicama Hamburga po završetku samita G-20, a antiglobalisti su zapalili veliki broj vozila. Demonstranti su se okupili u četvrti Šanzen, uporištu ekstremnih levičarskih radikala. Naoružani flašama, gađali su vozila, među kojima su mnoga i zapalili, dok je policija protiv njih upotrebila vodene topove i suzavac. Za četiri dana povređeno je 213 policajca, a 143 osobe su privedene. Podaci o tačnom broju povređenih demonstranata nisu dostupni.

SIN I ZET S RUSKOM ADVOKATICOM

NAJSTARIJI sin američkog predsednika Donalda Trampa, Junior (37), zet Džared Kušner i bivši šef predizborne kampanje Pol Manafort sastali su se s ruskom advokaticom povezanom sa Kremljom Natalijom Veseljnickajom, ubrzo pošto je Tramp nominovan za republikanskog predsedničkog kandidata, navodi „Njujork tajms“. Skup u Trampovoj kuli na Menhetnu, 9. juna 2016, bio je prvi potvrđeni privatni sastanak članova predsednikovog najbližeg okruženja i jednog ruskog državljanina. Veseljnickaja je poznata po tome što se protivi američkom zakonu kojim su na crnu listu stavljeni Rusi osumnjičeni za kršenje ljudskih prava. Taj zakon je razgnevio Vladimira Putina, koji je zabranio da Amerikanci usvajaju rusku decu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. micky says:

    Pogledati treba ovu Deutsche schlampe... Hitlerova kcer se nesko kiselo kezi... A o pljackaskim prstima (ukrstenim) nekom drugom prilikom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *