Требиње: Аматери играју као бардови

Trebinje: Amateri igraju kao bardovi

29 jula 2017

URUČENJEM nagrada Zlatna maska za najbolju predstavu i najbolju ulogu u četvrtak veče će u rekonstruisanoj dvorani Kulturnog centra Trebinje biti završen jubilarni, šezdeseti „Festival festivala“.

Poslednje večeri najveće smotre dramskih amatera u regionu, ansambl trebinjskog pozorišta izvešće komad Ljubomira Đurkovića „Pisac porodične istorije“, u režiji Slobodana Marunovića, a sinoć je publika dugim aplauzom nagradila glumce beogradskog Teatra 011 koji su odigrali predstavu „Dragi tata“ Maje Bogavac.

– Mislim da ovde, bar kad je u pitanju Srbija, dolaze najbolje amaterske predstave, koje mogu da se porede s profesionalnim – kaže Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i član umetničkog saveta festivala. – Amateri su posvećeni tome što rade. Posebno su dobri amateri iz BiH i Republike Srpske. Crnogorci imaju dosta oscilacija, dolaze sve mlađe trupe, bez iskustva, uglavnom iz nekih škola. Slična je situacija i sa Makedoncima. Iz Hrvatske dolaze ozbiljna amaterska pozorišta, koja mogu da se porede sa našima.

Ova vrlo heterogena slika daje odraz amaterskog života danas. To je potvrđeno i na tribini „Šezdeset godina Festivala festivala – Kuda ide pozorišni amaterizam“, na kojoj su pozorišni radnici i predstavnici dramskih amaterskih društava iz regiona imali jedinstven stav – da se sve manje novca izdvaja za pozorišni amaterizam, ali i da entuzijazma ne nedostaje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *