ТРАЖЕ ОД СРБИЈЕ да пљуне на себе

TRAŽE OD SRBIJE da pljune na sebe

3 novembra 2017

Gostovanje nemačke nobelovke Herte Miler u Beogradu, kada je za ratove na Balkanu optužila Srbe i navukla gnev srpske javnosti, bilo je tema i agencije Dojče vele koja se posprdno bavila „histeričnim reagovanjem medija u Beogradu“.

Za razliku od ove agencije, dvojica uglednih sagovornika „Vesti“ baš sa nemačkog govornog područja, nemački naučnik dr Rudolf Henzel i funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije David Štokinger oštro su osudili Hertu Miler za zloupotrebu gostoprimstva kao i njene stavove.

Poslednjih godina primećujem rastuće (samo)pokoravanje srpske umetničke i kulturne scene, što, prema mom mišljenju, ide uz političko pokoravanje od 5. oktobra 2000, ocenjuje u autorskom tekstu za „Vesti“ David Štokinger, funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije.

Kao neko ko je zainteresovan za politički razvoj u našem susedstvu, koje obuhvata, za nas Austrijance i region bivše Jugoslavije, koji je godinama u tim zemljama, posebno u Srbiji i Crnoj Gori lično i politički dobro umrežen, redovno čitam srpske medije.

Moji prijatelji i ja ustanovili smo da se takozvane zapadne zamisli o vrednostima i politička gledišta u sve većoj meri u Srbiji bez pitanja i kritike preuzimaju.

Kako, ako nije tako, jedna osoba, kao što je nemačka dobitnica Nobelove nagrade za mir Herta Miler, na Beogradskom sajmu knjiga može dobiti platformu za jedan prvorazredni skandal?

Herta Miler je i do sada već mnogo godina bila poznata po svojim antisrpskim stavovima.

Ona je i prilikom gostovanja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Srbiji i srpskom narodu pripisala jedinu krivicu za ratove usled raspada Jugoslavije: „Srpski narod ima krivicu i sa tom istinom mora Srbija danas da živi.“

Pored toga što je to istorijski netačno, i samo prenošenje veštački kreirane jednostrane NATO i EU propagande 90-ih, to je, prema mom mišljenju i zloupotreba gostoprimstva.

Kada ste gost u jednoj stranoj zemlji ne može se na tako provokativan način domaćin kolektivno okarakterisati kao ratni zločinac.

Šta zapravo stoji iza ovog skandala?

Treba ono, što je kroz propagandu, medije, ali i preko mnogih umetnika i intelektualaca tokom 90-ih definisanu „istina“ sada da prihvati konačno i Srbija.

Ovde je reč o duhovnoj hegemoniji. Srbi treba konačno da priznaju da su ratni zločinci i shvate da moraju dozvoliti da budu „evropeizovani“ i „demokratizovani“.

To je naravno apsurd, jer svako ko se objektivno informiše zna da je istina van „crno-belog prikaza“ izgleda drugačije.

Zbog toga ovde imamo posla sa pravom provokacijom, ako se uzme u obzir da je gospođa Miler građanka jedne NATO države, koja je direktno bila učesnik u ratu i koja je suprotno međunarodnom pravu bila „u prvim redovima“ bombardovanja.

Ona je podržavala NATO agresiju još 1999. godine. Očigledno da i intelektualci nisu pošteđeni rezistentnosti na učenje.

Ne treba tražiti od gospođe Miler nikakvu senzibilnost. Ona jasno zna šta čini i kaže. Rat se dogodio tek pre nekoliko godina.

Ovde je još jednom imperijalna duhovna hegemonija, pod plaštom kulture, širena, a odgovorni u Beogradu trebalo bi da stvarno razmisle da li će ubuduće osobe kao Hertu Miler pozvati na tako važne i tradicionalne manifestacije kao što je Sajam knjiga u Beogradu.

(Vesti-online)

KOMENTARIJedan komentar

  1. doktrina soka says:

    Bravo za reakcije pravih zdravo razumskih intelektualaca, Davida Štokinger i dr Rudolfa Henzela.Ali propagandista i srbomrzaca ima na hiljade u drustvu genocidnih naroda 19 zemalja Nato pakta,koji su zlocinacki,nepostujuci medunarodno pravo,bez ikakvih razloga ubijali srpski narod,a sve zarad bolednih ambicja i zeljom za ubijanjem koja je ceo xxti vek,a i ranijih vekova, ispunjena ratovima,pljackom,ubijanjima naroda u srcu Evrope i ostalim kontinentima.Na zalost u nasem slucaju i u srpskom narodu ima puno tzv umetnika i intelektualaca takve prvinijencije ,koji bi i svoju mater prodali za pare, bez i malo stida.I sta je njima problem pozvati esesovku Mulerovu da nam ispire mozak.No ova spodoba sa sve njenom druzinom ne uklapa se u kvantni mozak velike vecine srpskog naroda.Smece treba overiti i izbaciti na marginu,koju zasluzuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *