ТРАМПОВО СТРАШНО ОБРАЋАЊЕ: Спремни смо за напад на Иран!

TRAMPOVO STRAŠNO OBRAĆANJE: Spremni smo za napad na Iran!

16 septembra 2019

DONALD Tramp daao je dozvolu da se američke strateške rezerve nafte koriste ako bude potrebno da se posle napada dronovima na naftna polja Saudijske Arabije stabilizuje tržište `crnog zlata`.

Objasnio je da je dozvolio da se „strateške nafte“ iskoristi onoliko koliko bude potrebno da se obezbedi normalno snabdevanje tržišta i podizanje cena.Naglasio je da Vašington od Saudijske Arabije očekuje razjašnjenje – ko je izveo napad dronovima. pa dodao:

„Dejstvovaćemo u zavisnosti od onoga što dobijemo od Rijada. Mi verujemo da znamo i bez toga ko je napad izveo i naše snage su u punoj bojevoj pripravnosti.“

Iran je i pre ovog Trampovog nastupa otkrio da stalno na nišanu drži dve najveće američke vojne baze na Bliskom istoku. Plu: jedan ratni brod SAD u Persijskom zalivu.

Komandant iranskih vojno-kosmičkih snaga, koje su u sastavu Korpusa čuvara islamske revolucije, Amir Ali Hadžizade, otkrio je da se radi o bazama Al-Udejd (u Kataru) i Az-Zafra ( u Ujedinjenim Arapskim Emiratima). I naglasio da će po tim bazama biti nanet raketni udar ukoliko SAD atakuju Iran.

Hadžizade nije otkrio koji je američki ratni brod „primarna meta napada“, ali je naveo da se trenutno nalazi u Omanskom zalivu.

Hadžizade je ukazao da se u dometu iranskih raketa nalazi sve što Amerikanci imaju „u krugu od 2000 kilometara“.

Američki senator Lindsi Grem javno je pozvao Trampa da naredi „uništavajući udar po iranskim rafinerijama“.

KOMENTARI16 komentara

 1. persida says:

  Natanjahu trlja rucice. Vojna industrija, takodje, neko ce opet praviti pare na tudjoj krvi, to se zove demokratija.

 2. Miraš says:

  Na sve strane gde god Amerikanci ratuju ili će tek da krenu u rat - ratuju za bogata nalazišta nafte i gasa. Jedino da simbolično preimenujemo u "naftu" rudno blago KIM i ono veliko rudno blago u Avganistanu. Amerika je za sebe upravo pronašla izgovor da izvrši agresiju na drugu zemlju, i to na Iran na državu koja je izrazito bogata naftom i gasom. Jemen je odavno napadnut i u ratu je, isto zbog otkrivenog velikog nalazišta nafte na njegovoj teritoriji. Napad na saudijske rafinerije najverovatnije jesu izvršili Huti, ali sa ciljem da oslabe opasnog agresora. Ali KSA je dugugodišnji američki partner. ... Rat u Jemenu u vestima se jako malo pominje. Imam utisak da smo odavno u trećem svetskom ratu, samo istoričari moraju da ćute dok traje ova velika gužva.

  • opet ja says:

   Bez nuklearnog oružja ne mogu da pobede Iran. A u slučaju napada Iran će da zbriše raketama sve zalivkse zemlje i američke baze u njima, tankeri kroz Hormuz neće ići, verovatno će i Izrael da bude napadnut iz Sirije i samog Irana. Najviše će da zarade petrohemijske kompanije zbog skoka cene nafte, a posle njih vojno industrijski kompleks.

   • Miraš says:

    Pretpostavljam da će Iran izdržati vazdušne napade SAD. Zbog neuspelog američkog napada na Iran vojno-industrijski kompleks SAD će samo manje zaradjivati.

   • Miraš says:

    Iranci zasad nisu pominjali napade na Izrael kao odgovor na američke napade. Zato što bez vojne sile SAD jasno je da nema ozbiljnog napada na Iran. Baš Amerikancima je i trebalo da kažu STOP sa ginućete u dve baze i na vašem američkom brodu, što su i rekli. Da li će Iran gadjati teritoriju Izraela - zavisi od toga šta sve će se dešavati tokom napada. Ako izraelski lovci budu učestvovali u napadu te lovce će sigurno gadjati. Netanjahu je dovoljno lud da pošalje i izraelske lovce u napad na Iran, a posle toga biće sve izvesnije da i teritorija Izraela biće meta.

 3. Slobodanka says:

  I posle boltona bolton. Mora i Tramp da povede bar jedan rat tokom svog predsedničkog mandata, već je krajnje vreme. ... Da li će tokom američkog vazdušnog napada na Iran biti napadnuta i Sirija? Zašto je Netanjahu na sastanku u Moskvi 12.09.2009. godine povodom bezbednosne kordinacije Ruska vojska u Siriji- Vojska Izraela insistirao na dozvoli da avioni Izraela vrše napade na iranske snage na teritoriji Sirije? Neposredno pre toga Netanjahu je JAVNO pretio napadima na Gazu i Palestinu, ali da li TAJNO tada 12.09.2019. znao da će se dogoditi napad na Iran? U slučaju napada na Iran za koautora Izrael preteća opasnost su napadi iz blizine: 1) Palestinci iz Gaze i Palestinci u raseljenju u Libanu i Siriji, 2) Hezbolah iz Libana i prisutan u Siriji i 3) IRANSKE SNAGE od ranije prisutne na teritoriji Sirije. Svi koje sam nabrojala su sistematski napadani od strane Izraela poslednjih dana, a i mesecima i godinama pre toga. Da bude izvršen napad na Iran - to Izrael odavno traži.

  • Svarog says:

   Jel' si ti danas skuvala ručak???

   • Slobodanka says:

    Nisam. Kad? Imali smo od juče.

  • persida says:

   Dobro kazes, ali bih te zamolio da pogledas mapu Velikog Izraela koju su iscrtali cionisti pre vise od sto godina, ima je na internetu. Bez poznavanja te mape nije lako razumeti desavanja na Bliskom istoku.

 4. Za Srbiju says:

  Samo krenite. Jedva čekam.

 5. Slobodanka says:

  Tramp je dozvolio da se američka „strateška nafta“ iskoristi onoliko koliko bude potrebno da se obezbedi normalno snabdevanje tržišta. Ali njegova izjava da će napasti Iran imaće psihološki efekat destabilizacije tržišta nafte, zbog te izjave tražnja i cene nafte će skakati bez obzira što otvara "strateške rezerve". O psihološkim efektima na tražnje i cenu u Americi sigurno znaju. Američki naftaši mogu da trljaju ruke.

  • teoretičar says:

   Pa Američke velike naftne kompanije uvek dobro zarađuju ali uvek i najviše gube. Dosadilo im sa rušenjem SSSRa i niskim cenama nafte, pa sad opet i zato su zdušno pomogli dolazak Trampa na vlast. Eto, sve te kompanije jedva čekaju bilo kakvu pometnju na svetskom tržištu da bi slobodno dizale cene nafte u Americi. Uostalom, tu će cenu platiti samo delimično američki narod, jer industrijaska nafta je subvencionisana u Americi i cena može da ode do neba, ona za industriju ostaje ista već skoro 20 godina. To znači da za američku privredu nema neke važnosti da li je cena nafte 5 dolara ili 2 dolara po galonu a velike naftne kompanije ipak zarađuju. Te velike kompanije i Rusi imaju potpuno iste interese ali dele pad profita kada američki političari sruše cenu nafte. Interesantno, ali Tramp zaista radi za te biznis kompanije amerike a indirektno Rusija od toga ima samo koristi.

 6. RASPUCHIN says:

  Sve mi se čini da je i "Bondstil" u dometu? Ako je tako , bili bi zahvalni Iranu da ga malčice potkači.

 7. Slobodanka says:

  Taman pomislim da je ovo samo nova Trampova pretnja Iranu koja opet neće biti realizovana, kad ono ŠIPAK meni. ... Huti prete Saudijskoj Arabiji novim napadima. ... Pobunjenici na severu Jemena iz pokreta „Ansar Alah“ (Huti) saopštili su da mogu u svakom trenutku da izvedu nove napade na objekte Saudijske Arabije. „Upozoravamo kompanije i strance da se ne nalaze u mestima koja su bila naše mete, zato što ona i ostaju naše mete i mogu opet biti napadnuta u svakom trenutku“, rekao je televiziji „Al Masira“ zvanični predstavnik Huta. On je potvrdio da oni imaju oružje koje može da postigne svaki cilj u Saudijskoj Arabiji kada oni požele, jer Kraljevina treba da računa na to i da prekine svoju agresiju protiv Jemena.

 8. teoretičar says:

  Ne verujem da će biti nekih većih ratnih dejstava Amerike a pogotovo ne u Iranu sve dok ne prođu američki izbori. A to što ja ne verujem, nije nikakvo merilo. Može biti ali ne mora da znači. Ipak, Amerika NEĆE napasti Iran ni danas ni sutra. Aj da vidimo koliko sam baba Vanga a koliko sam u pravu. (Tramp je imao bolje vreme za napad na Iran pa ipak nije napao)

 9. A akoM says:

  Za početak,Izrael-USA je i bez kopnene kampanje i postavljanja svog režima u Iranu,za početak dovoljno da iz daljine iz-rokaju Iran toliko da otklone A-opasnost(i općenito vojnu opasnost) po Izrael,računajući da se zbog te"sitnice"neće direktno umiješati Rusija i Kina,a da će jeftino Iran vratiti u kameno doba!I u toj slici je najopasnije to što je zbog toga jako blizak realnosti,odnosno realizaciji,zbog konzervativnih snaga u Rusiji i Kini koje će htjeti izbjeći sudjelovanje u Velikom konvencionalnom kopnenom itd. Ratu koji USA priželjkuje na Blistoku,a ne želi im se ni u Svjetski A-rat, koji najviše paše opet USA!Ali,isto tako se mogu možda neočekivano naći i neke progresivne snage u Rusiji i Kini,koji i bez javne i direktne vojne podrške,odluče ipak"skriveno i pod lažnim zastavama svojih posada"tamo isprobati svoja daljinska oružja,rakete,obučenost itd.,a po Izrael-USA avionima,flotama,čak bazama(izvan Izraela),naftnim poljima SaudiArabije itd.,praveći se blesavima tako duže vrijeme,što i mogu ako budu uspješni u tome uvođenju u taj novi tip rata,diabolički! Ako su tehnički,logistički i voljno sposobni i spremni za to!Ali,vjerovatno nisu spremni!Nego će vjerovatno iznenada shvatiti da nisu spremni ni gledati kako Izrael-USA-Zapad buja i raste na Blistoku i šire njima pred nosom,a da oni to ipak ne moraju gledati ako skinu maske i oni,i bace po tim teritorijima A-bombe itd.,i srede svoja dvorišta temeljito!Pa će Vjerovatno to tako i biti,bez maski i rukavica, primitivno i jasno,dok svima na svijetu istina ne prisjedne i izbije na nos!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *