ТРАНСКРИПТ РАЗГОВОРА КЛИНТОНА И ЈЕЉЦИНА О СРБИМА и бомбардовању 1999. године

TRANSKRIPT RAZGOVORA KLINTONA I JELJCINA O SRBIMA i bombardovanju 1999. godine

11 jula 2024

Američki istraživači objavili su transkript telefonskog razgovora predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, Bila Klintona i Borisa Jeljcina, tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Jeljcin je optužio Sjedinjene Države da su napravile veliku grešku i ogromnu humanitarnu katastrofu NATO agresijom na Jugoslaviju!

On je, takođe, priznao da mnogi u Rusiji zahtevaju slanje trupa i intervenišu i da se sve više protiv Amerikancima. Kako je Jeljcin otkrio, komunisti, koje je bilo sve teže obuzdati, pozivali su na direktno suprotstavljanje bombardovanju, piše Aloonline.me.Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin i njegov američki kolega Bil Klinton prvi put su razgovarali 19. aprila 1999. godine, nakon što je počelo bombardovanje Jugoslavije.

Sa transkripta njihovog telefonskog razgovora skinuta je tajnost od strane istraživačke organizacije „Arhiv nacionalne bezbednosti“ na Univerzitetu Džordž Vašington.

Klinton je zvao Jeljcina u 16.30 po moskovskom vremenu, dijalog je trajao 43 minuta.

Američki lider je pozdravio Jeljcina rečima „Zdravo, Borise“, koji je odgovorio „Dobro jutro, Bile“ (u Sjedinjenim Državama u to vreme je bilo 09:30 – prim. aut).

Klinton je započeo razgovor rečima „Kosovo je jedan od najvećih testova za Evropu, a ruska pomoć će nam omogućiti da postignemo bolje diplomatsko rešenje“.

– Znam koliko su visoki ulozi, Borise. Pokušavamo da postignemo trajni mir na Balkanu – uveravao ga je Klinton.

Odgovarajući, Jeljcin je rekao da se nikada nije suočio sa tako složenim problemom kao što su vojne akcije NATO- a u SR Jugoslaviji.

– Dozvolite mi da još jednom naglasim da nedavni događaji potvrđuju da su Sjedinjene Države i NATO napravili veliku grešku. Pogrešno ste izračunali posledice. Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević nikada neće kapitulirati – rekao je Jeljcin.

On je dodao da su akcije alijanse dovele do gigantske humanitarne katastrofe i pozvao na prekid bombardovanja, koje su stajala na putu mirovnih pregovora.

Da bi to uradio, Jeljcin je savetovao Klintonu da smisli „prikladan izgovor“ i pokaže se kao human i mudar političar.

– Teško je razmišljati o diplomatskom rešenju kada bombe i projektili eksplodiraju oko vas – naglasio je Jeljcin.

Klinton je odgovorio nabrajajući „zločine“ srpske vojske: da su navodno spalili sva kosovska sela, žive spalili same stanovnike i silovali decu.

On je pristao da prekine bombardovanje samo pod uslovom da Srbija povuče svoje trupe.Jeljcin je primetio da je NATO bombardovanje značajno narušilo rusko-američke odnose.

Ruski lider je priznao da je pod ozbiljnim pritiskom, jer mnogi pozivaju Moskvu da interveniše, pogotovo što je NATO otvoreno podržao jednu od strana u ratu – Albaniju.

– Biću iskren, antiamerička i anti-NATO osećanja u Rusiji rastu kao lavina. Veliki je pritisak na mene i na celo rusko rukovodstvo da pomognemo Jugoslaviji. I dalje se protivimo učešću Rusije u sukobu, ali naša sposobnost da se odupremo ovim zahtevima je ograničena – naglasio je Jeljcin.

Predsednik Rusije je pojasnio da pritisak vrše „komunisti“ koji zahtevaju da se u Jugoslaviju pošalju oprema i trupe.

Napomenuo je da je zabrinut zbog antiameričkih ojećanja Rusa i da je sve teže odupreti se komunistima.

Međutim, Jeljcin je bio kategorički protiv direktne intervencije, verujući da će to dovesti do evropskog, a zatim i svetskog rata.

Umesto da snabdeva oružjem, pristao je samo na pružanje humanitarne pomoći.

U razgovoru sa Klintonom, Jeljcin je podržao ideju da se zadrži široka autonomija Kosova i Metohije i da se ne deli Jugoslavija.

On je pozvao na pronalaženje uticajnog lidera za Albance koji bi mogao biti doveden za pregovarački sto sa Miloševićem.

Jeljcin je rekao da je svojoj desnoj ruci, bivšem ruskom premijeru Viktoru Černomirdinu, dao instrukcije da leti po muslimanskim zemljama i pruži podršku Albancima.

Prema rečima predsednika Rusije, to je trebalo da pomogne da se pregovori započnu.

Prema njegovim rečima, najozbiljniji nesporazum između Rusije i SAD u to vrijeme bilo je pitanje prisustva stranih snaga u Jugoslaviji posle borbi.

Predsednik Rusije se složio da bez ovoga izbeglice neće moći da se bezbedno vrate.

On je, međutim, tražio da se to pitanje reši samo zajedno sa rukovodstvom Jugoslavije, a ne da se u zemlju šalje misija NATO-a.

Umesto drugog, Jeljcin je predložio mirovni kontingent UN „plavih šlemova“ , koji bi uključivao ruske trupe.

– Jasno je kao dan da Jugoslavija neće pristati na vojnu misiju NATO-a. Zato što će dugo biti alergični na NATO – rekao je Jeljcin.

Međutim, Klinton je bio delimično protiv.

On je verovao da će Albanci položiti oružje samo ako bude zagarantovano prisustvo NATO-a u zemlji.

Istovremeno, američki lider je pristao na ruske mirovne snage.

– Potrebni su nam Rusi da ovo uspe – priznao je Klinton.

Bombardovanje Jugoslavije, koje je NATO započeo bez dozvole UN, trajalo je 78 dana, do 10. juna 1999. godine.

Alijansa je bacila više od 23 hiljade bombi i projektila na SR Jugoslaviju.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Rusi su nas predali u ruke Amerikancima, gde smo jos uvek. Prosecan Srbin nikada od Rusije nije dobio nista, ali je zato Vucic dobio jedan od najvisih ruskih ordena. Ne mozemo, naravno, voleti Amerikance zbog onoga sto su nam uradili, ali je besmisleno gajiti i nekakve srpsko-ruske fantazije. Pocecemo da rastemo kad shvatimo da smo uvek bili sami.

  • Pravda says:

   Srbi i Rusi su jedan na-ROD, utuvi to u tu praznu tikvetinu sto je nosas okolo.

  • Neksus says:

   Besmisleno je gajiti neka nadanja da su oni koji su ubijali nas i nasu decu decenijama,cak i sada nas ubijaju zaprasivanjem,vakcinama,itd nasi"prijatelji" koji nam zele dobro.Za vasu informaciju Persido,Rusija je tada bila maltene na kolenima koliko su ih unistili oni koje je Zapad podrzavao.Prvo se potrudite da svoju zemlju sredite pre negoli pobegnete na "zlatni"Zapad ili okrivljujete druge sto se nisu tukli umesto vas. P.S Imajte u vidu(sto sumnjam da znate)da je u toku bombardovanja dosta Rusa se borilo zajedno sa tadasnjom JA(koju su sluzili i dosta nac.manjina)

 2. milorad5 says:

  jeljcin i njegova vlada "eksperata" sastavljena od američkih državljana nas je predala NATO paktu ali su predali i rusiju u tom momentu,setite se samo onog pacova kozirjeva koji je odmah zbrisao u ameriku čim je putin došao na vlast a takvih američkih komesara nije bilo malo za vreme jeljcina...sad je jasno da je jeljcin bio podmetnuti dupli agent i da je gotovo uništio rusiju ali u onom trenutku sludjenosti u moskvi niko to nije mogao jasno da vidi,niko osim nas SRBA...dobro im je njihov agent jeljcin savetovao ali u vašingtonu su upali u opijenost svojom moći i do dan danas iz tog ludila nisu izašli,objasniče istočna BRIKS alijansa uskoro koliko su stvarno moćni,jajarama iz NATO pakta...to ZLO sa zapada mora da se uništi po svaku cenu,sad je to sasvim jasno svakom normalnom čoveku na ovoj planeti,makar svi nastradali to zlo ne sme da ostane jer ishod je ISTI za sve nas,nemožemo te ljudoždere ostaviti da vladaju ovim svetom..

 3. Zeka says:

  "U razgovoru sa Klintonom, Jeljcin je podržao ideju da se zadrži široka autonomija Kosova i Metohije i da se ne deli Jugoslavija." Da li je ovakvo Jelcinovo "razmišljanje" odraz alkoholizma ili neverovatne političke naivnosti, ili, pak, jednostavne činjenice da se radi o podmetnutom agentu? Da li bi ruski državnik sa iole političkog smisla i razuma ikada verovao u to da će Amerikanci sa NATO preduzeti onoliki vojni projekat da ne bi dobili ništa? Bilo je jasno da se vojnim putem ide na rasparčavanje SR Jugoslavije, nasilno otimanje dela teritorije Srbije i formiranje svog stalnog uticaja u regionu pomoću stacioniranja NATO na neodređeno vreme. U ovom tekstu posebnu pažnju privlače podaci o držanju ruskih komunista. Čini se da su oni bili jedina politička snaga koja je imala realan pogled na zapadnjačke bandite i njihove namere. Otud i poziv na konkretan otpor američkim pretenzijama i pružanje vojne i svake druge pomoći SR Jugoslaviji tj. Srbiji i Slobodanu Miloševiću. I ovde ću ponoviti ono o čemu stalno upozoravam - autentični, pravi komunisti su prirodan saveznik u borbi protiv američkog i NATO imperijalizma i hegemonizma!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *