ТРАМПОВИ АДВОКАТИ УПОЗОРИЛИ СЕНАТ

TRAMPOVI ADVOKATI UPOZORILI SENAT

3 februara 2021

ADVOKATI Donalda Trampa sačinili su odgovor na ključnu impičment optužbu demokratske većine u Predstavničkom (donjem) domu Kongresa SAD da je svoje pristalice 6. januara podsticao na pobunu i da je u njoj sam učestvovao.Kako je objavio izrazito antitrampovski The New York Times, advokati Brjus Kastor i Dejvid Šoen ukazali su da se ustavna norma o opozivu šefa države ne može odnositi na Trampa jer on više nije predsednik SAD:

„Ta ustavna odredba zahteva da lice protiv kojeg se primenjuje realno bude na funkciji predsednika SAD. Budući da 45-ti predsednik Sjedinjenih Država više nije predsednik – Senat ne može primeniti protiv njega niti ga ukloniti sa funkcije opozivom“.

Trampova odbrana u istom dokumentu negira optužbe da je on prekršio zakletvu i da nije ispunio ustavnu dužnost da brani Ustav SAD.

Njegovi advokati posebno ukazuju da je on – i u skladu sa Prvim amandmanom na Ustav SAD o slobodi govora – imao pravo na tvrdnje o izbornoj krađi.

Kastor i Šoen su skrenuli pažnju Senatu SAD – koji ovih dana treba da se upusti u političko suđenje Trampu – i na okolnost da on za vreme odlučivanja o impičmentu u Predstavničkom domu nije dobio priliku ni da govori u svoju odbranu, dok su propisane procedure kršene toliko da nije sprovedena ni istraga istraga povodom upada Trampovih pristalica u Kongres SAD.

Trampovi advokati su u istom dokumentu zaključili da on nije učestvovao ni u kakvoj pobuni, a sam proces impičmenta nazvali – neustavnim.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Progon se nastavlja, sve ce uraditi da ga uniste, demokratski zlotvori, najveca bagra planete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *