TRAŽE PRAVDU I ODŠTETU: Golootočani sve češće tuže

TRAŽE PRAVDU I ODŠTETU: Golootočani sve češće tuže

15 januara 2014

goli-otokBeograđanin Vido Vukotić (79), rodom sa Cetinja, jedan je od rehabilitovanih Golootočana koji je tražio od države zakonom garantovanu odštetu. Komisija za rehabilitacionu odštetu Ministarstva pravde nije mu ni odgovorila na zahtev, podnet 1. oktobra 2013.

Slučaj Vukotića jedan je od apsurdnijih. On je gonjen po dva osnova. Prvi je navodna uvreda tadašnjeg visokog funkcionera, člana CK SKJ, potpredsednika Savezne skupštine i člana SIV-a Lidije Šentjurc, supruge Sergeja Krajgera. Vukotić je radio pri vojsci, koju je želeo da napusti, zbog čega su i počeli problemi.

– Jedan kolega se hvalio da je imao odnos sa Lidijinom kućnom pomoćnicom, na šta sam mu s nevericom rekao: „Ma nemoj, da nisi i Lidiju Šentjurc?!“ Ovaj je bio zgranut kako mogu tako nešto da kažem za visokog državnog funkcionera, a ja sam rekao: „Pa i ona je žena…“ Od ovih optužbi sam oslobođen, ali su citati navedeni u presudi!

Međutim, nije oslobođen optužbi za neprijateljsku propagandu. Povod je bio što su komandantu Prve armijske oblasti general-potpukovniku Pavlu Jakšiću hteli „opel rekord“ da zamene domaćim kolima, sa kojima se Vukotić pred prijateljima sprdao. Rekao je i da je domaći, „Zastavin“ puškomitraljez, ništa u odnosu na atomsku bombu. Tako mu je „spakovano“ širenje neprijateljske propagande i neosnovana kritika domaće industrije, zbog čega je završio na godinu i po dana robije. Prvo je dospeo u zatvor u Ustaničkoj ulici, da bi se ispostavilo da kao tehničar u Centru veze pri Vojsci zna sve tamošnje instalacije. Tako je završio na Golom otoku!

– Rehabilitovan sam 1. avgusta 2012. i naknadno sam podneo zahtev za odštetu. U zakonu piše da u roku od tri meseca moraju da odgovore. Do danas, međutim, ništa – kaže Vukotić.

Ako ga uskoro ne dobije, pokrenuće spor i kroz tužbu tražiti odštetu. On je samo jedan od onih koji se odlučio na taj korak, jer je sve veći broj rehabilitovanih i njihovih naslednika koji ili nemaju odgovor Komisije ili su nezadovoljni visinom obeštećenja.

U Ministarstvu pravde i državne uprave objašnjavaju da je stara Komisija za rehabilitaciono obeštećenje prestala da radi prošle jeseni i da je u toku formiranje nove:

– Zbog formiranja nove došlo je do zastoja u obradi predmeta, pa podneti zahtev Vukotića nije ni razmatran. Formiranje nove Komisije očekuje se do kraja januara.

Lane, dok je još radila, Komisija je razmotrila 459 zahteva, od kojih je 384 usvojila. Od februara 2012. do kraja septembra sklopila je sporazume o poravnanju sa 122 osobe, kojima je isplaćeno 73,9 miliona dinara.

NASLEDNIKE ODBIJAJU

Komisija nije odbila nijednog golootočanina, ali više od 200 naslednika jeste, zato što u vreme zatočeništva najbližih ili nisu bili rođeni ili nisu bili u braku sa golootočaninom. Samim tim nisu trpeli bol i ne sleduje im naknada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *