Transformacija Balkanskog regiona posle lokalnih izbora u “Republici Kosovo”

Transformacija Balkanskog regiona posle lokalnih izbora u “Republici Kosovo”

3 октобра 2013

ana-filimonovaPiše: Ana Filimonova

Nastupa ključni trenutak po pitanju Kosmeta. On je povezan sa izborima zakazanim za 3. novembar tekuće godine, koji treba da budu održani na celokupnoj teritoriji samoproglašene “Republike Kosovo”. Da pojasnimo: po Briselskom sporazumu koji su 19. aprila potpisali Beograd i Priština, sever Kosova i Metohije se nedvosmisleno predaje pod upravu Prištine, čime se zaokružuje potpuno formiranje državnosti “Republike Kosovo”. Da podvučemo: po tom sporazumu sever Kosmeta se uključuje u granice kosovske kvazidržavne formacije. Na toj poziciji stoje: zapadni faktor, Priština i Beograd – poslednji se u rešavanju kosmetskog problema u potpunosti solidarisao sa Zapadom i Prištinom. Sveobuhvatna propagandna kampanja o neophodnosti izlaska Srba na kosovske lokalne izbore zakazane za 3. novembar, koju je raširila srpska vlada, odnosi se na učešće srpskog stanovništva u društveno-političkom životu “Republike Kosovo” (navodno,” radi zaštite njihovih prava”, “radi mogućnosti da sami izaberu predstavnike koji će braniti interese Srba”). Beogradu je pružena samo ograničena mogućnost finansiranja niza srpskih institucija u “RK”, no, to je sve u skladu sa uobičajenom praksom finansiranja srpskih institucija u inostranstvu.

Peter Blomajer, nemački ambasador na Kosovu, kristalno je jasan po ovom pitanju. On je u intervjuu koji je 2. oktobra tekuće godine dao za Radio KiM, izjavio da “Sporazum o normalizaciji (odnosa između Beograda i Prištine) podrazumeva da sever pripada Kosovu i ne može se odvojiti”. Iz njegovih sledećih reči se vidi koliki značaj pridaje Nemačka pitanju organizacije lokalnih izbora na severu Kosmeta – “izbori imaju značaj koji se prostire na prostor čitavog regiona”. Blomajer ukazuje da u obaveze srpske vlasti spada i to, “da objasni Srbima na Kosovu kakva prava oni stiču, isto kao što i “Republika Kosovo” treba da pokaže da se poštuju prava koja su predviđena za Srbe po tom sporazumu isto onako kao i prava zagarantovana Ustavom”. Sve ono o čemu govori ambasador Nemačke – zakoni, Ustav, sistem prava itd., odnosi se isključivo na zakonodavstvo “Republike Kosovo”. Po pitanju severa Kosmeta on još podvlači: ”Umesto subvencionisane regije, treba da se pojavi država sa jakom privredom”, a što se tiče stanovništva, Blomajer ističe “neophodnost da se ono pomiri sa realnom situacijom”. Sve što mogu učiniti kosmetski Srbi – ističe nemački ambasador – jeste da izađu na izbore. Bojkot izbora “koji se propagira na severu, samo unosi konfuziju”, “Srbi treba da izaberu predstavnike koji će adekvatno da zastupaju interese građana” (da ponovo istaknemo – u “Republici Kosovo” – A.F.).

Sa svoje strane, ni Priština ne dozvoljava dvostruko ili zamagljeno tumačenje Briselskog sporazuma, ne dozvoljavajući Beogradu da izbegne pitanje u kakvom će upravo državnom obliku biti održani izbori. Hajredin Kuči, zamenik kosovskog premijera, izjavio je da, od početka izborne kampanje – 3. oktobra 2013. godine – Priština zabranjuje bilo kom zvaničnom predstavniku Srbije ulazak na teritoriju Republike Kosovo, pošto ona ne želi uvlačenje zvaničnog Beograda u kosovske izbore. Srpskom premijeru Ivici Dačiću “Republika Kosovo” odmah je zabranila planiranu posetu opštini Štrpce na jugu Kosmeta.

Na mitingu koji je održan 25. septembra 2013. godine izražena je pozicija Srba sa severa Kosmeta i autor ovih redova bila je svedok tih događaja. Srpski lideri su istakli nekoliko principijelnih odredbi koje jasno odslikavaju situaciju oko izbora, kao i posledice koje proističu iz učešća Srba na izborima pod patronatom Prištine. Pre svega se radi o gubitku starih, a ne o dobijanju novih radnih mesta, kao i o nemogućnosti da se obezbedi lična sigurnost – srpska policija i srpske specijalne službe prestale su da deluju na severu Kosmeta, njihove nadležnosti prelaze u ruke Kosovske policije koja je sastavljena od boraca bivše OVK i u ruke specijalne službe Hašima Tačija SHIK, koja se specijalizovala za eliminisanje političkih protivnika Hašima Tačija.

Pitanje stvarnog ili virtuelnog uvlačenja Srba sa severa Kosmeta u glasački proces na protivustavnim lokalnim izborima i samim tim njihovo stavljanje pod kontrolu Prištine, Beograd rešava na dva načina: direktnim zastrašivanjem srpskog stanovništva (pretnjama da će ostati bez posla, uključujući i članove porodica, u slučaju neizlaska na izbore), a takođe i masovnim falsifikovanjem biračkog spiska. Tako je na primer Sekretarijat “Centralne Izborne Komisije Kosova” saopštio 30. septembra tekuće godine da je od spiska sa 40 hiljada srpskih birača koji je CIK-u Prištine predala Srbija, CIK Prištine odobrila pravo učešća na glasanju za samo 6 593 čoveka. Preostali spisak sa više od 32 hiljade ljudi sadrži neistinite podatke (ime i prezime ili datum rođenja nisu istiniti).

Po ocenama srpskih lidera sa severa Kosmeta, izlaznost Srba neće biti veća od 3%. Da bi “međunarodna zajednica” priznala izbore za legitimne, izlaznost mora biti veća od 15%. Kako bi se izvršio ovaj zadatak, odmah po isteku roka za predaju biračkih spiskova, u Briselu je postignut novi sporazum. Prema novom biračkom spisku koji je dostavio Beograd (mimo volje samih birača – A.F.), na spisak za sever Kosmeta će biti dodato novih 12 700 ljudi. To su Srbi koji žive u Srbiji, ali u skladu sa dokumentima iz Matičnih knjiga oni su rođeni na teritoriji severnog KiM-a što im, navodno, omogućava da učestvuju na kosovskim izborima. Međutim, ovo predstavlja flagrantno kršenje zakona, pošto na severu Kosmeta nije registrovana nasilna migracija stanovništva, pa tako najnoviji spisak predstavlja ljude koji su iz najrazličitijih razloga napustili teritoriju Kosmeta i imaju pravo glasanja samo na biračkim mestima gde su registrovani, a ne gde su rođeni. Dakle, ovde je zamisao sledeća – zameniti volju onih koji zaista žive na severu Kosova i Metohije voljom migranata sa Kosova i Metohije.

Treba uzeti u obzir i sledeći važan faktor: u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, u punom skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije u potpunosti funkcioniše Skupština AP KiM. Iz ovoga sledi da novoizabrane “prištinske lokalne strukture” nemaju nikakvu legitimnost iz perspektive zakonodavstva Republike Srbije.

Priznavanje važećim lokalnih izbora “Republike Kosovo” izazvaće nepopravljivu transformaciju Balkanskog regiona po nekoliko ključnih parametara. Pad severa Kosmeta koji se zahvaljujući suprotstvljanju Srba nalaze izvan prištinsko-natovskog sistema, dovešće do toga da će se u neposrednoj blizini Južnog toka otvoriti slobodni putevi za završno formiranje vojno-transportne infrastrukture NATO pakta i njegovih saveznika. Zatim, posle odobravanja “kosovskog presedana” doći će do lančane reakcije i otcepljenja Vojvodine, juga uže Srbije i u celini raspada srpskog korpusa na Balkanu, uključujući i Republiku Srpsku, Crnu Goru i Makedoniju. Makedonija kreće u svestranu (uključujući i vojni aspekt) saradnju sa “Republikom Kosovo”. Talat Džaferi, makedonski ministar odbrane i komandant Kosovskih snaga bezbednosti Agim Čeku, potpisali su 1. oktobra tekuće godine u Skoplju Protokol o vojnoj saradnji, po kome Makedonija postaje jedan od glavnih partnera Kosova u oblasti odbrane. Protokol predviđa saradnju Armije Makedonije i KSB u obrazovanju, razmeni iskustava, zajedničkoj obuci, susretima stručnjaka iz različitih oblasti i korišćenje vojnog objekta “Krivolak” za organizovanje zajedničkih vojnih vežbi…

Na taj način, posle pada i poslednje barijere – severa KiM – zemlje juga Balkanskog regiona izgubiće mogućnost geopolitičkog kretanja u smeru koji je suprotan “zapadnom faktoru”, što će ih još više marginalizovati i odbaciti na pozicije još gore od onih koje su imali kao spolja kontrolisani protektorati. U slučaju priznavanja legitimiteta ovih izbora, Rusija će biti prinuđena da vodi dijalog sa vlastima u Prištini čiji legitimitet ne priznaje, što će postepeno podlokavati i poverenje srpskog stanovništva u nju samu i u celini će suziti mogućnost ruskog prisustva na Balkanu. Tim samim će se srpski korpus u svom antiglobalističkom i antinatovskom suprotstavljanju, lišiti gravitacionog polja, što će otvoriti praktično neograničene mogućnosti za jačanje SAD, Nemačke, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske na Balkanu, a takođe i za devijantne kriminalne grupacije i pokreta vehabijskog usmerenja, koji su se raširili na Kosmetu.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u