“Трећи светски рат” овде почиње – Учествоваће Русија и Турска – ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

“Трећи светски рат” овде почиње – Учествоваће Русија и Турска – ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

22 октобра 2020

Рат је почео. Азербејџан је напао Јерменију дуж целе линије контакта. Kао и увек, све се догодило прилично неочекивано за две суседне државе, али мислим да је наша обавештајна служба имала информације у вези са припремама за овај рат.

Овај рат се припремао најмање две године. Азербејџан су обучавали турски, као и амерички специјалци.Не гледам на ове војне акције као на битку за Kарабах. Kарабах је у овом случају споредан.

Ово је Ердоганов рат против Русије за Kавказ. Ово је „Цасус белли“ (изговор за рат) и начин на који градимо односе са Турском сада ће нас скупо коштати, тврди руски пуковник Александар Зилин.

На шта мислим? Погледајте изјаве турског лидера. Оштре су. Прецизне су. У ствари, Ердоган је најавио да је Азербејџан ресурс за постизање његових одређених циљева. Циљеви су глобални.

Желео бих да кажем да је, без обзира колико се овде шале на његов рачун, Ердоган данас један од најефикаснијих политичара и лидера.

Циничан је, проницљив и он и његово веће могу да предвиде ситуације. Ако једноставно проценимо наше односе са Турском под Ердогановом влашћу (кажем то са осећајем извесне срамоте), користио нас је свуда, где год је то било могуће.

Трудили смо се да изградимо нуклеарку, поставили смо цевоводе, отворили смо му тржиште и тако даље. Данас, након огромних трошкова за изградњу тих гасовода и нафтовода, испорука је заустављена.

Свуда трпимо губитке. Штавише, овај рат, који је Азербејџан покренуо под притиском Турске, изузетно је опасан за Русију.

Ми смо мултинационална држава и док сви анализирају да ли је Kарабах окупирана, или не-окупирана територија, опасност долази са турске стране.

Отуда Азербејџан, као арена и ресурс, такође постаје наш стратешки непријатељ. Азербејџан није партнер. Немамо ниједног партнера. Имамо или оне који су потрошачи или непријатељи. Тако стоји ситуација у 21. веку.

Рећи данас да је могуће помирити се са Алијевим путем неких политичких консултација је бесмислено. Човек се може помирити само заузимањем чврсте позиције.

На пример, можемо иза затворених врата рећи да на 72 сата затварамо сва азербејџанска предузећа широм Русије, почев од тржишта до свих тих прехрамбених градова, и тако даље и тако даље.

Можемо да решимо ствари са Kурдима тако да у Турској буде ударних таласа. Такође имамо и друге ресурсе које морамо применити да бисмо зауставили овај рат.

Ситуација тамо је за нас катастрофална. На шта мислим? Обе стране сада осец́ају крајњу међусобну мржњу. То је свуда очигледно. Ако је, рецимо, у Јерменији или Азербејџану политика да се усади мржњу према суседу, онда чак и у Русији иста деца из Азербејџана себи дозвољавају да воде флагрантне акције.

Притисак се све више повећава. Неко је ситуацију предвидео на следећи начин. Неки чудни људи са некаквим карактеристичним акцентом намерно упадају у школу. То је провокација. То може учинити било ко – ЦИА, било ко. То могу да ураде момци из Украјине. Дакле, не дај Боже, у школи почињу да кољу децу из Јерменије, или децу из Азербејџана. Рецимо да је случајно утврђено да тамо, у школи, уче деца јерменске или азербејџанске дијаспоре.

Шта Русија треба да уради када се Kавказ подигне, када се подигне азербејџанска, или јерменска дијаспора и све се то претвори у крваву збрку?

Да ли имамо снаге да све то зауставимо касније, када је тај процес у пуној снази? О цему ја прицам? Говорим о том малом рату. Ако Ердоган успе да постигне одређене циљеве и ако (не дај Боже) издамо Јерменију, тада ће наша власт на Kавказу постати једно ништа.

Тамо нећемо моћи да контролишемо ситуацију. Бићемо дужни да … Не знам ни како би поступили. Јер се у овом случају ради о активацији успаваних ћелија.

Све што постоји и све што делује против нас. Стога, када се разговара о овом рату, морамо схватити да, по мом мишљењу: прво Украјина, затим Централна Азија, затим Источна Европа, па Белорусија, па искрено говорећи, овај мали рат, сви ти догађаји потичу из једног уједињеног антируског плана.

Мислим да такав план постоји, наша обавештајна служба је извештавала политичку администрацију. Једно од препознатљивих обележја је то што смо извели Kавказ 2020 [војне вежбе Kавказ 2020] са знатно (у последњем тренутку значајно) повећаним потенцијалом.

Те вежбе Kавказ 2020 биле су вид упозорења: момци, не играјте се са ватром. Нису послушали. Ни Ердоган ни било ко други нису чули [упозорење].Kонсолидација постоји на овим нивоима: Вашингтон, Анкара и Баку. Технолошка постава на путу ка организовању међуетничког националистичког малог рата у Русији, најжешћег из којег практично нема излаза, како би се у Русији створила експлозија која ће једноставно растурити нашу земљу.

Данас немамо такав потенцијал да противтежимо тим процесима. Не постоји идеолошка, или слика будућности. У овом случају, мислим да ситуацију треба посматрати као критичну, а сваку врсту полуге треба искористити пре свега против Турске. Јер – подвлачим – ако се тамо околности развију у корист плана који се спроводи, тада нећемо изгубити само Kавказ, већ бисмо могли изгубити и своју земљу.

Желео бих да се обратим нашим изузетним Kремљинцима са захтевом. Молимо вас да затражите од својих саветника и стручњака из ваше области да саставе историјски документ о руско-турским односима.

Kолико пута је Турска наоружавана против Русије? Kо вам је рекао, господо који сте продали С-400 нашем помирљивом непријатељу Турској, да се те ракете неће користити против наших авиона? Kо вам је то рекао?

Да ли је Ердоган испунио макар једно једино обећање дато Путину? Зар не видимо како нас Турска напада у Сирији? Зар не видимо да нас Турска напада у Либији?

Да ли видимо понашање Турске у другим областима? Молим вас, дајте ми пример: ко данас активно делује против Русије колико то чини Турска?

Чак и САД не делују тако активно против нас као што то ради Ердоган. Још једном желим да кажем да је Ердоган веома јак политичар, колико год га исмевали.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI12 коментара

 1. Beli Orao says:

  Подцјенити не треба никако ни Реџепа а ни друге јер то је већ унапријед изгубљена битка а и рат! Савјесно и прецизно до крајишка треба радити на свим пољима сузбијање његове пропаганде и дјеловања било гдје и куд ! Притиске вршити нес носиве и на послушнике Ердоганове а и њега самог !

  • Željko says:

   U najavi znači dijelovi Sjevernog Kavkaza (Ingušetija, Čečenija, Dagestan, Kabardino-Balkarija, Karačajevo-Čerkesija ), kao i Baškirska (Baškirija) i Tatarstan neovisne države uskoro !

 2. milorad3 says:

  pa ovaj malo paniči , azeri ne mogu da dobiju rat protiv jermena sami ,jedino je opasno da turci ulete a to je moguće ,ja sam već rekao da edrogan radi za NATO i da je on u panici za svoju glavu pristao da zaludjuje ruse u pustoj nadi da će spasiti sebe i tursku.Turskoj NEMA SPASA a ni edrogan neće dočekati penziju mada ekvilibristika koju on izvodi za sada ide na ruku rusima i pitanje je koliko je edrogan uopšte lojalan i rusima i NATO.Turska će uskoro imati vojnu diktaturu ponovo, samo je pitanje KO će biti na čelu toga ali njima se sprema jugosloveneski scenarijo i ako pogrešni ljudi dodju na čelo armije oturska će biti dezintegrisana.

  • padre says:

   A ko je njemu rekao, da Turska te S-400 može da okrene protiv Rusije!Pa nisu valjda posle njega zaposlili u armiji same glupane!

 3. Avangard-Kinzal says:

  Svaka čast ovom ruskom pukovniku na analitičkom razmišljanju. Rat se sprečava napadom jer napad je najbolje oružje, nakon što se vidi da druga strana NE regije na pozivanje na smirivanje situacije. Erdogan je lukavac ko i svaki Turčin i tradicionalni neprijatelj. Islamski i katolički kult satanizma su UJEDINJENI.

 4. opet ja says:

  Putinov dogovor i verovanje u Erdogana se pokazaa kao velika greška. Mogao je to da shvati još tokom operacija u Idlibu.

 5. Риста says:

  Не знам ко је, али баш идиотски поцепа Русију на парчиће. Како та Русија уопште постоји када има толико СВОЈИХ жаришта и нерешивих проблема? Сва јој црева развукао по ...Немам појма где, ни ко је ни шта је, али мисли да је најпаметнији на свету. Чак ни Србија није баш толико слабашна и глупа. Као Руси не знају ко су Турци? Па држе их подаље све док могу. Ако тако гледа, како не помисли да је Русија стала на црту Америма на много места у свету? Амери су већ дефинитивно славили победу у Сирији, као и крајем прошлог века у Русији, када некако узлетела Русија, вукући се прво наоколо а онда баш све променила у Сирији. Онда налетела Турска и Русија је отреса ко досадну муву већ годинама, јер Турска није та која заслужује већу пажњу од Америке, али нема друге и балансирај. Незгодно и тешко држати такву муву подаље, иако није вредна већег сукоба. Ето, то је проблем Русије а Ердоган изгледа мало више то искористио. Овај пише као да је Ердоган стигао под Москву. Па није вредан толиког скретања. И није Русија продала хиљаду ЕСОВА Турској него неколико, коњу један. А ако нападне Турску било где са Сувојима, јес чуо за оне кликере што су Руси послали из Каспијске баре па све поред Турске а није их видела ни Турска ни цео Инџирлик, и дигли у ваздух све магацине муниције терориста у Сирији? Па Руси имају тога колко оћеш. Штас успаничио ко нека сека перса? Има Русија озбиљнијег посла, има такође могућности да реши турски проблем без примене силе и решиће. До Путина, Америка се толико залетела да је стигла и до Белорусије и до Јерменије и до Грузије и до Киргистана и до Сибира и у сред Москве. А онда стала код С Кореје, стала у Сирији, стала у Грузији, стала испред Ирана, стала у Венцуели и истерана из Русије...Сећа ли се неко толико залета Америке а без резултата? Америка се већ једном повлачила из Турске због Русије а и опет ће. Па не може све одједном да се реши. Има вишеструко више Западњака него усамљених Руса, али застали су баш посвуда. То је већ очигледно. Имају шансе већ скоро 30 година да нападну на Русију али им напад није пао на памет. Ако тако једноставно (а није баш тако једноставно) гледамо на анакондин притисак, онда је Русија зауставила продор. Е, тек сада следи стабилизација, понеки одговор и слично са Руске стране. Главно да је звер стала а оно мало котрљања наоколо је више из беса него из користи. Ако сам ја претерао, онда је овај идиот одлетио чак до Јупитера са описом проблема у Русији и око Русије. Једнострано брате мили. Чак ни ја нисам толико једностран а чак и не пишем за вабитурбине. Да пишем, можда бих нешто слично нашврљо тек да добијем који евро. Ја знам врло често критички да гледам на Русију, али овако идиотски крити чки чак ни ја не могу. Неће бити да Запад баш слави неке успехе. Биће да им се нада, али их за сада нема ни приблибижно спрам уложених средстава и напора. Ај они што са сигурнишћу описују грађански рат у Мерици, али овај описао 11 грађанских ратова у Русији одједном. Једноставно ме изнервиро ко беба звечку. Поруши он Русију час посла. Ај мало тркни до Америке па им препоручи рецепт јер га они још увек немају. Добиш бургер и кока колу са кромпирчићима. Кад ја објавим критички антируски коментар то је брате само мало бљутаво, али на овај дефетистички критички антируски коментар горе се повраћа. И ја могу да напишем на крају - Вебтрибуне или Факти!Ето, јел сад мој кометар мало значајнији??? Где те нађоше? Еб..бре ал има теоретичара аналитичара ко свиња бува. Само ничу ко коров после кише и загађују живот сваком нормалном(па чак и полунормалном) човеку. Ја мислим да то ЦИЈА плаћа овакве писце да пишу овакве аналитике. Јел има неко адресу ЦИЈЕ да и ја зарадим који долар?

 6. Slobodanka says:

  Da li je Turska najveća opasnost? Turska igra sve više samostalno i za sebe, a mimo planova NATO-a. Šta radi veća opasnost: SAD, NATO i EU i kakvu ulogu u tome igra Gruzija? Zvanično Gruzija je zemlja istočnog partnerstva ali ima ambicije da postane članica NATO i EU. Gruzija na zapadu ima izlaz na Crno more što itekako odgovara NATO-u, i odavno izvodi vojne vežbe sa NATO-om. Gruzija je baš zgodna za širenje NATO-a, puno povoljnija od nepouzdane Turske. Gruzija ima dugačku severnu granicu prema Rusiji i time otežava veze Jermenije i Rusije, zatim ima dugačku južnu granicu sa susedima Turska, Jermenija, Azerbejdžan (na istoku se takodje graniči sa Azerbejdžan. Jermenija izgleda kao produžetak (južni privesak) na sred južne granice Gruzije i ima prozapadnog sorošoidnog premijera i vladu od 2018 godine. Šta od tada vide Turska i Azerbejdžan? Ako Jermenija nastavi ka Zapadu, napustiće Rusiju kao važnog arbitra, napustiće i ODKB i povući će sa sobom i Nagorno Karabah i teritorije oko njega koje Jermeni kontrolišu od 1994 godine. Ali Nagorno Karbah još niko nije priznao za državu. Moguće je da zato Aliev žuri te blickrig operacijom uz pomoć Erdogana nastoji da što pre preuzme okupirane teritorije južno od Karabaha i ceo Nagorno Karabah. Aliev naravno da nema poverenja u OEBS grupu koju sem Rusije čine SAD i Francuska, jasno je i njemu da se NATO stalno širi i da se još uvek širi, i da za NATO sada je privlaćnija Jermenija od njegovog Azerbejdžana. Sada je ovaj sukob vruć krompir za NATO, ne sme da se uključi, jer ne žele sukob sa ODKB. U ovom trenutku ma koliko da je prozapadna Jermenija je članica ODKB. Dakle Azerbejdžan je taman na vreme zaskočio situaciju, ali samo pod uslovom da ova vojna operacija Azerbejdžana bude uspešna. SAVET JE GLUP, Rusija ne treba da širi konflikt spolja na teritorije drugih država, nego iznutra sa teritorije Jermenije, na terenu treba da pomogne Jermeniji da odbrani Karabah. U protivnom za neko vreme eto Jermenije u NATO-u. Generale, tek to bi bila sramota da članica ODKB preleti u NATO kao što su nekad radile članice Varšavskog ugovora.

 7. Slobodanka says:

  Teoretski Jermenija ima veće šanse da brže udje u NATO nego Gruzija koja se puno ranije okrenula ka Zapadu. Ulazak Gruzije u NATO koče dve gruzijske teritorije Južna Osetija i Abhazija, ali kojima je Rusija priznala nezavisnost 2008 godine. One zasad nemaju značajan broj medjunarodnih priznanja, neće ih skoro ni imati, ali ako bi krenuo na njih NATO zna da ga čeka sukob sa Rusijom. Zato je Gruzija na dugom čekanju. Jermenija u svojim ovakvim granicama mogla je već da udje u NATO, ali nju koči želja da bude rešeno i pitanja Karabaha, i bez obzira što ga brani iz poledjine ne usudjuje se da mu prizna nezavisnost. Jermenija odavno čeka svog Deda Mraza da bude rešeno to pitanje koje nije rešio ni SSSR ni Ruska Federacija. Ne treba sumnjati da Jermenija će preći na onu stranu koja će prva priznati nezavisnot Karabaha što je prolazna stanica za pripajanje Karabaha Jermeniji. Rusija jeste sada jaka ali POTROŠENA JE NJENA DOSADAŠNJA ULOGA ARBITRA izmedju njenog južnog suseda Azerbejdžan i nesuseda Jermenija. Uzalud ovaj general grmi na političare, oni političkim i diplomatskim sredstvima ne mogu da urade više od ovoga. Jasno je da sukob sa Turskom im ne treba iz više razloga. Sad problem može da reši jedino vojska Ruske Federacije i ODKB tako što će svojom silom obezbediti da Karabah de fakto ostane na svojim nogama, i da ne završi pod kontrolom Azerbejdžana. Tamo gde čvrsto sedi ruska vojska, u ovom slučaju to je Jermenija, NATO sigurno neće ulaziti.

  • Mirjana says:

   Ili trebalo bi ruska vojska da čvrsto sedi u Jermeniji jer samo ona je članica ODKB. Šta se tamo sve dešava baš precizno ne možemo znati.

 8. Mirjana says:

  Zašto je Iran promenio svoje dosadašnje stavove te sad podržava Azerbejdžan? Iran kome Amerikanci najviše prete? Čak kažu da neće dozvoliti da ruski avioni preleću preko teritorije Irana da bi stigli do Jermenije (Rusija-Kaspijsko more- severozapadni Iran-jug Jermenije). Jermenija se na jugu graniči sa Iranom. Vide i oni da Jermenija vrlo lako može da otplovi u NATO. Iran sigurno ne želi da ima američku vojsku još i na severozapadnoj kopnenoj granici.

  • Duca says:

   Dva su razloga, Iran u svom demografskom sastavu ima ogroman broj Azera, koji su koncentrisani u pojasu prema Azerbejdžanu i koji mu mogu praviti velike probleme. Osim toga oni su muslimani, za razliku od Jermena, što je svim islamskim zemljama veoma bitno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u