ТРЕБА УЧИТИ НА ГРЕШКАМА ГРЧКЕ: Србију у ЕУ чека само дужничко ропство

TREBA UČITI NA GREŠKAMA GRČKE: Srbiju u EU čeka samo dužničko ropstvo

14 marta 2015

anti-eu-sentiments-are-rising 5664Ekonomije zamalja Evropske unije se kreću ne samo različitim brzinama, već i različitim pravcima, i kakvo god da bude rešenje za grčku krizu, koja je zapravo kriza cele Evrozone, ono neće biti slavno.

Put u EU, prosto, vodi državu u dužničko ropstvo – istakao je profesor sa Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi dr Miroslav Jovanović na predavanju „EU i Grčka – put ili stranputica i pouke za Srbiju“, koje je organizovala SANU zajedno sa Odeljenjem društvenih nauka i Odborom za ekonomske nauke.

Profesor Jovanović je naglasio da pravi ekonomisti uvek brinu o nečemu, dok ljudi koji pričaju da će biti sveopšteg ekonomskog prosperiteta mogu da budu samo političari, nečiji lobisti ili korisnici narkotika.

– Ako neko u ekonomiji priča slavopojke i govori da će biti sveopšteg prosperiteta, da će svi biti zaposleni i sl., ta osoba nije ekonomista, već političar, lobista, ili korisnik narkotika. Pravi ekonomista se uvek brine za nešto – napomenuo je on, podsetivši na pisanje medija i glomazne naslove koji su u njima preovladavali neposredno pre no što je evrozona zaživela.

U nastavku izlaganja profesor je podsetio na velika zaduživanja koje su sprovodile i naše vlade, pre svega „nadristručnjaci oko Mlađana Dinkića“, konstatujući da se u Grčkoj desila slična stvar, ali u mnogo goroj meri, nakon „medenog meseca“ koji je otprilike trajao od 2001. do 2008. godine.

– Sve je to puklo onog trenutka kada država više nije mogla putem prikupljenih poreza da isplati sve prispele obveznice. Tada je mogla da se zaduži, ali ne po niskoj kamatnoj stopi, već samo po višim, što je dovelo do ekonomske katastrofe – naglasio je Jovanović, rekavši da za krizu u Grčkoj nije odgovorna samo Grčka, koja je „samo vrh ledenog brega“, dok je glavna „rak rana“ evrozone, koja je praktično neizlečiva, zapravo nekompatibilnost ekonomija Nemačke i Francuske koje se kreću potpuno različitim putanjama.

Jovanović je napomenuo da je situacija u Grčkoj brzo izmakla svakoj kontroli, pa da je dolazilo do apsurdnih situacija, a to je da su nemačke firme, poput „Simensa“, najviše pospešivale korupciju u toj zemlji, dok je u isto vreme nemačka vlada vršila pritisak na grčke vlasti da se korupcija smanji.

Na kraju izlaganja, profesor Jovanović se osvrnuo na stanje u Srbiji i trenutni spoljnopolitički kurs zemlje koji je u potpunosti okrenut ka bezuslovnom članstvu u EU.

– Mi ništa ne znamo o budućnosti EU, a naši političari srljaju u nju. Ući u EU je jako teško i mi ćemo morati mnogo toga da platimo za to, uključujući i predavanje teritorije naše južne pokrajine, iako ne znamo šta će nas zateći kada tamo uđemo. Drugo, ako nam se tamo ne dopadne, hoćemo li dobiti povraćaj sredstava? EU vam je kao „Hotel Kalifornija“ (pesma grupe Eagles, prim. ur.), možete da uđete, ali jednom kad uđete, nemoguće je izaći – kazao je Jovanović, podsećajući na primer Velike Britanije koja je na najavu o mogućem izlasku dobila ozbiljne pretnje od Brisela da će joj u tom slučaju biti uvedene sankcije u vidu sprečavanja slobodnog kretanja robe i usluga.

– EU je jedna nezasita hidra koja krlja sve što joj se nađe na putu. Da li Srbiji treba članstvo u takvoj Uniji, i da li Uniji treba ovakva Srbija? Po meni, EU može da iskorači nazad i da postane opet ono što je bila osamdesetih godina, jer jednostavno ima života i posle evra, ali takva mogućnost je malo verovatna – zaključio je Jovanović on, podsetivši na Hajdegerove reči koje je Dragoš Kalajić često ponavljao, da je „Zapad (u ovom slučaju EU) smrt, a Evropa život“.

(NSPM)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *