Treći najmoćniji čovek u Rusiji, podneo ostavku na mesto potpredsednika vlade Rusije

Treći najmoćniji čovek u Rusiji, podneo ostavku na mesto potpredsednika vlade Rusije

8 maja 2013

vladimir-putin-and-vladislav-surkovZamenik ruskog premijera Vladislav Surkov, koji je nekada bio glavni politički strateg ruskog predsednika Vladimira Putina, u sredu je podneo ostavku, a često je opisivan kao treći najmoćniji čovek u Rusiji posle predsednika i premijera.

U saopštenju Kremlja navedeno je da je Surkov ostavku podneo dobrovoljno i da ju je Putin prihvatio, prenosi Rojters.

Ruska opozicija krivi Surkova za koncentrisanje vlasti u rukama predsednika zemlje. Surkov je na položaju zamenika premijera bio od reorganizacije iz decembra 2011. godine, kada je smenjen s položaja prvog zamenika šefa kancelarije ruskog predsednika. Ovaj 48-godišnjak rusko-čečenskog porekla je meteorskim usponom došao na vlast, započevši karijeru ranih 1990-ih kada je radio za Mihaila Hodorkovskog, tada vlasnika naftne kompanje „Jukos“, a u Kremlj je ušao tokom mandata prvog predsednika Rusije Borisa Jeljicina 1999. godine.

Kao prvom zameniku čelnika kremaljske administracije, Surkovu je pripisivano u zaslugu da je osmislio politički sistem sa kojim je Putin više od 10 godina bio na čelu Rusije i smatra se da je on skovao termin „suverena demokratija“, navodi AFP.

Ovaj tajnoviti strateg, koji se medijski nije mnogo eksponirao, nadzirao je političke stranke u parlamentu i izborne kampanje koje su neizostavno donosile pobedu Putinovom režimu. On je predvodio kampanju za parlamentarne izbore u decembru 2011. godine za koje opozicija tvrdi da su bili praćeni nepravilnostima, a zbog čega je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice sa najvećim izlivom besa javnosti od ranih 1990-ih. Te godine je Surkov ušao u sastav vlade gde je nadgledao modernizaciju ruske ekonomije kao potpredsednik vlade.

Portparolka premijera Medvedeva je rekla da je Surkov Putinu podneo ostavku 26. aprila i da je premijer znao za njegovu odluku.

Posmatrači navode da odlazak Surkova baca svetlo na sve žešće sukobe između Putinovog Kremlja i Medvedevljeve vlade u trenutku kada ekonomija usporava, a građansko društvo je na „udaru ugnjetavanja bez presedana“. Surkov je podneo ostavku posle veoma neuobičajene javne rasprave s portparolom izuzetno moćne istražne komisije koja ispituje rad fondacije „Skolkovo“, koja se bavi visokom tehnologijom i koju on podržava. Smatrajući da je Surkov prestao da bude potreban Kremlju posle decembra 2011. godine, politički analitičar Aleksej Makarkin podseća da je Surkov bio jedan od glavnih ministara u Medvedevljevom kabinetu.

Analitičar Dmitrij Orešin opisuje povlačenje Surkova kao rezultat „borbe buldoga ispod tepiha“, pošto je, kako objašnjava, Surkov pokušao da se suprotstavi napadu istražne komisije na „Skolkovo“ i „živ je pojeden, a sada vidimo njegove kosti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *