ТРАСОВА ОТИШЛА ПОСЛЕ 45 ДАНА: Сви детаљи оставке британске премијерке

ТРАСОВА ОТИШЛА ПОСЛЕ 45 ДАНА: Сви детаљи оставке британске премијерке

21 октобра 2022

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас поднела је оставку и истовремено се повукла са лидерске позиције у Конзервативној партији, истакавши да у садашњој ситуацији није у стању да води државу. Мандат Трасове од само 45 дана остаће уписан као убедљиво најкраћи у британској историји, испред Џорџа Канина, из 1827. године, од 119 дана.

Трасова је, пре него што је се обратила нацији испред седишта владе у Даунинг стриту број 10, о томе обавестила краља Чарлса. Обављаће премијерске дужности док се не изабере њен наследник.Претходно је посланица из редова Конзервативне партије Шерил Мареј поднела захтев Парламенту за изгласавање неповерења премијерки, објаснивши да је „полагала велике наде у Лиз Трас, али је њена позиција постала неодржива“. До курцшлуса је дошло пошто је Трасова лансирала свој мини-буџет, који је оборио вредност фунте и државних обвезница, пореметио тржиште и направио расцеп унутар Конзервативне странке. Иако је признала грешку, изјавила је да је борац и да ће средити неред, јуче је дигла руке.

– Ступила сам на дужност у време велике економске и међународне нестабилности. Породице и предузећа бринули су како да плате своје рачуне. Путинов илегални рат у Украјини угрожава безбедност целог нашег континента. А нашу земљу је предуго кочио низак привредни раст – поручила је Трасова у јучерашњем обраћању.

– Конзервативна партија изабрала ме је да ово променим. Радили смо на смањењу рачуна за енергенте и направили визију ниских пореза, уз економију високог раста, која би искористила слободе „брегзита“. Пошто је све то пало у воду, признајем да, с обзиром на ситуацију, не могу да одговорим на обавезе које сам прихватила као премијер.

Она је додала да је јуче ујутру са председником Комитета 1922, Грејем Брејдијем, постигла договор да се избори унутар странке заврше следеће недеље.

– Ово ће осигурати да останемо на путу да испунимо своје фискалне планове и одржимо економску стабилност земље и националну безбедност. Хвала вам – казала је.

Британски Би-Би-Си коментарише да је „ниво хаоса у влади, Парламенту и Конзервативној странци довео премијерку до тачке на којој је схватила да не може да настави“. Њеној одлуци претходиле су и бурне сцене у Доњем дому, као и веома снажни притисци да се повуче. У среду увече је, према наводима посланика, у предворју Парламента дошло свађе. Министарка рада у сенци Ана Мекморин написала је на „Твитеру“ да је видела једног конзервативца „у сузама“. Сукоб је ескалирао па је Линдзи Хојл, председник Доњег дома, покренуо истрагу о недоличном понашању посланика.

Сведоци смо, кажу коментатори, најбрже смене власти у савремено доба. Кључно је питање да ли торијевци могу да поставе новог премијера и избегну нове опште изборе које лабуристи увелико траже. „Имаћемо трећег премијера ове године, што је ситуација без преседана, каква је, уосталом и актуелна криза власти у Великој Британији“.

(Tanjug)

KOMENTARI6 коментара

 1. Maledetto Rompio Coglioni says:

  Aaauuuuuu, aj je STABILNA ova engleskaaa 😂😂😂...jaka, jaka država 😂😂😂

 2. rade n says:

  Od Engleske ostaše sa opredmecenim zanimanjem koje daje neke plodove,nažalost gorke,samo špijuncine koje prave zlo svetu sa teškim posledicama.A pošto već nemaju stabilnu i ekonomski prosperitetnu zemlju,izgubiće i oni tlo i podršku,pa će otići u istoriju kao necasni i zli ljudi iz zemlje koja je samo pljackala I ugnjetavala tuđe narode.Za sada se još hrane plodovima onih preko bare kojima se sprema rascep i propadanje.!

  • Velika Metla, says:

   раде н ..., од укупног богатства које имају 90% је опљачкано широм света. Па би им требало ПОД ОБАВЕЗНО затворити све " маршруте " којима и даље пљачкају. На тај начин тај смрдљивиПасји накот звани " енглез " ће се угушити у сопственом смраду, како духовном тако и физичком.

 3. milorad5 says:

  šteta što nije potrajala,glupača bi unakazila londonske pacove.Ali to samo pokazuje da je ona POSADJENA na tu funkciju zbog nekih drugih namera i planova i sada kada je pajac odigrao ulogu pokreće se drugi deo plana,ali nije baš jasnoda li je samo trebal da počisti "nepodobne" koje je POZVAL u kabinet i tako ih potpuno diskreditovala politički u nekoj budućej kombinaciji ili je ovo priprema terena za SPASIOC funte,ako je ovo drugo divlje me zanima koja će to sad juška iz POZADINE da bude izbačene na scenu ali će sigrno to biti neki owerlord londonskih banakrskih dinastija,možda mladjani poletarac da ga tata zaposli:)Jedna od ove dve mogućnosti koje sam gore naveo je vrlo izvesna.Videćemo da li će operacija britanskih mozgova naživo sa dosta kokaina na ulicama nastaviti ili je ipak bistra liza bila samo mamac da se navuku i presvuku mnogo opasnije face u njenoj okolini,koje su očigledno izgubile poverenje gazda u opštoj paranoji koja tamo počinje da miriše kao trula banana.Koliko znam o lizici ona je ipak mentalno nesposobna za komplikovanije operacije i verovatno je bila nameštaljka nekolicini "obojenih" pretedenata na uži krug londonske kamaprile ista priča kao i sa tatom dody fajeda bivšeg dečka princeze dajane,ipak se zna mesto pakistancima afrikancima i indijcima u hijerarhiji brit.imperije, ato je na otiraču ISPRED VRATA downing streeta 10:)mogu da pridrže kišobrane a ako malo više zinu pridržaće nešto drugo kao i ovih par "počastvovanih" mestom u vladi a zatim brutalno najurenih kerova.

 4. persida says:

  Al bazdi ta njihova demokratija. Verovatno je smenjena jer nije pedofilka.

 5. da da says:

  Engleska mora imati resurse da bi nastavila živeti kao do sada.Nema više džabe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u