ТРАСОВА ОТИШЛА ПОСЛЕ 45 ДАНА: Сви детаљи оставке британске премијерке

TRASOVA OTIŠLA POSLE 45 DANA: Svi detalji ostavke britanske premijerke

21 oktobra 2022

BRITANSKA premijerka Liz Tras podnela je ostavku i istovremeno se povukla sa liderske pozicije u Konzervativnoj partiji, istakavši da u sadašnjoj situaciji nije u stanju da vodi državu. Mandat Trasove od samo 45 dana ostaće upisan kao ubedljivo najkraći u britanskoj istoriji, ispred Džordža Kanina, iz 1827. godine, od 119 dana.

Trasova je, pre nego što je se obratila naciji ispred sedišta vlade u Dauning stritu broj 10, o tome obavestila kralja Čarlsa. Obavljaće premijerske dužnosti dok se ne izabere njen naslednik.Prethodno je poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej podnela zahtev Parlamentu za izglasavanje nepoverenja premijerki, objasnivši da je „polagala velike nade u Liz Tras, ali je njena pozicija postala neodrživa“. Do kurcšlusa je došlo pošto je Trasova lansirala svoj mini-budžet, koji je oborio vrednost funte i državnih obveznica, poremetio tržište i napravio rascep unutar Konzervativne stranke. Iako je priznala grešku, izjavila je da je borac i da će srediti nered, juče je digla ruke.

– Stupila sam na dužnost u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Porodice i preduzeća brinuli su kako da plate svoje račune. Putinov ilegalni rat u Ukrajini ugrožava bezbednost celog našeg kontinenta. A našu zemlju je predugo kočio nizak privredni rast – poručila je Trasova u jučerašnjem obraćanju.

– Konzervativna partija izabrala me je da ovo promenim. Radili smo na smanjenju računa za energente i napravili viziju niskih poreza, uz ekonomiju visokog rasta, koja bi iskoristila slobode „bregzita“. Pošto je sve to palo u vodu, priznajem da, s obzirom na situaciju, ne mogu da odgovorim na obaveze koje sam prihvatila kao premijer.

Ona je dodala da je juče ujutru sa predsednikom Komiteta 1922, Grejem Brejdijem, postigla dogovor da se izbori unutar stranke završe sledeće nedelje.

– Ovo će osigurati da ostanemo na putu da ispunimo svoje fiskalne planove i održimo ekonomsku stabilnost zemlje i nacionalnu bezbednost. Hvala vam – kazala je.

Britanski Bi-Bi-Si komentariše da je „nivo haosa u vladi, Parlamentu i Konzervativnoj stranci doveo premijerku do tačke na kojoj je shvatila da ne može da nastavi“. Njenoj odluci prethodile su i burne scene u Donjem domu, kao i veoma snažni pritisci da se povuče. U sredu uveče je, prema navodima poslanika, u predvorju Parlamenta došlo svađe. Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na „Tviteru“ da je videla jednog konzervativca „u suzama“. Sukob je eskalirao pa je Lindzi Hojl, predsednik Donjeg doma, pokrenuo istragu o nedoličnom ponašanju poslanika.

Svedoci smo, kažu komentatori, najbrže smene vlasti u savremeno doba. Ključno je pitanje da li torijevci mogu da postave novog premijera i izbegnu nove opšte izbore koje laburisti uveliko traže. „Imaćemo trećeg premijera ove godine, što je situacija bez presedana, kakva je, uostalom i aktuelna kriza vlasti u Velikoj Britaniji“.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Maledetto Rompio Coglioni says:

  Aaauuuuuu, aj je STABILNA ova engleskaaa 😂😂😂...jaka, jaka država 😂😂😂

 2. rade n says:

  Od Engleske ostaše sa opredmecenim zanimanjem koje daje neke plodove,nažalost gorke,samo špijuncine koje prave zlo svetu sa teškim posledicama.A pošto već nemaju stabilnu i ekonomski prosperitetnu zemlju,izgubiće i oni tlo i podršku,pa će otići u istoriju kao necasni i zli ljudi iz zemlje koja je samo pljackala I ugnjetavala tuđe narode.Za sada se još hrane plodovima onih preko bare kojima se sprema rascep i propadanje.!

  • Velika Metla, says:

   rade n ..., od ukupnog bogatstva koje imaju 90% je opljačkano širom sveta. Pa bi im trebalo POD OBAVEZNO zatvoriti sve " maršrute " kojima i dalje pljačkaju. Na taj način taj smrdljiviPasji nakot zvani " englez " će se ugušiti u sopstvenom smradu, kako duhovnom tako i fizičkom.

 3. milorad5 says:

  šteta što nije potrajala,glupača bi unakazila londonske pacove.Ali to samo pokazuje da je ona POSADJENA na tu funkciju zbog nekih drugih namera i planova i sada kada je pajac odigrao ulogu pokreće se drugi deo plana,ali nije baš jasnoda li je samo trebal da počisti "nepodobne" koje je POZVAL u kabinet i tako ih potpuno diskreditovala politički u nekoj budućej kombinaciji ili je ovo priprema terena za SPASIOC funte,ako je ovo drugo divlje me zanima koja će to sad juška iz POZADINE da bude izbačene na scenu ali će sigrno to biti neki owerlord londonskih banakrskih dinastija,možda mladjani poletarac da ga tata zaposli:)Jedna od ove dve mogućnosti koje sam gore naveo je vrlo izvesna.Videćemo da li će operacija britanskih mozgova naživo sa dosta kokaina na ulicama nastaviti ili je ipak bistra liza bila samo mamac da se navuku i presvuku mnogo opasnije face u njenoj okolini,koje su očigledno izgubile poverenje gazda u opštoj paranoji koja tamo počinje da miriše kao trula banana.Koliko znam o lizici ona je ipak mentalno nesposobna za komplikovanije operacije i verovatno je bila nameštaljka nekolicini "obojenih" pretedenata na uži krug londonske kamaprile ista priča kao i sa tatom dody fajeda bivšeg dečka princeze dajane,ipak se zna mesto pakistancima afrikancima i indijcima u hijerarhiji brit.imperije, ato je na otiraču ISPRED VRATA downing streeta 10:)mogu da pridrže kišobrane a ako malo više zinu pridržaće nešto drugo kao i ovih par "počastvovanih" mestom u vladi a zatim brutalno najurenih kerova.

 4. persida says:

  Al bazdi ta njihova demokratija. Verovatno je smenjena jer nije pedofilka.

 5. da da says:

  Engleska mora imati resurse da bi nastavila živeti kao do sada.Nema više džabe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *