ТРАМПОВО ПИСМО О КОСОВУ открило ВЕЛИКЕ ТАЈНЕ!

TRAMPOVO PISMO O KOSOVU otkrilo VELIKE TAJNE!

20 decembra 2018

Pismo Trampa je pokazalo da se Beloj kući žuri sa postizanjem „sveobuhvatnog sporazuma“ Beograda i Prištine. On će značiti da su se Amerikanci domogli glavnog cilja — da su istisnuli ruski uticaj i ovde se opet vratili na velika vrata.

Mada je zec još u šumi, Tramp već zove na slavski ručak Vučića i Tačija. Da je pozivnica stigla, odmah se pohvalio predsednik samoproglašene države Kosovo, u čije samoproglašavanje je Amerika toliko uložila. Ono je, kako je američki predsednik naveo u pismu, „ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi“.Međutim, muka je što taj ključni partner nije priznat u ključnim međunarodnim organizacijama, od UN pa nadalje, čemu bi valjda trebalo da pomogne famozni „sveobuhvatni sporazum“ Beograda i Prištine.

„Spremni smo da Vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biće mi drago da ugostim Vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući, da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum“, naveo je Donald Tramp u pismu Tačiju koje je on objavio na svom Fejsbuk nalogu.

Da je slično pismo dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio je potom američki portal „Politiko“, kome je to prvo potvrdio savetnik za medije srpskog predsednika.

„Nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo blizu rešenja“, bio je kratak komentar predsednika Srbije na Trampovo pismo koje mu, kako kaže, govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom.

Analitičar Aleksandar Pavić kaže za Sputnjik da je Trampovo pismo pokazalo da u tom agresivnom guranju sveobuhvatnog sporazuma glavnu reč vode Amerikanci, a nikako Brisel.

Ovo je samo pokušaj ohrabrivanja toga sporazuma, a u isto vreme stavljanje do znanja da je Tači taj na koga se računa, koji je izrazio spremnost da napravi možda čak i neki ustupak što se tiče srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, kaže Pavić, podsećajući da je više puta o tome govorio i Vučić.

„Znamo da je Amerika, a to je i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton nedavno izjavio, vrlo zainteresovana da okonča mirovne operacije gde god je to moguće, a jedno od tih mesta je i Kosovo i Metohija i da zato Amerika ohrabruje da se što pre postigne taj sveobuhvatni sporazum, napominje sagovornik Sputnjika.

Oni su spremni i da dozvole mogućnost neke vrste podele, tačnije da, kako kaže, Srbija dobije mrvicu Kosova.

„Sada izlazi na videlo da je taj proces u stvari američki projekat, a sve u cilju zaokruživanja kontrole nad ovim prostorom. Jer ako se taj projekat bude realizovao pod pokroviteljstvom Amerikanaca, to će ne samo značiti da su se oni opet vratili na velika vrata i da ovde upravljaju i kontrolišu procese, nego će to Srbiju bez Kosova i Metohije, ili bez njegovog najvećeg dela, praktično polako gurnuti u zagrljaj NATO pakta, htela to ona ili ne. I to je u stvari ovde glavni cilj — da se Srbija gurne u NATO i da se istisne ruski uticaj, tvrdi Pavić.

Time bi Amerikanci na jeftin način, kako kaže, bez ispaljenog metka zaokružili geopolitičku priču i svoju dominaciju nad ovim prostorom. Pismo zvuči pomirljivo, a krije mnogo opasnosti. To je jedna kockica, ali velika u kosovskoj slagalici, upozorava Pavić.

Komentarišući činjenicu da je pismo Tačiju pozdravio i Haradinaj, iako su neki smatrali da je on njime praktično skrajnut, Pavić kaže da to ne znači da se Amerika zamera Haradinaju. Neće se ona nikome od njih zamerati, jer su to njihovi saveznici.

„Pitanje je da li oni Haradinaja u svemu ovome koriste kao lošeg policajca da bi Tači na kraju ispao dobar policajac, kako bi na taj način iznudili ustupke Beograda, jer Haradinaj nije hteo da nam dâ ništa, a sa Tačijem bi eto dobili makar nešto“, ukazuje ovaj analitičar.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Hruscov says:

  Ko je Vucko da odlucuje sta ce Srbski narod sa svojom dedovinom. Pa on moze da odlucuje samo za svoju imovinu sto je stekao politickim mahinacijama i rasprodajom drzavnih dobara. Pa pored te pljacke da zaokruzi i KiM pa moze kud hoce. Epa nece ici tako lako... Klopaj ti sa tvojim pajtasima kod Trampavog, a Srbiju pusti da se snalazi kao i pre tebe, jer nam je ipak bilo bolje.

  • test01 says:

   I za kriminal i pljacku treba da odgovara a ne da uziva u plodovima svoga kriminala! Da ne pominjem sto je pogazio sve zakone koje postoje ukljucujuci i vele-izdaju drzave.

  • padre says:

   Paon je predsednik stranke, predsdnik, koj ivrši sve funkcije od predsednika, pa nadole, jedino je zaposlio spremaćice i vratare, a ostali su ništa!

 2. Miraš says:

  Kao i uvek dosad od Pavića odlična analiza. Pored ovog iznetog primećuje se još nešto. EU je dosad igrala ulogu primamljive šargarepe zbog koje su se nadali da će naivni Srbi i Srbija priznati državu Kosovo kroz Sveobuhvatni mirovni sporazum. Ako Tramp kaže da će taj sporazum biti potpisan u Vašingtonu, dakle ne u Briselu, onda nameću se jednostavno pitanja: Gde je nama obećavani EU slatkiš? Zar ga nećemo dobiti? Zašto se toliko žure? Šta će se dešavati sa EU u skorije vreme, posebno nakon izbora u maju, a znamo da SAD ima i imaće veliki uticaj na nju? Bivši Trampov blizak saradnik šeće se po EU-ropskim državama podržavajući nacionalne, više suverene i populističke pokrete i stranke, a znamo da su one suprotnost globalističkim i da je ovakva EU jaka globalistička tvorevina. Dakle žele manje jedinstvenu EU, a sa horom nesložnih euroskih plemana Amerika će lakše upravljati. Nacionalizam tj. populizam jeste u porastu u Evropi pa miriše i na taktiku budi svuda prisutan i kod suverenista-populista, da bi i oni bili pod kontrolom Amerike, a da se ne nađu pod uticajem Rusije. Rusija je velika zemlja na severu najvećeg svetskog kontinenta i već po njenom položaju jasno je da ona može da ima uticaj ne samo na Balkan nego na buđenje celog kontinenta. Mnogi smatraju da je Vladimir Putin najuspešniji svetski lider i nema sumnje da on vodi suverenističku politiku! Amerikanci se boje širelja uticaja u celoj Evropi jer oni je smatraju svojom teritorijom. Kakav sastav novog EU parlamenta priželjkuje i očekuje Amerika? Izbori su već u maju i posle toga do kraja godine biće imenovana i nova EK. Govorili su da žele da okončaju pozitivno projekat Kosovo pre isteka mandata Federike Mogerini visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. ILI SE ŽURE DA ZAOKRUŽE PROJEKAT KOSOVO PRE NEGO ŠTO ODE OVAKAV SASTAV EU I OVAKVA POLITIKA EU? Ako će Evropom više dominirati suverenistički lideri, još neko i to baš iz Evrope povući će priznanje Kosova, uglavnom ići će sve teže osamostaljivanje Kosova. Nameće se da oni sa tim stoje kao "Kasno Marko na Kosovo stiže". Zato se žure.

 3. Miraš says:

  Ričrd Has, rukovodilac najpoznatijeg, najuticajnijeg i najelitnijeg američkog mislećeg centra izjavio je da se svetski poredak zasnovan na hegemoniji SAD nalazi „na samrti“ i da ga više nije moguće spasiti. ... mister Has sa uverenošću savetuje američkoj eliti da se smiri i prihvati činjenicu da je voz otišao i da je uzaludno pokušavati spasavati svetski poredak sa američkom hegemonijom, da je to čak i opasno i besmisleno. Ključna teza Hasovog teksta je ova: „Svetski poreci posrću kroz dugotrajnu degradaciju a ne u formi iznenadnog kolapsa... Moramo biti svesni da se stari svetski poredak nikada ne vraća i da su uzaludni svi napori da se vaskrsne.“ Has nije saglasan sa oficijenom američkom propagandom. On naglašava da su za Rusiju širenje NATO i vojne intervencije u Iraku i Libiji (naročito) bili kršenje pravila igre. On podvlači da u celom svetu, uključujući i njegov liberalni deo, raste nezadovoljstvo Sjedinjenim Državama: „Rastu nezadovoljstvo načinom na koji Vašington eksploatiše status dolara za uvođenje sankcija, a i uznemirenost time što Amerika gomila dugove“. Has opominje i da SAD su raskrčmile svoj pozitivni imidž u svetu i da sada plaćaju taj ceh. ... Njegove preporuke su jednostavne i racionalne: pošto degradaciju svetskog poretka ne može ni da zaustavi – Amerika taj proces treba da predvodi. Još konkretnije: da radi na integrisanju Rusije i Kine u „novu konfiguraciju svetskih odnosa koji će biti koktel kompromisa, stimulansa i suprotstavljanja Rusiji i Kini“. ... Iz teksta: "Najuticajniji analitičar SAD: Na umoru je svetski poredak zasnovan na američkoj hegemoniji" - MI SRBI KOJI SMO STRADALI OD OVAKVE AMERIKE, ZAŠTO BAŠ MI DA SE PRAVIMO SLEPI I DA SLUŠAMO AMERIKU KAO DA JE ONA SADA NA VRHUNCU SVOJE MOĆI, A NJIHOV VODEĆI ANALITIČAR PRIZNAJE DA JE AMERIČKA HEGEMONIJA "NA SAMRTI" ???

 4. Deda Micko says:

  Zasto Putin nije ponudio da bude posrednik u pregovorima, zato sto ga Balkan ne zanima???

  • Miraš says:

   Tramp ni neće da se usretne sa Putinom ni po mnogo važnijim pitanjima. Rusija ne bi prihvatila da pregovara o sudbini svojih teritorija pod takvo niskim uslovima kao što je uradila i radi Srbija. Nije normalno to što na startu pregovora u Briselu Srbija je prihvatila uslov da to budu dve nezavisne zemlje i još tamo pregovaraju sa teroristom. Ume i Rusija da pregovara sa pobunjenicima i sa separatistima ali ima utvrdjene granice dokle to sme da ide. Rusija jednostavno ne može da se pridruži našim glupostima i nenormalnostima bilo da se one odvijaju u Briselu ili u Vašingtonu. Zato nema smisla da je na to pozivate. Uostalom zato su nas već milion puta opomenuli da se vratimo Rezoluciji 1244.

   • Miraš says:

    "usretne" > treba sretne ... pod tako niskim uslovima (ne "takVo")...

 5. trikornjanin says:

  Sve pregovore sa siptarima odbaciti i vratiti na nulu, forsirati da se ispune tacke iz rezolucije 1244 pre bilo kakvih razgovora o buducnosti Srpske pokrajine, sve ugovore sa NATO paktom raskinuti i izbaciti te zlocince iz Srbije. Nikakve nove razgovore ne pocinjati ni u kom slucaju dok se ne ukine vojska UCK i ostale gluposti koje siptari sprovode. Najnoviji idiotizam je da se provlaci misljenje iz vrha Srbije kako pregovoro nece biti nastavljeni dok se ne povuce carinska dazbina od 100% a UCK vojska se ne spominje nigde. Jedinstven primer kretenskog razmisljanja.

 6. Vesko says:

  Samo zato sto je Kosovo pod protektoratom UN i Rezooucije 1244 ne znaci da ti zlotvori nece pokrenuti oruzani napada na Srbe i imovinu uz pomoc SAD kako su to uradili Hrvati gradanima RSK koja je takoder bila pod protektoratom UN i nista!! Rezolucija 1244 za nas ima snagu samo ako se je MI PRIDRZAVAMO!!! Zbog toga Srbija MORA DA PROGLASI OKUPACIJU. Ako to ne uradi Vlada ce postati i pravno kolaboracionista, jer UN rezolucija 1244 ne dozvoljava nikakvu oruzanu formaciju na Kosovu koje je sve dok je ta Rezolucija na snazi pravno legalno dio Srbije!! Upozoravam sve dogovorne da svako dalje odugovlacenje proglasenja okupacije Kosova nosi sa sobom nesagledive posledice po Srbiju i nas narod na Balkanu, i da bilo kakvi pregovori sa SAD ili bilo kim drugim u vezi Kosova ce imati teske posledice po nas ukoliko se ne proglasi okupacija. Ne zaboravimo kako je RSK bila pod protektoratom UN i kako su bili obmanjivani pregovorima da bi onda bili napadnuti oruzanom silom!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *