ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ УВЕЛИКО ТРАЈЕ: Руси су незадрживи, ИД и Турска у очају, НАТО у паници…

TREĆI SVETSKI RAT UVELIKO TRAJE: Rusi su nezadrživi, ID i Turska u očaju, NATO u panici…

26 novembra 2015

Putin weapon 054Rusko Vazduhoplovstvo bi trebalo da nastavi sa zatvaranjem koridora Džarabulus-Afrin u severnoj Siriji uprkos najnovijim provokacijama Turske, rekao je geopolitički analitičar Toni Kartaluči.

On je ukazao na činjenicu da ruske i sirijske snage u proteklih nekoliko nedelja konstantno napreduju u Siriji, preuzimajući teritoriju od ISIS-a i Al Kaide.

„Sirijska vojska je počela da se približava reci Eufrat istočno od Alepa, što će efektivno saseći put zaliha za ISIS iz Turske“, napisao je Kartaluči u svom najnovijem članku za New Eastern Outlook.

On je objasnio da će sirijska vojska uz rusku vazdušnu podršku odatle moći da se uputi na sever u „bezbednu zonu“ koju su Vašington i Ankara planirali da otcepe od Sirije. Kartaluči ističe da „bezbedna zona“ podrazumeva oblast severne Sirije od Džarabulusa do Afrina i Al Dane.

Ukoliko sirijska vojska uspostavi kontrolu nad ovom zonom, zapadni plan otcepljivanja te teritorije će propasti, što znači da će projekat smene režima takođe biti „odložen do daljnjeg“, naveo je Kartaluči.

„Kraj igre se bliži, a samo očajničke mere sada mogu da spreče Rusiju i Siriju da konačno obezbede granice Sirije. Turska provokacija je jedna od takvih mera“, naglasio je on.

„Kao i u igri šaha, igrač često pokušava da isprovocira protivnika da odigra određeni potez“, napomenuo je Kartaluči.

Prema rečima geopolitičkog analitičara, najbolje bi bilo da Rusija nastavi sa dobijanjem rata i da zauzme koridor Džarabulus-Afrin. Utvrđivanjem te oblasti, ruske i sirijske snage će sprečiti NATO da napadne Siriju, a istovremeno i saseći put zaliha za ISIS i Al Nusru iz Turske.

Rusko-sirijska pobeda će biti i pobeda čitavog regiona.

„Uz osiguranu Siriju, na Bliskom istoku će se pojaviti alternativna sfera uticaja koja će delovati protiv saudijskog i ostalih režima Persijskog zaliva, a u širem smislu i protiv zapadne hegemonije u tom regionu“, istakao je Kartaluči.

On veruje da je ovo početak kraja unipolarnog globalnog poretka koji su vodile SAD.

Kartaluči je naglasio da se u ratu emocije moraju kanalisati kroz „superiorno strateško razmišljanje“ u dobar plan koji će ostvariti i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Prema njegovim rečima, rusko vođstvo je i te kako pokazalo svoju sposobnost da donosi izbalansirane strateške odluke.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Radomir says:

  Putin mudro donosi odluke sa svojim savetnicima strucnim za vodjenje ovakve bitke nerava,.

 2. otac Satarije says:

  „Kraj igre se bliži, a samo očajničke mere sada mogu da spreče Rusiju i Siriju da konačno obezbede granice Sirije. Turska provokacija je jedna od takvih mera“, naglasio je on. Za mene ključna rečenica u tekstu, turska je dala znak da joj smeta severna sirijska granica pod sirijskom kontrolom.

 3. Paštrović says:

  Mislim da je najvjerodostojniji dokaz ruskog uzdignuca, ili, ne daj boze, posrnuca, samo jedan: samo treba da pratimo kolicinu jevrejske mrznje prema Rusiji! Ne dao nam bog (i srbski bogovi) da Jese pocnu da VOLE Rusiju... kao sto su je voljeli one 1917. godine.

 4. Perun says:

  Sa njom u posedu PUTIN MIRNO SPAVA: Vojvoda, je najmoćnije oružje u istoriji čovečanstva! "Satan" (amerićki naziv) je ruska interkontinentalna balistička raketa, pravog imena R-36M2 Vojvoda. Rusija već razvija "Sataninog" naslednika – Sarmat, koji bi trebalo da postne deo nuklearne trijade najranije 2018. godine. Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona (kt), a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R - 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. Neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kt.

 5. Rusofil u panici says:

  Putin je izgubio 90% Sirije i 250 građana u ovom ratu. To ne obećava.

 6. MERI says:

  POGLEDAJTE OVU DUHOVITI KARIKATURU http://2.bp.blogspot.com/-GGaQxHWtsP8/VlVcI9l4WSI/AAAAAAAAO0I/XgRpq6AFQJg/s1600/12141626_1034710186591840_8032059674808597306_n.jpg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *